Enoosebni doo

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Ali oseba, ki je redno zaposlena pri drugem delodajalcu in je odprla enoosebni doo potrebuje kakršnokoli pogodbo za "delo"? Če da, katero.

Vem, da je razlog večine komplikacij pri doo to, da zastopnik/direktor nima plačanih prispevkov, toda v tem primeru so prispevki plačani pri drugem delodajalcu.

Hvala

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Karkoli delaš, rabiš pogodbo. Imeti jo tudi pri sebi, če npr. pride inšpektor.
smile-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
smile-1.gif
Pogodbe zaposlenih in sebe imaš lahko deponirane tudi v računovodstvu in jih inšpektorju dostaviš naslednji delovni dan....
grims-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
smile-1.gif
Pogodbe zaposlenih in sebe imaš lahko deponirane tudi v računovodstvu in jih inšpektorju dostaviš naslednji delovni dan....
grims-1.gif

Po novem jo moraš imeti pri sebi. Od avgusta 2014

Car

POSTman
4. avg 2007
8.562
1.805
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
smile-1.gif
grims-1.gif

Po novem jo moraš imeti pri sebi. Od avgusta 2014
Čisto razumem zakaj....
grin1.gif

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Še en dodatek vsem:

Če si zaposlen drugje lahko posluješ s pogodbo o prokuri ali pa pogodbo o poslovodenju.

Pri obeh pač plačaš cesarju kar je cesarjevega.

Glede nočenja pogodbe s seboj pa, dejte bit mal z glavo pri stvari. Nikoli mi ni treba nositi pogodbe s seboj sem samozaoslenin še v življenju me ni nihče, ampak res nihče od inšpektorjev povprašal, če jo imam pri sebi v kufru.

Letos sem predelal že 7 inšpekcijskih pregledov, pogodba se nahaja v podjetju pri meni v firmi, če jo gospod inšpektor želi, jo dobi v dogovorjenem roku za odpravo napak pri ogledu

Tko, da jo moraš sabo bosit so pa BUČE.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Ti ne, če pa zate (honorarno) dela še kdo tretji, mora biti pogodba med dentex s.p. in tvojim delavcem na vpogled na licu mesta.

PR na ministrstvu je zapisal takole:
Citat:

Tretji sklop, ki je zelo pomemben za varovanje pravic delavcev je obveznost delavca, da mora biti v primerih, ko se delo pri delodajalcu opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava ali pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela, izvod pogodbe ves čas na kraju opravljanja dela. S tem se zasleduje izboljšanje učinkovitosti nadzora, ker se je v praksi pogosto dogajalo, da so se pogodbe dejansko sklepale, če in ko se je vršil nadzor.

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Če je zaposlena tretja oseba ji tudi ni treba nositi nikakršnih pogodb s seboj. Govorimo o tem, da so dokumenti v hrambi za v te namene namenjenih prostorih.

Če pa si kot lastnik enolastniškega doo zaposlen v neki drugi xy firmi, lahko v svojem še zmeraj posluješ po pogodbi.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Velja samo za honorarce, ne za tiste s pogodbo o zaposlitvi.

In še zanimivost, tvoj post me je vzpodbudil k branju zakona... in če prav vidim, je odgovornost za izvod pogodbe na strani delavca in tudi kazensko je odgovoren zgolj on (23. člen).

Citat:

(4) Z globo od 100 do 2.500 eurov se kaznuje posameznik, če nima pogodbe civilnega prava ali pogodbe o opravljanju začasnega ali občasnega dela, na podlagi katere opravlja delo, za čas opravljanja dela ves čas na kraju opravljanja dela (drugi odstavek 5. člena).

Ali pač?

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Zanimivo, lih zato pravim letos 7 inšpekcijskih pregledov, pa se tud da bi o pogodbi spraševal ni blo nič. Maš pa sigurno čas, da dostaviš dokumente.

Stvar se je pomoje pojavila v času gradbenih malverzacij, delo na črno. Radi bi s tem to preprečili, ampak je pa stvar totalni mimosun. Naj pride k men u kanal k po dreku vrtam, pa najmi reče za pogodbo.

Sej veš kaj mislim
wink-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Ni treba v kanal...mors jo met pa npr v avtu parkiranem ob kanalu. In se za vse ki imate kake natakarice na podjemnih in podobno...Na podjemni more pisati tocno kdaj se opravlja delo (datumsko) in ne samo 4 ure na teden.... Mora biti popolnoma dolocljivo kdaj se delo opravi. Ker vse ostalo delovna inspekcija gladko obravnava kot prekrsek.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.697
1.059
113
To je sposoben sproducirat samo javni sektor.
Tam se točno ve koliko ur je treba biti prisoten na delu.

V realnem življenju pojma nimaš, kdaj boš začel kako delo in kdaj bo to končano.
Stranke ti diktirajo delovni čas, ne pa birokrati in cariniki.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
V bistvu je to odgovor na mutenje, ki se je dogajalo vsem na oceh. Vsakic ko je prisla kontrola v lokal so bile tam kelnarice zaposlene za 8 ur na teden in ravno tisti dan so delale tistih 8 ur. potem je pa cez dva dni spet prisla kontrola in je spet delala ravno tisti dan. In ker smo drzava kjer vsi mutijo hkrati bi pa vsak imel n+1 pravic in socialnega varstva so pac zadeve zaostrili.

Glej meni osebno bi pasalo imet par folka takole na podjemni. Mene bi stalo enako, zaposleni bi bili pa srecni ker bi vse padlo njim v zep in nic drzavi. Pa se pac tega ne morem iti.

In v realnem zivljenju sploh ni problem v tem da ne ves kdaj bos zacel in koncal delo. Samo vsakic ko delavca posljes na delo mu das podjemno pogodbo za tisti dan. Ce pa ga imas skoz na stand by ga pa temu primerno placaj/zaposli. Al pa naj s.p. odpre.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Daj si preberi nov zakon o delu na črno, ki je stopil v veljavo letos avgusta. Prej si mel čas dostavit pogodbo naknadno, zdaj pa jo moraš imeti pri sebi.