Faza in nula

B81

22. jul 2007
36.879
10.443
113
Zdravo

Električarsko vprašanje
smile-1.gif

V šteker (ne vem, kako se reče pravilno) sem s kabloma zvezal stikalo, da je porabnik lahko ali vedno prižgan ali pa ga izklopiš.

H kabloma v štekerju sem zvezal kabla od tega stikala na pamet enega k fazi drugega k nuli. Zdaj pa je vedno tok v stikalu, kakorkoli ga obrnem.

Bi moral v štekerju zamenjati kabla od stikala kontra, kot sta sedaj, da bo stikalo prekinilo ali dalo tok?

Raje vprašam, preden spet začnem narazen šraufat in tvegat lase v luft
grin1.gif

Hvala

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce sem poravilno dekodiral tole zmedo (omenil si, da si povezal obe zici, ki prideta do vticnice - drugic narisi shemo !!!), si ti stikalo vezal med fazo in nulo in bi rad delal kratek stik ?

V dozi imas dva ali tri kable. Ce je to delal en normalen stromar, je rjava/siva/crna (v glavnem nekaj rjavi podobnega) faza, modra je nula, morebitna rumeno-zelena pa ozemljitev. Da bi tvoje stikalo delovalo tako, kot si opisal, ga vezes na fazo (rjava) in iz stikala naprej v vticnico. Nula ostane povezana v vticnico tocno tako, kot je bila prej, ozemljitev isto (raze ce ima stikalo recimo kovinsko ohisje, potem je bolj varno, ce je to ohisje ozemljeno). Za preverjanje kateri vodnik je faza, uporabi indikator ("fazenprifer") in se ne zanasaj na barve, ker pri nas precej stromarjev ni normalnih
frown-1.gif

Ko bos torej stikalo izklopil, bo faza prekinjena in porabnik, ki je prikljucen na vticnico, ne bo deloval. Ko0 bo stikalo vkljuceno, bo porabnik lahko deloval.

B81

22. jul 2007
36.879
10.443
113
Hvala. LAhko bi tudi prej v stikalu pogledal, kateri kabel gre prek stikala (drugi leži zraven) in prav tega bi moral vezati na fazo, pa sem pozabil pogledat.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.320
9.540
113
EU
Ti lepo fazo ki ti gre v vtičnico, odklopi. Priveži jo na stikalo.
Od stikala drugo žico kabla vtakneš v tisto mesto vtičnice, katero si prej odlopil.
Mora delat.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Od stikala drugo žico kabla vtakneš v tisto mesto vtičnice, katero si prej odlopil.
Mora delat.

naredi tocno tako kot je napisano zgoraj ...

zakaj rabis vticnico na stikalo?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.008
179
63
Ja če ti ne boš breakdancea zaplesal
smile-1.gif

Ena žica (faza) od dovoda gre na prvo sponko od stikala. Z druge sponke stikala pelješ žico (fazo) na prvo sponko šaltarja.
Druga in po možnosti tretja žica od dovoda (nula in zemlja) pa gre direktno na drugo sponko šaltarja. Ozemljitvena seveda na tretjo sponko.

B81

22. jul 2007
36.879
10.443
113
grin1.gif

Koliko vas berem, se mi zdi, da sem še jaz najbolj enostavno napisal
grin1.gif

Sicer pa sem rešil, hvala:)

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Važno da te ni SPAJTLALO
smile-1.gif

Sicer se pa dobi tudi vtičnica z že vgrajenim stikalom
wink-1.gif

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
če prav razumem še jaz,potem daš nulo od vtičnice na stikalo,iz stikala dalje vežeš nulo v vtičnico,kjer si prej odklopil fazo,nula na vtičnici je itak zasedena od prej,ozemljitev pa daš na vtičnico in ne na stikalo,kaj pa če je plac na stikalu še za ozemljitev

hvla in lp

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Mora delat.

naredi tocno tako kot je napisano zgoraj ...

zakaj rabis vticnico na stikalo?

In to nasvet od strojnika
grims-1.gif