Ena okoli DDV-ja

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ojla!

Dobra znanka je prevzela trgovino z živili, pri tem je seveda odprla svoj s.p.

No, na začetku se seveda dokupila inventat in vso zalogo, tako da je bil račun kar konkreten.

Računovodja ji ni nič svetovala, ona se pa tudi ni spomnila, ampak vse račune je plačala kot nezavezanec za DDV. Zdaj, po slabem letu, je seveda zavezanec za DDV.

Zanima me, če se da urediti kaj za nazaj, saj je popušila lep del davka, kar se mi zdi idiotsko, da se ni mogla takoj vključit v sistem DDV, saj je bilo JASNO, da bo zavezanec (trgovina, halo?!).

Saj vem, da so možnosti skorajda nične, pa vseeno ...?

Hvala in LP,
PIC

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Žal se ne da...

Je pa imela takrat možnost izbire - zavezanec za DDV da/ne.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ni res. Je hotela v DDV, pa niso pustil, ker "češ, ne vemo, kakšni bodo prihodki".

Sem imel sam pred 5 leti isti problem, ampak sem tako dolgo gnjavil, da je šlo (vmes pa seveda pridno čakal z večjimi nakupi).

LP

Nazadnje urejeno:

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Pri nama je bila možnost izbire... Pa sma se odločila za "nezavezanec za DDV". Po svoje nama je tudi bilo žal, ampak sma naredila preračun, pa bi bila na enakem, če bi se odločila za zavezanca od začetka.
Pa je bil začetek podoben kot pri tvoji znanki.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.839
140
63
Jaz sem takoj postal prostovoljni zavezanec za DDV. Tvoja znanka se lahko obriše pod nosom za vstopni DDV, dokler ne dobi odločbe za DDV zavezanca.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Ni res. Je hotela v DDV, pa niso pustil, ker "češ, ne vemo, kakšni bodo prihodki".

Sem imel sam pred 5 leti isti problem, ampak sem tako dolgo gnjavil, da je šlo (vmes pa seveda pridno čakal z večjimi nakupi).

LP

Ja sem slišal da zadnje čase kar komplicirajo za ddv zavezanca, ampak če vstrajaš ti morajo dati.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Saj pri prodaji zalog potem tudi ni obračunavala ddv-ja tako da je bila še na boljšem. Ali?

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Tudi sam sem odprl pred enim letom in dva meseca, ni blo problema za zavezanca, tudi sam mam trgovino. Kolikor sem se takrat pozanimal je povsod bilo rečeno in napisano, da se sam odločaš, če boš zavezanec. Kdor ji je rekel, da ne more biti oziroma ni pustil, jo je lepo zaj..al. Če se že nič ne da rešiti za nazaj naj vsaj gre tja popizdit.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Ojla!

Dobra znanka je prevzela trgovino z živili, pri tem je seveda odprla svoj s.p.

No, na začetku se seveda dokupila inventat in vso zalogo, tako da je bil račun kar konkreten.

Računovodja ji ni nič svetovala, ona se pa tudi ni spomnila, ampak vse račune je plačala kot nezavezanec za DDV. Zdaj, po slabem letu, je seveda zavezanec za DDV.

Zanima me, če se da urediti kaj za nazaj, saj je popušila lep del davka, kar se mi zdi idiotsko, da se ni mogla takoj vključit v sistem DDV, saj je bilo JASNO, da bo zavezanec (trgovina, halo?!).

Saj vem, da so možnosti skorajda nične, pa vseeno ...?

Hvala in LP,
PIC

Ne vem kakšen je sicer točen primer, ampak mogoče bo znanki kaj pomagalo TOLE

LP

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Citat:
Uporabnik PIC pravi:

LP

Durs je začel komplicirati par let nazaj predvsem zaradi gradbenikov in podobnih, ki so odpirali gospodarske družbe za posel ali dva, bili zavezanci, nato pa seveda pozabili na davek in zapirali...

Se pa da na vsaki izpostavi lepo zmenit ob odprtju, samo treba je dati prošnjo, priložiti morebitne pogodbe, prejete ponudbe in podobno. V tem primeru, če bi priložila ponudbo že za odkup inventarja, še za kakšno blagajno in podobno bi ji 100% odobrili in bi bila od začetka poslovanja zavezanka...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Nič se ne da narediti, je pa tudi trapasta, da najprej skoči v vodo, potem pa sprašuje kako globoka je.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Nimajo te kaj spraševati ali bo ali ne DDV zavezanec, če se vi odločite, da bo !

Sam imam že več let firmo ne ustvarja nobenega prometa - finančna družba - skupina, pa je od 1 . dne zavezanka za DDV pa ni še nikoli prav nihče vprašal, zakaj ne izda nobenega računa.

problemout

Pripravnik
21. feb 2012
432
0
16
To kar praviš ti je neresnica..... Če bi podjetje prevzela katera je ddv zavezanec je tako. Novim nastalim subjetkom pa več kar tako ne doviljo, da bi bili DDV zavezanci. Predvsem zaradi veliko takih podjetij, ki so bili ustanovljeni kot mising traderji. DDV zavezanec lahko nastaneš šele ko prebiješ kvoto........

Možnosti torej ni........ obstajajo opcije, ko pokažeš pogodbo o poslu ki bo presegel kvoto za upravičenost, za DDV zavezanca, vendar še tam komplicirajo...

To je že cca 2-3 leta.

Nazadnje urejeno:

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Aja? V kateri državi pa? V Sloveniji je bilo pred slabim letom tako, da si se odločil, ali boš zavezanec ali ne... Iz prve roke.
Pa tudi sedaj je še vedno nespremenjeno. Če želiš bit zavezanec od 1. dne, se tako vpiše ob odprtju poslovnega subjekta... Iz druge roke, ki je zelo blizu prvi roki.

Pa ob odprtju poslovnega subjekta te ne vprašajo (vsaj naju niso, pa tudi kolegice, ki je začela s frizersko dejavnostjo), ali boš nadaljeval kakšno dejavnost ali začneš "iz nule" (ali npr. vzameš v najem gost. lokal ali pa ga na novo odpiraš).
Zdaj, ali na točkah VEM sistematično kršijo zakonodajo in napačno izpolnjujejo vse formularje v sistemu, ali pa se motiš.

Pa kak zakonski člen tovrstnega predpisa bi lahko dodal k postu, da podkrepiš svoje trditve, ker v praksi je popolnoma drugače...

problemout

Pripravnik
21. feb 2012
432
0
16
mogoče je pri s.p. ju tako, pri doo pa definitivno to..... Govorim iz prve roke, ko smo odpirali doo nam tega niso hotli dat v štartu + tega smo imeli pogodbo z JU...

gre se pa za ljubljansko davčno upravo..... V Lj je 100% tako. Razen če je po različnih upravah drugače... Nekateri na tabli pišejo isto kot jest.

Davčna referentka je pojasnila, zakaj je temu tako, zaradi problema mising traderjev (podjetja, ki so ustanovljena samo zato, nato jih dajo v stečaj)

Mogoče je pri s.p. jih drugače mogoče...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz govorim o s.p.-ju... Znanka od avtorjeve teme je odprla s.p. (prvi post), zato je debata o s.p.-ju

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kranjska davkarija komplicira kot hudič. Vem za primer ko je sip čakal na odločbo cca 3 tedne, kljub temu da je priložil pogodbe.
Saj je jasno da bi bilo za državo najugodneje če bi kupoval materjal z DDv in prodajal po istih cenah kot konkurenca... Samo rata problem ker ti že tam manjka 20 % potem pa še orodje in štrom ,...... Če bi moral delat do 25000 na tak način prej crkneš kot bi prebil mejo

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Zakon je zakon, za missing traderje imajo vse pravice, da jih lovijo, toda to naj delajo korektno skladno z zakonom, o tem ali nekdo bo ali ne DDV zavezanec pa se vsak sam odloči, zakon ni bil tu nič spremenjen, seveda pa ima Durs vse pravice inšpiciranja in novih in starih firm, Sam ne vidim tu problemov, verjetno je pa res, da če do njih pridejo osebe, ki niso strokovno podkovane in komaj do 10 preštejejo, da se tudi Durs ustraši in skuša zaščititi.... ker eni delajo res čuda in pred vsem tistih hitrih štih kontrol bi moralo biti bistveno več, ko pride Durs za dan ali dva na hitro ščekirati zadeve, da vidijo kako je komu za zaupati.