Format USB ključa

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Dobil sem kvazi 16 GB ključ, kateri pa je v realnosti velik 4 GB (h2testw_1.4 to pokaže).
Zato sem ga sformatiral na low level formatu (HDD Low Level format tool), ker sem upal, da bo po tem tudi formalno kazal dejansko kapaciteto.
Žal pa mi ga sedaj Windowsi nočejo sformatirat v particijo (enostavno ni te možnosti).
A obstaja kakšen program s katerim bi to rešil? Rabim torej program za sformatirat v npr FAT32 ali NTFS.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Če veš kateri kontroler je notri in kateri čip je gor potem se da. Jaz imam za ene 78MB zazipanih orodij na to temo.
Če boš iskal:
- MPtool
- ChipGenius
- AlcorMP (tehle imam vsaj ene 10 verzij in vsaka podpira svoja čipovja).

Torej zdownloadaj tale orodja. Poglej če ti kateri avtomatsko zazna čip in kontroler. Če ja pač formatiraš in si zmagal. Če ne je opcija še razstavi in poglej ter potem nastavi ročno v navedenih orodjih, ampak ni nujno da imaš na voljo ta čip v orodju - jaz sem razstavil, pa je čip gor noname (pojma nimam kateri, samo ena cifra je ki pa ne ustreza nobeni od navedenih).

Vso srečo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Stein: človek ima drugje problem: kupil je ključ deklariran na 16GB (tudi kontroler kaže 16GB placa), čip ima pa samo 4GB. Star Kitajski nateg: fora je v tem da ti normalno formatira 16GB (NTFS, FAT, FAT32, ni da ni), tudi zapiše normalno, ampak prebrati ne moreš več. Pač kontroler ki je 16GB zapiše v offset na neko adreso v pomnilnik ki ne obstaja - zapiše celo v FAT (ali NTFS) tabelo da se datoteka nahaja na tistem offset-u, potem pa ne prebere.
Orodja ki sem jih naštel ti kao znajo ugotovit kateri kontroler in kateri čip je v resnici in ti potem "markirajo" ključ tako, da ti v kontroler zapišejo samo tiste offset adrese ki kažejo na velikost čipa - tako lahko npr. fake 16GB čisto mirno prebekslaš na 4GB delujoč ključ, saj ti ne zapisuje več na adrese ki ne obstajajo.
Uf, poenostavljeno nekako takole, mislim da linux ne bo nič pomagal, sicer ti prinesem svojega 16GB wannabe-ja, hehe, ki mi ga je ratalo na 512GB formatirat (sicer je več, ampak ne morem pogruntat kateri spomniski čip je gor tako da ga ne znam prav sformatirat).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa še zate poenostavljeno: kreiraš particijo,ki pokriva samo realni del ključka (4GB) , formatiraš in uporabljaš.
wink-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Pa še zate poenostavljeno: kreiraš particijo,ki pokriva samo realni del ključka (4GB) , formatiraš in uporabljaš.
wink-1.gif
Drži. Dokler je gor podatkov toliko kot je ključ dejansko velik je vse ok, če pa gre več gor pa pride do data coruption.
Problem je, da mi po low level formatu Winsi ne pustijo sformatirat zadeve. Bom probal po nasvetu od KarEn-a in pa tudi Knoppix. Pa da vidimo, če bo zadeva pila vodo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Stein: saj to naj bi naredila tale kopica orodij. Nisem zasledil, da bi se na Linuxu tudi dalo, ampak bom zalaufal eno live distro da vidim če bo ratalo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
sad: nisi še zmagal. Lej fora je v tem da ti bo vgrajeni kontroler zapisoval v dele, kjer naj bi bil pomnilniški prostor, pa ga ni (ti kaže preveč). Tudi v FAT tabeli ti pokaže datoteko (ker seveda kontroler misli, da jo je pač zapisal na naslovni prostor čipa, samo čipa pa ni tam). Za foro zapolni cel ključek z datotekami, pa jih probaj nazaj prebrat (tu se ti bo ustavilo ker bo pač kontroler hotel brati iz pomnilniškega naslova ki v resnici ne obstaja, in boš dobil napako ala cyclic redundancy check ali kaj podobnega (can not read from the drive). Skratka fora teh utilityjev je, da označijo nezapislijiv del kot da je bad sektor in ti potem formatirajo samo na tako velikost oz. na tiste adrese, kamor se dejansko da sploh kaj zapisat.
Upam, da ti bo pomagalo, da ne boš kakšnega pomembnega podatka spustil (saj ponavadi prve 4gb je v redu kolikor je čip, ker navadno kar malce po vrsti zapisuje, ampak potem nad tem pa ne gre več. Preizkusi pač - če ga zafilaš na polno in na polno dol potegneš si zmagal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Dobil sem kvazi 16 GB ključ, kateri pa je v realnosti velik 4 GB (h2testw_1.4 to pokaže).
Zato sem ga sformatiral na low level formatu (HDD Low Level format tool), ker sem upal, da bo po tem tudi formalno kazal dejansko kapaciteto.
Žal pa mi ga sedaj Windowsi nočejo sformatirat v particijo (enostavno ni te možnosti).
A obstaja kakšen program s katerim bi to rešil? Rabim torej program za sformatirat v npr FAT32 ali NTFS.

A je Kingston ali pa Sandisk?
evil.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Je možno da nekaterih USB ključkov ne gre formatirat v NTFS?
Imam enega noname 4GB, ki so jih talali ob informativnem dnevu in če pri formatiranju izberem NTFS mi javi da formatiranje ni uspelo. Format v FAT32 pa dela brez problema.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Teoretično ja.
Probaj pod Linuxom.
Lahko tudi malo oko na particioniranje vržeš.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Saj mi je jasno. Kot rečeno, dokler šibaš dejansko kapaciteto naj bi bilo ok, če gre čez, gre seveda vse v franže.
Ampak za igrico gor gonit na Wii-ju bo dober. Tudi, če mi skorupta vse, ne bo škode.
grin1.gif

Kaj resnega pa itak nisem toliko nor, da bi gor stavil.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Jest imam tudi takega Kingstona (dobil podarjenega ko se je ugotovilo da je fake), mislim da naj bi bil 64GB uradno, neuradno pa 4GB. Razdrl (če sem prav pogledal je oznaka na kontrolerju FC 8508, oznaka na spominskem čipu pa f61ag08nh-1 0949), problem je da nobeno od orodij ne pozna te kombinacije. VID&PID: Vid_1111&Pid_2222. Zaenkrat mi ga je z orodji ratal na čistih 512MB formatirat (tako da ga tudi najde kot 512MB ključ), samo gre ziher več - če bi vedel nastavitve oz. imel pravo orodje.