Filter sesalca

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Potrebujem kakšen namig, nasvet, uporabno idejo, karkoli:
V delavnici uporabljam mobilni sesalec ('marsovčka'), ki mi omogoča uspešno uporabo različnih ročnih strojčkov, ker se vklopi in ugasne skupaj s strojčkom:
filter1.jpg

Vse kaže, da bo potreboval nekoliko servisa, bolj točno - filter je postal neuporaben:

filter2.jpg

Kje je problem: kar nekaj let je bil nosilni del filtra brez rebrastega dela, zadoščala je mrežica in preko tega napeta običajna filter-vrečka. Danes pa sem ugotovil, da je mrežico 'pobralo' v tolikšni meri, da se vrečka skoraj takoj strga na spodnjem robu.
In sedaj razmišljam kako in kaj narediti, da bi vzdržalo vlek teh 1350W in istočasno ne bi trgalo vrečke.

Hvala, če si boste vzeli minuto za razmišljanje z menoj in idejo zapisali.
wink-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Imaš morda idejo od katerega bi se dalo uporabiti?
Možen problem je v načinu pritrditve originala, spodaj je neke vrste 'ključ' ki ga zavrtiš in drži zadevo skupaj.

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Zelo podoben filter in sistem pritjevanja ima Obijev sesalec... Lahko jutri izmerim premer...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala za namig obema!
Se bom tudi sam jutri zapeljal do Obija, da vidim kako in kaj.
Ostane pa vprašanje cene, glede na to, da ta sesalec uporabim morda dvakrat, trikrat na leto, bi mi verjetno zadostovala tudi kakšna improvizacija.
Če bi naprimer našel primerno filtrirno 'harmoniko' ali kaj podobno trdnega, da se ne sesede pri vleku in da ima istočasno dovolj veliko sposobnost pretoka zraka...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Začasno sem zadevo usposobil za delovanje, ker sesalec prav danes ( Murphy !!) potrebujem.
Ideja je 'padla' zjutraj, v tišini prostorčka, 'kamor gre še cesar peš'.
Uporabil sem mrežo s šestkotnimi okenci, jo primerno oblikoval in z lepilnim trakom prilepil na ostanek filtra, čez pa sem potegnil filter vrečko. Zadeva deluje in panike ni več.
Še vedno pa iščem trajno rešitev in če bo kdo imel še kakšno dodatno idejo, bom seveda hvaležno delil zvezdice
wink-1.gif

Dimenzije obstoječega filtra so: premer 170-180mm, višina 140-150mm (približno, toliko bi šlo brez večjih rezanj)

LP

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.459
9.760
113
EU
Uporabil si verjetno mrezico hexanet. Ta ima prevelike luknje, pa se pletena je.
Boljsa je pocinkana varjena kvadratna mrezica. Okenca ima kvadrat 5 mm.
Prilepil bi sliko mrezice, vendar bi moral na parkplac s tablico v roki.....

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Nisem vedel, da se ji tako reče.
Se strinjam, da bi bila boljša ta, ki jo predlagaš, vendar je bila doma na voljo le hexanet, in za prvo silo bo morala vzdržati (pravzaprav je dve tretjini rezkanja že za menoj), potem pa grem v 'rekonstrukcijo
wink-1.gif

Če nikjer ne bom odkril kakšnega poceni 'harmonika' filtra, bom pa verjetno res poiskal to kar predlagaš, hvala!

LP

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
V pred kratkim sem v Obiju vzel takle filter za 10€.
Ni ravno poceni ampak ga rabim da bom en stari vodni sesalec predelal v suhi "shop-vac".

Ko pridem domov ga lahko pomerim da boš videl če bi ti pasal na tvoj sesalec.
Izgleda pa približno takole:
1837974-filter.jpg

Priponke

• 1837974-filter.jpg
    1837974-filter.jpg
    109,6 KB · Ogledi: 325

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pravzaprav ste carji tukaj na Alterju!
Na kratko - šel v OBI, kupil filter pod njihovo blagovno znamko in kljub nekoliko drugačnim dimenzijam od starega paše 'kakor ulit':

filter3.jpg

Sedaj bo spet lahko nekaj let mir, delavnica pa brez zoprnih odrezkov malih strojčkov.
Še enkrat hvala vsem!

LP

P.S.: zvezdice sem 'potalal' vsem, ki jih od mene še niso dobili!

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Meni se ta sesalec iz Obija za cca. 100€ ODLIČNO obnese. Sem imel prej Kerherja z avtomatskim stresanjem filtra in pri prahu, ki nastane pri vranju lukenj v beton se je sesalec redno "zabijal" No na tega Obijavega sem poleg filtra dodal še papirnato vrečko. In ko je polna jo samo stran vržem in filter malenkost otresem, ker nekaj prahu pa vseeno pride skozi vrečko. Ma sesalec pa do konca vleče kot da ni notri nič. Res sem zadovoljen!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz
Taki sesalci imajo vec ali manj iste filtre, so vsi storji narejeni po istem kopitu.
Doma imam še dva takšna sesalca ('marsovčka'), namenjena drugim zadevam in pri vsakem je sistem filtriranja popolnoma drugačen.
Tudi ko sem šel iskat po trgovinah (Bauhaus, Baumax, Interdiskont, na koncu pa OBI, ki mi je najdlje od doma) sem ugotovil, da mi ponujajo vsaj pet različnih vrst filtrov, pogojno, zaradi dimenzij, je bil uporabljiv le ta iz OBI-ja. Na srečo je plastika motorja oblikovana tako, da tistih nekaj centimetrov višine ni bil problem.
Tako da je (žal) tvoja trditev napačna.

LP

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja zal imam batagel ki ima isti filter, tudi ko sem gledal za svojega sem najdel veliko istih filtrov za druge znamke edino dimenzije pa nevem kaksne so. Sicer je vrjetno to odvisno od tipa sesalca moj je vodni sesalc (pa imen tehnik sesanja), mogoce nevem. Tvoji marsovcki so vsi istega tipa namembnosti?

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
V osnovi - da.
Razlika je v firmah, nekoliko v obliki agregata in ta, ki je o njemu govora ima edini dvojno možnost vklopa, direktno ali pa preko strojčka. In tudi po velikosti in moči so vsi približno enaki.
Vsekakor pa - hvala tudi tebi za dodatno informacijo!

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Dobrih 16 €. Večina teh filtrov ima podobno ceno, le Kärcher-jev je preko 25 €

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Če se komu doma valja star vodni sesalec, ki ga je treba neprestano čistiti ga lahko hitro predela v takega na vrečke in filter:

Pred predelavo:
1.jpg

Znotaj ima napeljavo za vodo:
2.jpg

3.jpg

Ko sem to odstranil se je pokazal popoln nastavek za vrečko (verjtno so kitajci navaden sesalec na hitro predelali v vodnega)
4.jpg

Odstranil sem nastavek na motorju:
5.jpg

Dodal gumijasto podložko izrezano iz avtomobilske zračnice
6.jpg

Iz nastavka na motorju sem porezal stran vse razen osnovnega nosilca
7.jpg

Čep (110mm) za vodovodne cevi bo idealen nastavek za filter
8.jpg

Naredil sem luknjo v čep in ga oblekel z gumo od zračnice za boljše tesnenje, potem sem ga prilepil z epoxijem
9.jpg

Namontirano na motor:
10.jpg

Filter se vsede kot ulit:
11.jpg

Končano:
12.jpg

Sem ga na hitro sprobal na kupu žagovine in dela super.
zmaga.gif