Excel - kako zaščitit samo določene celice?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Naredim sem en "model" ki se spreminja glede na vhodne podatke. Vhodne podatke bodo vnašali asistenti, vsak mesec drugačne.

Output, kjer so vse formule ipd...pa bi rad zaklenil za spreminjanje. Tako da lahko output samo skopirajo ven v word ali kam drugam.

Moram dat output obvezno na nov sheet ali se da da imaš input in output na istem sheetu?

Hvala.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
v excelu so celice po default "zaklenjene" - tako, da označi celice za katere želiš sprostiti vnose - nato s "CTRL + 1" (ali pa preko menija - OBLIKA -> CELICE") do "podmenija" "Oblikovanje celic" - zadnji zavihek "Zaščita" - "od"kljukaš "ZAKLENJENA" (po domače - ni več zaklenjena) - in na koncu zaščitiš list z "ORODJA -> ZAŠČITA -> ZAŠČITI LIST" - zmisliš si geslo - in POZOR pred potrditvijo gesla lahko izbiraš kaj lahko uporabnik dela - če želiš, da bo kopiral tudi zaščiten del pač odkljukaš "Izbira zaklenjenih celic" in "Izbira nezaklenjenih celic" - that's it

tako ti ne morejo sesuti formul (jajc je edino, ker moraš vsaki sheet (list) za sebe zakleniti)

aja - geslo si poskušaj zapomniti - če ti to ne rata se pa vrneš na forum in vprašaš kako se povrne geslo
grims-1.gif

edit: slovnične - pisal ko kura
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.433
5.661
113
dj geslo: teslo pa bo
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Sem porihtal. Hvala.
cheer.gif

Še nekaj me zanima.

Imam dva stolpca. Prvi stolpec so imena kategorij, drugi stolpec pa pripadajoče vrednosti.

Torej npr. Matej in 66

Vrstic je cca 30.

Ali lahko kako nastavim, da mi avtomatično s formulo izpiše v eno celico tistih 5 imen, ki dosegajo največje vrednosti? Sem mislil s formulo concatenate združevat imena, ne vem pa če obstaja formula "if top 5"
grin1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
na "prvo" žogo:

jaz bi dodal tretji stolpec - v njega funkcijo RANK (sintakso si poglej ob sami formuli) - potem pa ...

eh, ehm, khm - nimam zdaj neke ideje kako naprej - se javim jutri dopoldan (sicer pa lahko potem sortiraš po 3. stolpcu in dobiš pač "prvih pet" - ali pa s VLOOKUP izbereš v posebno tabelo prvih pet (pač vsakega v svojo celico) ali pa ...
wink-1.gif
)

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.500
122
63
A se da na isti nacin tudi zakleniti proti gledanju, npr mas dve koloni, ki se s posebno formulo sestevata v tretjo, in bi zaklenil, da brez gesla vidis samo dve koloni ?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
če misliš "skriti" stolpec (desni klik na črko stolpca in nato "Skrij") - ja - in potem seveda z geslo zaščitiš - ga uporabnik pač ne more odpreti

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.500
122
63
Ce dam skrij se samo skrije (lahko ga nazaj odkrijes). Kje pa geslo potem nastavis, da brez gesla ne vidis kolon ?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
par postov višje piše

Citat:

- in na koncu zaščitiš list z "ORODJA -> ZAŠČITA -> ZAŠČITI LIST" - zmisliš si geslo - in POZOR pred potrditvijo gesla lahko izbiraš kaj lahko uporabnik dela - če želiš, da bo kopiral tudi zaščiten del pač odkljukaš "Izbira zaklenjenih celic" in "Izbira nezaklenjenih celic" - that's it

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Da ne odpiram nove teme: Mogoče kdo pozna ukaz v exelu da ti iz množice števil izpiše samo različna števila eno pod drugo?