EXCEL GUI

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.625
113
imam eno bazo podatkov v excelu. Znam v excelu narediti razne formule in mi lepo računa in premetava te podatke. Problem pa je, da je baza zaradi tega postala blazno nepregledna. Je kaka simpl varianta, kako narediti en GUI, ki bi olajšal pregledovanje teh nebroj stolpcev in vrstic. Niti ne vem, kako to gre. Lahko še vedno uredim formule in vse v excelu, to mi ni problem, samo en simpl GUI bi rada naredila za pregledovanje teh podatkov. Obstaja reč, kot je "simpl GUI" za nekoga ki drugače ne ve nič o programiranju ali je potrebno vedeti in znati preveč, da bi nekdo iz hobija se naučil eno bazo pregledovati.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Ne vem kaj pojmuješ pod "simpl GUI" ampak nekaj bi se pa dalo naredi z vgrajenimi funkcijami

na enem listu si zamisli "obrazec", kjer boš v enem polju spreminjala za kater zapis (katero vrstico med podatki) gre, ostala polja se pa sama izpolnijo preko VLOOKUP funkcije.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.625
113
da razložim. Imam en merilec, ki mi meri in shranjuje podatke v bazo. vsako minuto cca 10 kolon (ne vem točno zdaj). to so samo podatki - meritve. Zdaj pa kaj jaz želim in kaj znam:

- iz teh poratkov lahko izračunam različne vrednosti, ki me zanimajo. s tem dodam še nekaj stolpcev zraven
- zanimajo me vrednosti ne samo vsako minuto, temveč tudi vsako uro, dan, mesec in potem delam nove tabele, kjer sicer ne pišem vsake formule posebej, ampak tudi z ročnim copy/pastanjem je veliko dela
- potem priprava tabel za grafe, kjer spet za različne poglede delam nove zavihke.

na koncu sem na tem, da imam polno enega ročnega copy/pastanja po vseh različnih tabelah, da se potem grafi rišejo, ki so spet vsak na svojem zavihku za določeno časovno obdobje in zadeve so prav zaradi vseh teh zavihkov zelo nepregledne. Se da če ne drugega, vsaj zavihke priklicati s kakega dropdown menija, ker tisto klikanje puščic spodaj mi malce najeda. Ali kako se pametno urejajo te zadeve v excelu, da so stvari pregledne?

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
692
51
28
glasujem za pivot tabele. se mi zdi, da bi se lepo dalo racunat kar rabis in pripravljat vire za grafe

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.625
113
hvala vsem za nasvete, bom malo pregledala, kar ste mi predlagali. Vse mi je novo. bom začela kar s pivot tabelami (ne znam še), tako da lahko ostanem v excelu, ki mi je vsaj malo poznan.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.015
6.625
113
Fantje, se hecam malo v pivot tabelami in moram reči, da je to to, kar sem hotela. Zdaj pa še na grafe. Najlepša hvala!!!

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
692
51
28
kul. Pivot grafi so po mojih izkusnjah pogosto premalo fleksibilni, za si s pivot tabelo najraje pripravim source za navaden graf. Lp!