EU tržišče

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če kupim stroj na Poljskem mi garancija v Slo velja. Če kupim Gorenje v Nemčiji, mi velja v SLo 2 leti in ne 5. pač minimalna zakonodajna.

zdej sem pa nabasal na primer stroja, ki za zagon rabi dovoljenje, potrdilo o pravilni vgradnji itd. in glej ga zlomka, ne morem ga dobit, ker ni bil kupljen na tržišču lokacije.

ali je to by the book?

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
517
174
43
Ne bodi tako prepričan o garanciji iz tujine. Tudi jaz sem bil dokler nisem imel zapleta s telefonom Blackberry iz Nemčije. Dobil vsa možna zagotovila da je aparat v garanciji (tudi od enega izmed naših pooblaščencev, ko je prišlo do napake pa razlaga: Aparat ima evropsko garancijo, ki velja po celi Evropi, vendar v Sloveniji ni serviserja, pooblaščenega za izvajanje evropskih garancij. Ker aparat ni bil kupljen prek enega izmed operaterjev, ga pri nas niso želeli servisirati NITI IZVEN GARANCIJE, se pravi za plačilo. Telefon se sedaj popravlja v UK.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.088
5.004
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik softi pravi:
če kupim stroj na Poljskem mi garancija v Slo velja. Če kupim Gorenje v Nemčiji, mi velja v SLo 2 leti in ne 5. pač minimalna zakonodajna.

zdej sem pa nabasal na primer stroja, ki za zagon rabi dovoljenje, potrdilo o pravilni vgradnji itd. in glej ga zlomka, ne morem ga dobit, ker ni bil kupljen na tržišču lokacije.

ali je to by the book?

Načeloma ni by the book, le uveljavljanje pravice bo dolgo, težko in drago. Proizvajalci namreč ščitijo svoje lokalne distributerje. Poskusi dobiti monterja iz tretje države (torej ne države proizvajalca ali Slovenije). Sem imel primer ko mi eden od distributerjev ni hotel prodati nekega produkta, potem pa sem ga dobil iz Madžarske (v tretjem poskusu).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

ali je to by the book?

Načeloma ni by the book, le uveljavljanje pravice bo dolgo, težko in drago. Proizvajalci namreč ščitijo svoje lokalne distributerje. Poskusi dobiti monterja iz tretje države (torej ne države proizvajalca ali Slovenije). Sem imel primer ko mi eden od distributerjev ni hotel prodati nekega produkta, potem pa sem ga dobil iz Madžarske (v tretjem poskusu).

Za take primere obstaja inštitucija pri EU, ki je zelo vesela natančnih in z dokazi podprtih prijav. Kazni niso majhne.

netko

Guru
25. jul 2007
6.931
2.236
113
ni rečeno oz dejstva govorijo drugače

citiram Posebej je treba omeniti, da morata biti jasno opredeljena rok za uveljavljanje garancije in njen teritorialni obseg ter nadalje še naziv in naslov subjekta, ki je odgovoren po garanciji.

torej ni nujno da imaš za stroj kupljen na poljskem garancijo v sloveniji

netko

Guru
25. jul 2007
6.931
2.236
113
prvi stavek tega topica se glasi "če kupim stroj na Poljskem mi garancija v Slo velja"

kaj si hotel rečt

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.088
5.004
113
Nuku`Alofa
Drugi stavek, tik pod tistim, ki si ga prebral, pravi tole:

"zdej sem pa nabasal na primer stroja, ki za zagon rabi dovoljenje, potrdilo o pravilni vgradnji itd. in glej ga zlomka, ne morem ga dobit, ker ni bil kupljen na tržišču lokacije."

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.515
2.885
113
v lokalni ostariji
Torej kaj je problem? Nej placa monterje iz drzave kjer je kupu stroj...

Vsi bi zastonj kupoval pa pil od zastopnikov (k bi zvel od cesa ze) zabteval servise...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.193
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
torej je narobe, da robo kupim v slo in nesem v nemčijo zmontirat, tam me pa birokracija ovira?
Dokler se gremo nekakšno EU, zagotovo. Žalostno je, da so sploh nekakšna prehodna obdobja pa skupinske izjeme pa izjeme pa še kaj pustili zlobirat.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne..isti modeli, oznake. avstrija ima malce drugačne oznake, nemci iste.
priklop elektrike je isto, odjemna moč isto, vse je isto. ni recimo fora UK priklopa, pa ga ne smeš predelat. ni fora zakonskih omejitev v smislu nedoseganja določenih standardov.

netko

Guru
25. jul 2007
6.931
2.236
113
dej povej točno za kaj gre, ne ovinkari in razloži situacijo, ker se mi iz prvega posta zdi da izhajaš iz napačnih predpostavk garancije

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.419
536
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Nisi napisal za kaj se točno gre. Enotni EU trg je mantra in ena izmed svetinj EU-ja. Povej za kakšen stroj gre in zaradi katerega predpisa, institucije,... tega stroja ne smeš/moreš vgraditi v Sloveniji.
Je pa pri vsem skupaj ena finta. Tehnični predpisi za sam stroj veljajo za kompletno EU. Predpisi za vgradnjo in vzdrževanje pa imajo lahko kako lokalne posebnosti.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
338
11
18
Isti drek je pri operaterjih, ki ponujajo EU pakete klicev, le da Slovenije ni med njimi. Ker mi nismo v EU, ampak v *****.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.572
6.657
113
pri taščici
Podobna fora z uplinjevalnimi peci attack z lambda sondo. Na slovaskem (proizvajalka) bistveno cenejsa od tujine. Kmalu niso vec zeleli (smeli, po navodilih proizvajalca!) prodajati tujcem. Vsaj preko razlicnih predracunov po emailu in potem spedicija odpelje. Ce bi fizicno prisel gor, potem ne vem.
Pec brez lambda so ti pa prodali bp.
Me je imelo da bi sprožil kakšno prijavo na evropskem potrosniskem centru http://epc.si/pages/si/potrosniske-teme.php pa sem potem zadevo opustil (sem bil eden zadnjih ki sem jo dobil, sicer preko slo sp, uvoznik je mel 50% višjo ceno).