EXCEL - Pogojno oblikovanje

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
Imam izdelano enostavno tabelo. Želel bi, da se mi rdeče obarva ozadje imena, če je današnji datum manjši od 15 dni od datuma naslednje izravnave. Upam, da sem bil razumljen. Nisem nikakor uspel pogruntati, kako to enostavno izdelati...

Priponke

• 1852454-IZRAVNAVA.xls
    17 KB · Ogledi: 199

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
prvo ime pogojno formatiraj takole: =(G6-15)<TODAY()
potem pa samo oblikovanje kopiraj na ostala imena

kaj si imel narobe:
1. funkcijo today si uporabljal brez oklepajev
2. absolutno si se skliceval na G6

sporoči, če dela kar želiš
lp!

AIter

Pripravnik
9. dec 2010
284
0
16
oznaci blok z imeni, (C6:C12)
potem: conditional formatting->new rule->use formula.....in vpises:
=($G6-$A6)<15
in nastavis barvo ozadja.....

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
Deluje, hvala obema. Pa še nekaj vprašanj se mi je sedaj pojavilo...
če bi hotel, da se mi cela vrstica obarva rdeča, če manjka 1 dan do datuma naslednje izravnave?
Je možno da me excel obvesti, ko je npr. 15 dni do izravnave preko emaila ali me kako drugače opozori?

Nazadnje urejeno:

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Načelno sam Excel ni narejen za to, da bo pošiljal opozorila.
Je pa to možno samo brez znanja programiranja IMO ne.

AIter

Pripravnik
9. dec 2010
284
0
16
za obarvat celo vrstiico oznacis vse, cel blok, recimo A6:G12
in pri conditional formatting vpises:
=($G6-$A6)<1

za avtomacko obvescanje pa ni tok enostavn

Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Citat:
Uporabnik moho pravi:
Je možno da me excel obvesti, ko je npr. 15 dni do izravnave preko emaila ali me kako drugače opozori?

A je nujno na mej, ali ti lahko na računalniku vrže vn eno opozorilno okno, da je do izteka 15 dni oz. manj?

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
Ne, ni treba, da je mail. Lahko je tudi karkoli drugega. Edini problem je morda, da nimam admin pravic na sl. PC.

Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Citat:
Uporabnik moho pravi:
nimam admin pravic na sl. PC.

Mogoče zna bit tole mal problem. Morm razmislit in pogooglat če se kako powershell scripto da zagnat tudi brez pravic.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Probaj s tem.
V tvoj Excel sem dodal en stolpec, ki izračuna število dni do izravnave. V zadnji vrstici stolpca ni formule ampak sem ročno napisal št. dni, tako da sem preveril da skripta deluje.

Razpakiraj obe datoteki v isto mapo in zaženi skriptno tako da kilkneš nanjo z desnim gumbom in klikneš 'Run with PowerShell'. Če bo delalo, jo lahko prilagodiš tako da spremeniš samo podatke, ki sem ti jih označil v skripti. (lahko kar v notepadu).

No potem je treba skripto dodat še v Task Scheduler, da se avtomatsko požene vsak dan. Najprej poskusi, če bo sploh šlo.

Edit:- delete attachmant

Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Prejšnja skripta za sabo včasih ne zapre Excela - sem popravil.
In pa pozabil sem dat zraven Excelovo datoteko - zdaj je zraven.

Če dobiš opozorilo, da skript ni mogoče poganjat na tvojem sistemu, odpri PowerShell in vpiši naslednje (kle bi se znalo zataknit, da rabiš admin rights):
Citat:
set-executionpolicy remotesigned

Priponke

• 1854280-izravnava.zip
    9,1 KB · Ogledi: 156

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Citat:
Uporabnik majaron pravi:
...
Razpakiraj obe datoteki v isto mapo in zaženi skriptno tako da kilkneš nanjo z desnim gumbom in klikneš 'Run with PowerShell'. Če bo delalo, jo lahko prilagodiš tako da spremeniš samo podatke, ki sem ti jih označil v skripti. (lahko kar v notepadu).

No potem je treba skripto dodat še v Task Scheduler, da se avtomatsko požene vsak dan. Najprej poskusi, če bo sploh šlo.

Edit:- delete attachmant
Zakaj sploh uporabiti Powershell, saj lahko Task Sch. dnevno odpre kar direktno Excelovo datoteko, v kateri v woorkbook_open event vežeš sporočilo, če je pogoj (<15 ...) izpolnjen. In če je, lahko pustiš Excel odprt, sicer pa ga zapreš.
Ob izpolnjenem pogoju pa tudi pošiljanje pošte iz Excela ni problem (opisano npr. http://www.mrexcel.com/archive/VBA/4219.html).
Ali sem kaj spregledal?

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Pametno Leska
zmaga.gif

Edini problem, ki ga mogoče vidim (niti ni problem, bolj nevšečnost) je, da bo ob odpiranju datoteke upoabnik vedno moral kliknit na opozorilo, da se strinja z uporabo makrov. Da se sicer naštimat Truste Location za folder v katerm je ta datoteka, ampak nisem siguren če rabiš za to Admin dostop. Mogoče boš ti bolj vedel.

Mejle se pa da verjetno pošiljat tudi prek powershella, nisem se še nikoli igral s tem.

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Mislim, da ne rabiš admin pravic za določit Trusted Loc.
Čez Powershell pa verjetno pošiljaš mejle podobno kot iz Excela/VBA (CDO, Outlook objekt ...).

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
Rešil sem problem po domače. pač ne bo obveščalo ampak bom sam vsak teden preveril, spet bi pa potreboval pomoč ekspertov za excel...
Izravnavo ur je potrebno delati v določenem časovnem obdobju. želel bi, da se mi avtomatično vpiše datum naslednje zadnje izravnave v tabelo na desni strani v naslednjo izravnavo. Ko jaz vnesem naslednji datum, da se mi v naslednjo celico vpiše ta datum. Upam, da sem bil razumljiv...

Priponke

• 1873521-Izravnava.xls
    241,5 KB · Ogledi: 175
Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Citat:
Uporabnik moho pravi:
Upam, da sem bil razumljiv...

Jst nisem siguren da sem te prav zastopil, ampak vseeno ... v priponki imaš, če je to to.

Priponke

• 1876057-Izravnava_moded.zip
    45,1 KB · Ogledi: 299

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
Hvala, to sem želel. Ne vidim pa formule, da bi jo vnesel v mojo tabelo
confused-1.gif

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Ni klasične formule, ampak VBA programska koda, ki jo boš videl, če stisneš alt+F11 in dvakrat klikneš na prvi delovni list.

Kopiraj in prilagodi za svojo tabelo, če ne bo šlo pa prašaj.