ena bedna:

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik 3287
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik 3287

kako razloziti cimbolj otrosko: zakaj telesa/predmete vidimo? hvala. lp

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Svetloba se odbije od predmeta, oko pretvori svetlobo v el. impulz in možgani(del njih) vidijo sliko predmeta.

I

Izbrisan uporabnik 3287

se prevod za devetletnike v os. cimbolj razumljivo za malcke. hvala

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Sonček prijazno posveti na mucka in mi ga zato dobro vidimo, kako je lepo pisan.( siv, črn,bel...)
wink-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik smt pravi:
se prevod za devetletnike v os. cimbolj razumljivo za malcke. hvala
V bistvu je Gatto tako poenostavil, da se olj skor ne da.
Ponoči ne vidiš nič, ker ni svetlobe in je tema. Ko pa svetloba je, potuje od svetila (Sonce, žarnica, led svetilka... ) do predmeta in odvisno od njegove barve in valovne dolžine svetlobe, telo del svetlobnega spektra absorbira, del ga pa odbije... ups.
grims-1.gif

strela jasna, res je zajebano razložit na simpl.
shocked-1.gif

Oglavnem, za začetek tamalemu dopovej, da vidimo zaradi svetlobe. Če svetlobe ni (tema), ne vidimo nič. Če je polna Luna, vidimo črno-belo, ker Luna ni svetilo, ampak samo odbije Sončno svetlobo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.789
113
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Če je polna Luna, vidimo črno-belo, ker Luna ni svetilo, ampak samo odbije Sončno svetlobo.
To ni glih res. Črno-belo vidimo zaradi premajhne osvetljenosti

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
OK, jaz tudi znam strokovno razložiti vid-daj ti tako, da bo za otroka razumljivo..jaz sem probal z muco ipd, pa je preveč otročje.
smile-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Saj pravim, da ne znam.
smile-1.gif

Pač ni žvaka za seljaka. Mulcu dopoveš, da vidi zaradi svetlobe. Ko mu začneš razlagati bolj strokovno, ga takoj vidiš, ali je naravoslovec, ali ne. Če začne zehat in gledat tv ob bolj podrobni razlagi, je sociolog in ga za naravoslovje bk in je brez veze čas zgubljat. Če še vedno zvedavo, a kljub temu zbegano, gleda, veš, da ima potencial in da iz njega še kaj bo.
cool-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
No prav..btw a veš kaj je žalostno..-da telesa in okolica sploh v resnici ni take barve, kot jo mi vidimo.
frown-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Jah, saj v bistvu niti ni važno, kakšne barve je kaj v resnici. Smo tu in zdaj, vidimo, kakor pač vidimo in to je pomembno za nas.
Predstavljaj si, da bi bila lula zelena namesto nežno rožnate. Mislim, da bi še vse junfr okol hodile.
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Jah, saj v bistvu niti ni važno, kakšne barve je kaj v resnici. Smo tu in zdaj, vidimo, kakor pač vidimo in to je pomembno za nas.
Predstavljaj si, da bi bila lula zelena namesto nežno rožnate. Mislim, da bi še vse junfr okol hodile.
smile-1.gif
hysterical-1.gif

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Če se že pogovarjamo... možno je, da je "rdeča", ki jo vidim jaz različne barve, kot tvoja "rdeča"
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
To ni zalostno, to je zanimivo!

In kaksne so realne barve?
To pa ne vemo- telo vidimo take barve, kot jo največ odbije (svetlobe z določeno valovno dolžino) . Če površina zgleda zelena, torej odbija barvo v spektru zelene. Zato recimo ni zelenih muc, ker ne odbijajo zelene barve.
smile-1.gif
če pa obstajajo, potem mi ne vemo.