Excel - največje povprečje zaporednih x zneskov

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Zdravo!

Ob branju pokojninske reforme sem poskusil spisati Excel formulo (brez VBA), s katero bi v enem koraku izračunal največje povprečje x zaporednih zneskov.

Primer: v celicah A1:A50 imamo 50 zaporednih različnih zneskov in hočemo izračunati, koliko znaša največje povprečje 10 zaporednih zneskov. In podvprašanje: na katerem mestu se to povprečje (10 zaporednih zneskov) začne?

Prvemu, ki bo pravilno odgovoril (tudi na podvprašanje) sem iz spoštovanja pripravljen plačati malico.

lp!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
1: Najprej naredi izracun (tekoce povprecje). To tako ali tako hoces, a se bos lahko zgrazal kako se ti je placa v povprecju spreminjala po letih. To se naredi tako, da v B18 vpises formulo =AVERAGE(A1:A18) in jo kopiras navzdol po stolpcu B (z opcijo Edit -> Fill -> Down).

2: Potem v polje C1 napisi formulo, ki to pove koliko je bilo tvoje najvisje povprecje: =MAX(B18:B100) (seveda namesto 100 das toliko, kot je stevilka zadnjega polja, ki ima pravo vrednost). Tudi to rabis, da se bos se lazje zgrazal, ne sluzi pa konkretno tvojemu vprasanju
smile-1.gif

3: V polje C2 zdaj koncno vpisi formulo, ki ti pove kdaj si imel teh maksimalno povprecno penezov: =MATCH(MAX(B18:B100)) (tukaj se vedno velja napisano o stevilki zadnjega polja)

4: Odcitas rezultat v polju C2. Ce pise recimo 23, si imel po triindvajsetih letih (nazadnje) najvisje povprecje. Ce zelis imeti preracunano v leta, potem formuli iz koraka 3 dodaj se + 1970, kjer je namesto 1970 seveda prvo leto, ki si ga oddelal (ne vem katero bo to zate, sam najbolje ves).

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
upal sem na resitev v enem koraku s kaksn jezno array formulo npr. vseeno hvala za trud. mislim da ti pri matchu manjka en argument. lp!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Malo pozna ura je ze bila, za MATCH mora biti se podan izvorni array tekocih povprecij kot drugi argument, to sem ponesreci izpustil pri pretipkavanju (najprej sem testiral v OOo Calc ce predlagano zares deluje).