firme spominskih kartic

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
mislim, da je že blo enkrat nekaj govora o tem, ampak ne najdem...
odločam se namreč za nakup dveh dodatnih SD kartic, pa me zanima, če je med vsemi različnimi firmami kakšna večja razlika (SanDisk, Kingston, Lexar, pqi, MemorySolutions,...)
so kartice, ki nimajo oznak hyper speed, extreme ipd. vseeno dovolj hitre za amaterske potrebe?
med drugim pa se mi zdi čudno tudi tole: za to SanDiskovo, na eni strani piše hitrost 9 mb/s, na drugi pa 2 mb/s - kartica pa navzven popolnoma enaka ( še linka: klik )

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Na uradni spletni strani ni podatka o hitrosti
17758-icon_confused.gif
.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Navzven nista popolnoma enaki! Prva ima zgoraj desno v nezaključenem krogu številko 2, kar pomeni, da je class 2 (kaj to pomeni najdeš TUKAJ ), druga pa je brez oznake za class in očitno dela hitreje. Sicer pa ta oznaka class ne pomeni "največ" hitrosti, ampak "najmanj".

Izraz amaterske potrebe ne pove veliko, saj recimo Panasonicov kompakta TZ7 in FT1 za snemanje videa v AVCHD potrebujeta kartice class 6. BTW, panasonic je pravkar dal na trg class 10 kartico.

Glede zanesljivosti pa: uporabljam veliko kartic raznih znamk (SanDisk, Adata,Kingston, TakeMS, Patriot,...), pa nisem imel še z nobeno nobenih problemov. Res pa je, da bi najraje imel le kartice SanDisk, najmanj pa TakeMS, ki je med poceni karticami najpočasnejša.

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
z izrazom amatersko sem imel v mislih, slikanje z DSLR brez uporabe "streljanja" (če pa že pa recimo 3fps, medtem ko je v takih primerih RAW izjemoma uporabljen)

torej bi bla tista brez oznake razreda vseeno boljši nakup?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Vsekakor je je tista z 9MB/s boljša od tiste z 2MB/s, čeprav večina fotoaparatov tega ne zna izkoristit (ponavadi niti 2MB/s ne).

BTW, eno napako delaš, mb/s ni MB/s (m = mili, M=mega, b=bit in B=bajt), kvečjemu je smiselno tole: 1MB/s = 8Mb/s.

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
ja za te enote pa se opravičujem če sem koga zavedel, sploh nisem razmišlal, da bi v tem primeru kdo drugače razumel
smile-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Ne gre za to, da bi ti koga zavedel, to sem napisal le zato, da bi bili vsi bolj pozorni pri teh enotah, saj se spominske kartice ponavadi označujejo z MB/s, za naprave, ki jih uporabljajo pa proizvajalci podajajo bitne hitrosti v Mb/s. Naprava ki torej snema z 12Mb/s potrebuje kartico (12/8) 1,5MB/s, oziroma class2.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Koliko se mi bo poznalo, če kupim Sandisk Ultra II za Canon 450D namesto Extreme? Fotoaparat ima 3,5 fps in recimo, da bi slikal samo jpg in največ po 5 posnetkov zapored?

Imam eno Extreme 2 Gb, pa bi si kupil še Ultra 8GB.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Tega odgovora ti pa ne morem dati, ker ne poznam 450D, verjetno pa v navodilih piše kako hitre kartice potrebuje. Pa večina aparatov pri takih rafalnih posnetkih slike vmes shranjuje v interni pomnilnik in nato šele na kartico.

Je pa za oceno največje hitrosti pretoka podatkov na kartico pomemben podatek koliko fotk na sekundo (kontinuirano, do zapolnitve kartice, torej gre vse direktno nanjo) lahko aparat naredi in koliko je v tem primeru velika ena datoteka. Če 3,5 fps kontinuirano, 3MB/fotko, to pomeni pretok najmanj 10MB/s

Skratka, podatek o največjem pretoku podatkov na kartico lahko izračunaš tako: fps (kontinuirano snemanje) X velikosti ene fotke (MB) = pretok (MB/s).

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Čim je omenjen burst, gre za buffer in ne direktni zapis na kartico. Vzemi 53 JPGjev in pomnoži z velikostjo enega, pa boš videl koliko velik je buffer.

Očitno 450D nima neprekinjenega snemanja in dela vse preko vmesnega pomnilnika in v takem primeru je class4 kartica več kot dovolj.

V večini primerov so zelo hitre kartice potrebne le pri snemanju HD filmčkov, kjer je prenos podatkov od 10 pa do preko 25 Mb/s in pri nekaterih DSLRjih, ko iz bufferja zapisujejo na kartico, pa še to le pri tistih, ki zmorejo take res hitre kartice tudi izkoristit.

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
nevem, ali gre za pomoto pri opisu, ali kaj drugega, ampak ko sem prejel zgoraj omenjeno kartico (tisto z do 9MB/s), je na njej oznaka class 2
iz zgornjih opisov o sposobnostih fotoaparatov sodeč, je praktično vseeno kakšna je kartica, če ima buffer za neomejeno jpg-jev?

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
ja sej vem da zna večja hitrost bolj prav prit, zato grejo kartice v ponedeljek kar lepo nazaj