Filter za objektiv

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Pozdravljeni !

Prosil bi vas za mnenje glede uporabe filtrov za zaščito objektivov. Zanima me katere je najboljše kupiti in kje?

LP

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
najboljši je tisti, ki ga ni

če ti je pa vseeno, da imaš pred lečo še en kos stekla, ki ti kvari sliko, pa kupi nekaj s coatingom, da zmanjša refleksije

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Najboljše je kupiti takega, da je nejga kvaliteta sorazmerna optični kvaliteti objektiva. Filtre sicer prodajajo v vsaki malo boljši trgovini s foto opremo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
najboljši je tisti, ki ga ni

če ti je pa vseeno, da imaš pred lečo še en kos stekla, ki ti kvari sliko, pa kupi nekaj s coatingom, da zmanjša refleksije

Tak kos stekla lahko zaščiti prednjo lečo, tako od umazanije (lažje je čistiti filter pa tudi precej ceneje, če pri tem pride do poškodb), kot tudi pred letečimi kamenčki (tudi tu je ceneje, predvsem pa enostavneje menjati filter kto prednjo lečo), raznimi udarci, padci...

Zaščitni filter se splača imeti pri malo dražjih objektivih,

kot fotomojster, brgo, bi pa lahko vedel, da obstajajo tudi 'namenski' filtri (polarizacijski, ND), ki niso samo 'en dodaten kos stekla'

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Izogibaj se takim, ki so poceni ali celo podarjeni ob nakupu kakšne stvari. Malo denarja - malo muzike.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Tak kos stekla lahko zaščiti prednjo lečo, tako od umazanije (lažje je čistiti filter pa tudi precej ceneje, če pri tem pride do poškodb), kot tudi pred letečimi kamenčki (tudi tu je ceneje, predvsem pa enostavneje menjati filter kto prednjo lečo), raznimi udarci, padci...

Zaščitni filter se splača imeti pri malo dražjih objektivih,

kot fotomojster, brgo, bi pa lahko vedel, da obstajajo tudi 'namenski' filtri (polarizacijski, ND), ki niso samo 'en dodaten kos stekla'

hvala, ker si mi pojasnil osnove, sploh pa glede ostalih filtrov, ker mi prej ni bilo čisto nič jasno
wink-1.gif

saskia02

Zelenc'
16. mar 2013
25
0
1
jaz imam HOYA UV SLIM filter kot zaščitni, slim pa zato, da gor paše tudi polarizacijski (zelo malo vinjetiranja in še to le pri 18mm, kar se da v LR hitro popravit), torej, ko rabim polarizacijski filter UV filtra ne odstranim.
predvidevam, da si amaterski fotograf, zato ti bo hoya zadostna kvaliteta, meni je.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, glede na izbiro pentaxa ti verjeetno res ni nič jasno.
evil.gif
Vsaj pakula je srečalapamet pa je naredil tisto,kar sem mu že dolgo trobil.