FID izklaplja

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Danes se je 3x zgodilo, da je FID v pritličju izklopil.

Na ta FID je vezana običajna bela tehnika (brez hladilnika), nekaj zabavne elektronike,luči in žaluzije. V času prvega izklopa so bile ugasnjene vse luči, aparati izključeni oz. stand-by, delal je pravzaprav samo router. V času drugega in tretjega izklopa je bila prižgana televizija in luč ali dve (poleg routerja).

Med izklopi je minilo približno 4-5 ur. Meni ni nič jasno, kakšni predlogi?

PS: FID v kleti in FID v mansardi - brez posebnosti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Nekje ti nekaj prebija. FID za razliko od varovalke sploh ne rabi delujočega porabnika in je iskanje težave precej mukotrpno in dolgotrajno. Če ne izkopi takoj skoraj ni druge opcije kot da greš po principu izključevanja, najprej pa zamenjaj samo FID stikalo ker je lahko tudi zanič.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.085
1.888
113
Emona / Carnium
A nimajo FID stikala test tipke? Če je pravilno zvezano bi moralo zadostovati za preverbo samega stikala. Sicer pa bi tudi jaz odklapljal eno za drugim.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Imajo test tipko samo ta sklene fazo na ozemljitev in pač testira izklop stikala. V tem primeru to ni relevantno ker je ravno prehiter izklop problem.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ravnokar je spet izklopilo - ko sem vključil nazaj, je ven vrglo eno varovalko. Kot kaže imam težavo na eni od vtičnic; - jutri bom raziskal naprej, kritična varovalka je ostala izključena.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Hm, torej- preobremenitev odpade
- zabavna in ostala elektronika nima zaščitnega vodnika, lahko bi bil kratek stik med L in N, ampak bi verjetno prej izklopila varovalka za ta tokokrog, pa tudi naprava ne bi delovala.
Luči so ozemljene, ampak niso bile prižgane.
Tako, da ostane samo kakšna napaka na instalaciji za ta štuk,ali pa da je FID stikalo zmatrano. Probaj ga malo izklapljati na tipko.
Če se bo to ponavljalo, je mogoče za zamenjati.

Aha, vidim, da ti je varovalka ven letela. To je to.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
V splošnem lahko gre tudi za občasno prevodnost med nulo in zemljo, tukaj ne pomaga niti izklapljanje varovalk. Tak problem sem imel na eni luči, izklopilo je enkrat na par dni, 30mA FID. Iskanje napake je bil en velik PITA.

V dotičnem primeru pa zgleda res prebija faza.

hinko

Pripravnik
22. jan 2013
222
0
16
Ne prebija zmeraj faza. Tudi stik med nulo in zemljo je lahko razlog, da FID izklaplja. Ce si imel vse izklopljeno, preveri ce imas kaksne zunanje luci. Imel sem veliko primerov pri strankah, ki jim je zaradi zunanje razsvetljave izklapljal FID. Dovolj je malo kondenza in pride do stika. Sploh mravlje si v teh luceh zelo rade naredijo svoje domovanje. Preveri kaj je priklopljeno na tisto vticnico, pri kateri ti je izkloplo varovalko.

Je pa lahko tudi okvara FID-a. Sploh ce imas 30mA. Potem raje zamenjaj z 300m, 30m pa zaradi varnosti uporabi za kopalnico.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Sem, samo ne vem natančno kaj je bilo:
- iz vtičnice sem vzel neko sumljivo senzorsko LED; čeprav je bila izključena.
- na nekam nedostopnem mestu sem imel žice "v zraku" (sicer "neolupljene") - tudi tisto sem dodatno izoliral

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.093
113
Citat:
žice "v zraku" (sicer "neolupljene")
Slednje je bil pri meni problem. V primeru večje vlage v zraku mi je po par letih začelo fid metati ven. Mogoče se je na kocu kabla nabral prah in z vlago je stvar postala prevodna. V glavnem, jaz sem tja končno namestil tisto, kar sem mislil pred n-leti in fid se več ni izklopil.