eno ? okol wifi routerja

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
V firmi imamo kup računalnikov povezanih v mrežo. Internet itd nam zagotovlja 2 firma, torej od njih imamo kabeljin swtcherje..zdaj bi jaz namontiral na en tak switch wifi router.. A je to možno in v katero luknjo zadegam... Privat doma imam te adsl hcdp routerje ki iz modema pobirajo podatke. Tukaj pa bi iz switcha. A je kakšna posebnost, ali je to isto?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Varianta 1: Izklopi DHCP, poveži router s switchem z uporabo LAN porta
Varianta 2: Priklopi router na switch z uporabo WAN porta, pridobivanje IPjev nastavi na avtomatsko (to je navadno že privzeto nastavljeno)

Pri varianti 1 si del prvotnega omrežja, torej poteka deljenje datotek, printerjev in podobno nemoteno. Pri varianti 2 pa si del podomrežja, ampak zgolj za dostop do interneta je dovolj.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
IP bom moral določit.

torej pomeni da se grem varianto 1.? in bo to potem dostopna točka.
Kateri router je najboljši price/performence..je rank 30€ zadovoljiv?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Vsi računalniki imajo statične IPje (ni DHCPja na mreži)?
Če ni DHCPja, potem bi rajši šel v varianto 2, le da routerju na WAN portu določiš statični IP, klienti na brezžičnem omrežju pa imajo pač IPje v obliki 192.168.x.x. Ker če greš v tem primeru na varianto 1, potem moraš tudi vsem brezžičnim odjemalcem ročno nastavljat IPje, kar pa je na mobilnih napravah precej tečno.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
339
83
Pa pazi da ima router dobro WAN prepustnost, če ne se ti lahko obeša/pregreva/deluje počasi, če boš varianto 2 ubral.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
kaj pomeni, da ima dobro WAN prepustnost...ja fiksne IPeje imam dodeljene za vse računalnike in printerje.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
339
83
Kaka jajca od routerja so taka, da pripelješ notri 100MB optiko, čez ti pa do mašin spusti slabo polovico.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
nimam optike, torej? kaj to pomeni, recimo če daš kak link, da to je pa okej itd.

simic12

Zelenc'
18. jan 2012
15
0
1
Živjo,

doma imam Amis-ov internet (modem SpeedTouch-deluje tudi kot router). Modem je v zgornjem nadstropju hiše, tako da je Wi-Fi signal v spodnjem nadstropju zelo slab. Rad bi izboljšal signal z novim routerjem. Nakup katerega routerja mi svetujete?
Verjetno bom moral na SpeedTouch-ovem modemu nastaviti, da deluje samo kot modem in potem nanj priključiti novi router oz. ali mi lahko prosim nekdo pove najboljšo možnost priključitve (in nastavitve) vseh teh stvari?! Wi-Fi bom uporabljal za brskanje po spletu, ogled slik, youtube, google maps,...!

Nazadnje urejeno:

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Jaz bi na tvojem mestu naredil takole:

-na Amisovem routerju nebi spreminjal nič, saj je na njem že vse nastavljeno za morebitni AmisTV in podobno
-omenil si, da bi dokupil dodatni router, kupi nekaj na kar gre dd-wrt(npr. Linksys WRT54GL, preverjeno zelo dobra roba)
-vse skupaj rukni v bridge in si zmagal

O wirelles bridge zadevah je pa na alterju veliko napisanega(uporabi search funkcijo). Za cca.50€ je zadeva rešena, brez drastičnih posegov v že obstoječo infrastrukturo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Dobra možnost je postaviti dostopno točko (WLAN AP) blizu uporabnikov, z modemom pa jo povežeš s kablom.
Tako je tudi manj nastavljanja.

Seveda je tu pogoj, da lahko mrežni kabel potegneš.

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Točno tako!

In na ta način ohraniš tudi celotno hitrost linije, saj pri bridgu hitrost wirellesa malo pade.
Jaz sem priporočal svojo verzijo zato, da mu pač nebi bilo treba kabla vlečt, je pa AP tudi zelo dobra rešitev, če je mogoča.

Mogoče je tukaj tudi dobro pogledat za hardware-om(router) na katerega lahko namestiš recimo dd-wrt, saj ti ta omogoča delovanje routerja v popolnem AP načinu, kar pa je redkost pri večini z originalnim FW. In če potem kdaj rabiš router ga že imaš na voljo, samo nekaj drobnih nastavitev in konec.

Sicer pa opcij je veliko in vsak za sebe najbolje ve katera mu je najboljša.