Ford Focus stikalo za dvig stekel

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Zgleda takole . Kot že v opisu omenjeno, gre se za stikalo za dvig stekel, na voznikov strani (avto ima el. dvig stekel samo spredaj). Nekaj sem že spraševal, omenjeno mi je bilo da verjetno samo original, nekaj brskal...
V glavnem če kdo ve za kakšno slovensko trgovino kjer bi se tole dalo dobit (najraje novo, če cena ni pretirana), ker na avtoodpadu lahko dobim še slabšega. V skrajnem primeru se bom obrnil še na pooblaščenca, čeprav eden v celem tednu ni našel minute za odgovor ali se lahko dobi ali ne. Avto je letnik 2005, model 2004 (pač prvi pa faceliftan al kako se že reče - smerniki v luči)
S tujino nimam prakse, tako da po kakšnih ebayih ne bi ravno iskal.

Za vsak odgovor že vnaprej hvala.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
To imaš mk1 focus? Na youtube poglej, kako se stikalo odstrani, da vidiš koliko pinov ima. Potem pa greš na ebay/splet poiskat primernega. Novega boš težko našel (za normalno ceno).

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Takega
Sem pripravljen dat tam ene 30-40€, bom ob priliki šel na drugega pooblaščenca pa da vidimo koliko bi stalo. Drugače pa zgleda na odpad po ene 2 za ziher (tam me verjetno pride ene 10€ po kosu kar sem videl podobne (za dvig vseh 4 stekel). Sej meni ni problem ko vem da bolje da voznikovega stekla ne odpiram, ampak na teh. pa ravno tistega odprejo in letos sem imel kar "ceremonije" da sem ga "dvignil"
smile-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.007
5.630
113
Za silo spricni wd40 v reze med tipkami...vsakic ko razklenes tipko se zaiskri in pusti malo grafitnih saj na kontaktih ki cez cas blokirajo el signal...

Ce ti uspe razstavit samo spoliraj kontakte pa bo

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Sej verjetno če bo čas v nedeljo se bom kaj poigraval. Bolj me skrbi, da steklo spustim, pa mi ga ne uspe več zapret.

Hvala vsem za linke in nasvete, bom poročal kaj bom "scimpral".

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Zgodilo se je ravno tisto kar sem se "bal".
Zgleda je stikalo fuč, oziroma tista "bunkica" pod kontakti, saj zadeva ne da niti iskre, razen če zadržim oba (za gor in dol). Posledično je sedaj okno odprto in edina zadeva bo verjetno odpad in rabljeno (vsaj upam da ga dobim in da vsaj malce deluje.

Sem očistil kontakte, zamenjal desnega z levim pa ne pomaga. Desno steklo normalno gor ali dol, levo ne je*e 5 %, edino kar je, ko sem na začetku skušal rahlo spustit šipo, jo je kar do konca.

Aja pa tisto stikalo na linku ni za mojega, moj ima zgolj 6 kontaktov zadaj, oznaka pa je:

YS4T 14529 AA
03 1623 10
K808X/L8A1C
539810

Sem že razmišljal če bi šlo kako povezat žice skupaj, pa raje ne tvegam kakšne še slabše variante. Sem poizkusil tudi z odklopom baterije, če bi ga samo dvignilo a se ni izšlo. Verjetno bi moral imeti z vsemi električnimi stekli, potem lahko nastaviš da ko zakleneš se dvignejo tudi stekla. Žal nimam te sreče...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.305
9.514
113
EU
Ko stisneš gumb za dvig stekla, se sliši motorček kot bi hotel štartati.
sprasujem se.gif

Je to navaden dvig ko držiš gumb da dviguje, ali je avtomatski, ko klikneš steklo se dvigne samo do konca?
Če je prva verzija, ni hudič da ne bi zrihtal stike pod kontakti za pravilno delovanje. Razen če se ni plastika raztopila
grims-1.gif

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Ne sliši se nič za gor, edino za dol. Samo to mi ne pomaga ker je šipa že odprta.
Navaden, moraš držat da se dvigne ali spusti, ravno to ne razumem zakaj mi je celo šipo dol povleklo. Razen če se je zaštekal...
Bom danes poizkusil z premostitvijo kablov (desni na levi) vsaj da bi zaprl šipo, sej verjetno več kot varovalke ne bom skuril.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Da zaključim "štorijo".

Original ima verjetno zlate kontakte, saj me s ceno 98€ nikakor ni pritegnil. Sem ga potem dobil na odpadu za 10€, spustilo in dvignilo je obe stekli tako da...
Upam da se mi ne pokvari več...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.305
9.514
113
EU
Daj staro stikalo narazen, da vidimo kako izgledajo notranji kontakti pod tipkalom. Daj sliko.
Zvedel boš zakaj je odpovedalo
grims-1.gif

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Bom ob priliki, čeprav se mi zdi da bo težko vidno. Tko na "oko" se mi je zdela tista "bunkica" pod kontaktom obrabljena, no sedaj so tudi kontakti malce bolj poviti kot so bili original ampak mislim da to ni imelo toliko pomena. če je desno dvignilo bi lahko tudi levo če bi bilo vse tako kot mora biti.

B81

22. jul 2007
36.747
10.377
113
Avto je star 10 let...če vsake 2 leti kupiš stikalo za 10 eur iz odpada, ni velik strošek...če boš imel avto še pet let, pa kupi novo stikalo
smile-1.gif

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
Upam da bo dlje zdržalo kot 2 leti, vsaj enih 6-7
smile-1.gif
, takrat nekako če bo vse tako kot sem si zamislil imam namen zamenjat avto. Prej pride na vrsto drugo "prevozno sredstvo". Je pa res, da sem šele nekje na polovici privarčevanega zanj...