Fisheye ali wide za kompakta

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Tule si poglej, niso pa to "low" budged zadeve in vprašanje če ni za isto ceno bolje kupiti kar objektiv za na DSLR.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Najprej je seveda vprašanje, na katerega kompakta, nekateri modeli imajo možnost dograditve (navitja) podaljška, na katerega gredo potem lahko predleče, wide in tele. Pri nekaterih je edina možna montaža preko namenskega nosilca, ki 'objame' aparat, v primerih manjših kompaktov pa kaj uporabnega še nisem videl.
Nato pa se pojavi problem kompatibilnosti goriščnic, zato je treba pred nakupom predvsem ugotoviti, kako bo s tem. Sicer se lahko zgodi, da bo vignetiranje ali pa robno popačenje večje od dobička pri širini...
Raynox-i, ki jih je linkal 'Utisevalec' so med najbolj kvalitetnimi, žal pa temu sledi tudi cena.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Zgleda, da res ne bo nič.
Sem nekaj googlal in ni nekih pravih zadetkov. To kar sem našel pa imajo prevelika popačenja in so tako ne uporabni.

Na linku od utisevalca pa nimajo za mojga.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Zgleda, da res ne bo nič.
Sem nekaj googlal in ni nekih pravih zadetkov. To kar sem našel pa imajo prevelika popačenja in so tako ne uporabni.

Na linku od utisevalca pa nimajo za mojga.

Kot je bilo rečeno, če imaš navojni objktiv (fiksni kateri podpirajo predleče) ima smisel razmišljat o teh dodatkih. Boljše predleče so potem zelo solidne, jasno ti poberejo nekaj svetlobe ampak sama slika bo ok (distorzije niso opazne).

Za ostale kompakte ki imajo gibljive objektive (domnevam da to imaš, če na prejšnjem linku ne dobiš nič zase) se dobi nastavke ampak to ni to, tam potem lahko za igranje kupiš kitajsko predlečo, ki bo pač upognila svetlobo in na koncu dobiš neke čudne proporce z anomalijami (kakšnimi je pa odvisno od tega kakšno goriščnico imaš med predlečo in glavnim objektivom).

Sam sem probal nekaj predleč za mojega Fujija S5600 in recimo da so samo od raynoxa delujoče za dejansko uporabo, recimo kitajski telekonverterji naredijo sliko ki je prej imela razmerje 1:1 v nekaj podobnega 2:1 in z wide fintami je verjetno še slabše, ribjouč pa sploh pozabi (pač glej koliko košta kvaliteten namenski objektiv, koliko kvalitetna namenska predeča in potem računaj zakaj kitajc za 10EUR ne more bit dober)!

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Saj vem, da za mal dnarja ne more bit nekega woow efekta in da je težko nardit nekaj univerzalnega.
Samo sem vseeno vprašal, včasih se pa vseeno najde kaj;) Upanje umre zadnje:))

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tale dodatek sem imel priložnost sprobat v živo na iphonu. Presenečen, kako dobro dela. Ok še vedno se vidi rob slike in na robovih ni super oster, sam kot celota je pa vredu. Škoda, ker ni kej bolj univerzalnega.
http://olloclip.com/