email -> fax?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Kako najlazje posljem s pc-ja nekomu na fax 1 dokument? for free bi bilo super..
smile-1.gif

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Obstaja tudi slo ponudnik:
http://afax.si/

Tole mene matra že kar nekaj časa. A obstaja tudi kakšna škatla, da bi jo dal namesto faksa in bi preko nje sam pošiljal in prejemal fakse? Strošek linije ni tak problem, bolj me moti kvaliteta izpisa in predvsem opozarjanje na prispeli faks. Škatlo imamo v enem kotu in samo še občasno kaj pride iz nje, pa se zgodi, da tudi po kakšen teden nihče ne preveri, faks je pa natisnjen. Telekom kao ponuja Fritz! škatlico pri poslovnem paketu, a se to da kupiti tudi samostojno? A ima kdo to in lahko pokomentira, kako deluje?

Jernej

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Jaz imam Fritzbox 7270 in nanj priklopljeno ISDN in VoIP. Zraven je programček za faxe, ki dela zadovoljivo, kvaliteta je OK. Sšloh je Fritz en boljših mašin, če moraš razpeljati net, VoIP in klasično telefonijo.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Jaz imam Fritzbox 7270 in nanj priklopljeno ISDN in VoIP. Zraven je programček za faxe, ki dela zadovoljivo, kvaliteta je OK. Sšloh je Fritz en boljših mašin, če moraš razpeljati net, VoIP in klasično telefonijo.

In kje si dobil (in cena), če ni skrivnost?

Jernej

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
München, kolk je bil, se pa ne spomnim, ker je tega že kar nekaj časa pa še kup drugih stvari sem takrat kupil.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
München, kolk je bil, se pa ne spomnim, ker je tega že kar nekaj časa pa še kup drugih stvari sem takrat kupil.

Sem sel malce pogledat na njihovo stran. Ampak se mi zdi, da za pravilno delovanje potrebuje celotno telekomovo linijo, torej je to primarni modem oziroma router, kar za sabo potegne kup stvari
wink-1.gif
. A je ze kdo prenesel svoje Mobitel stevilke na Telekom in vzel poslovni paket in s tem dobil omenjeni modem in "ugodne" klice? A je racunica ali je ni?

Jernej

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik jernejd pravi:
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Obstaja tudi slo ponudnik:
http://afax.si/

Tole mene matra že kar nekaj časa. A obstaja tudi kakšna škatla, da bi jo dal namesto faksa in bi preko nje sam pošiljal in prejemal fakse? Strošek linije ni tak problem, bolj me moti kvaliteta izpisa in predvsem opozarjanje na prispeli faks. Škatlo imamo v enem kotu in samo še občasno kaj pride iz nje, pa se zgodi, da tudi po kakšen teden nihče ne preveri, faks je pa natisnjen. Telekom kao ponuja Fritz! škatlico pri poslovnem paketu, a se to da kupiti tudi samostojno? A ima kdo to in lahko pokomentira, kako deluje?

Jernej
Jaz sem zadovoljen uporabnik afaxa že pol leta. Ni denarja, da bi se vrnil na kakršnokoli hardwersko obliko faksa. Faks dobiš po mailu, hkrati pa še SMS; da o prilagodljivosti in ostalih zadevah niti ne govorim...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In kako si spravil Fritza na linijo? Telekom/SIOL ni težil, ker ni njihov modem?
Dela samo kot router, ne kot modem. Povsem enostavno, kabel z optičnega modema na Fritza, od tam na PCje, ISDN kabel v Fritza in od tam ven na telefone, ravno tako ISDN, VoIPi vpisani v Fritza in dodeljeni kot MSN na telefone.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In kako si spravil Fritza na linijo? Telekom/SIOL ni težil, ker ni njihov modem?
Dela samo kot router, ne kot modem. Povsem enostavno, kabel z optičnega modema na Fritza, od tam na PCje, ISDN kabel v Fritza in od tam ven na telefone, ravno tako ISDN, VoIPi vpisani v Fritza in dodeljeni kot MSN na telefone.

Daj malce razloži tole
smile-1.gif
. Kaj si vtaknil kam. Škatla ima 4 LAN porte, torej to je routerski del. Kaj je pa WAN port? DSL/TEL? Kam pa priključiš ISDN linijo oziroma kako dobiš noter analogne linije? V našem primeru imamo filter, iz filtra gre en kabel v ISDN NT2ab, iz NT2ab gre pa linija v faks. Potem gre pa še en ISDN v Siemensovo centralco za prenosne telefone, oziroma imam še speljano čez GSM vmesnik, da lahko kličemo ceneje na M@ številke...

Drug kabel iz filtra gre pa na Siolov modem in naprej na router, ki bi ga rad obdržal (Mikrotik), ker imam na njem tri ločena omrežja.

Sicer sem pa danes na terenu srečal Telekomovega fanta, ki je ravnokar priklapljal en poslovni paket s FritzBox na mizi, ampak ni bil preveč pri volji za pogovor
wink-1.gif
.

Jernej

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
OK, takole, najprej net. Iz modema gre linija v port 1 (lan), v nastavitvah imam naštelano, da vzpostavi PPoE. Na preostalih treh LAN izhodih imam PCje in ostalo periferijo (še en switch, ker je zmanjkalo prostora). Printer je na USB (Fritz ima programček za printer na routerju).
ISDN je speljan iz TK kištice v ISDN port na Fritzu, iz njega pa na Gigaser SX300 (ISDN telefon), ki ga bo kmalu zamenjal DX800A . Na SX300 imam obešene še tri prenosne slušalke. Faxa ne uporabljam več, če pa bi ga, ga lahko priklopim na analogni izhod na telefonu. Nekaj časa sem imel še SiOLovo linijo, ki pa je analogna (genijalci, ni kaj), skupaj z ISDN, za to je treba malo iznajdljivosti. Na vhodni telefonski port na Fritzu se da pripeljati oboje, treba je le malo kombinirati, saj sta zunanja dva kontakta za PSTN, notranji štirje pa za ISDN. Jaz sem to rešil z nekim Y členom, ki sem ga malo modificiral.

Delovanje telefonov; imam torej tri MSN številke na ISDN in 3 VoIP (VoipDiscount, InternetCalls...), na katerih imam eno UK številko, eno Ameriško in Švicarsko. Vsi trije VoIP providerji so registrirani v Fritzu in na telefonih, kjer imam posledično 6 MSN številk, ki so različno razmetane tudi po slušalkah (pisarna, ženin telefon, moj privat...)

Mogoče malo specifično, ker mi je bil glavni namen znižati telefonski račun, ki je bil zaradi 90% dela s tujino, ogromen. Fritza sem odplačal v dveh mesecih.

PS: mogoče bi razmislil o kakšnem Drayteku, imajo cel kup primernih kištic za tvoj primer. Pokliči na Telos in se pozanimaj, imeli so enega Vigor 2930VS dual WAN, Wlan, ISDN, you name it, kaj vse si lahko nanj obesil, samo ne vem, če je še v ponudbi.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Kot prvo hvala za info.

Lepa solata - še dobro, da se kdo znajde.
smile-1.gif

Jaz sem hotel (no - še vedno hočem) Fritza, ker bi se rešil ISDN centrale (don't ask zakaj sem še vedno na tem) in modem/routerja. Peljal bi vse preko Fritza - ADSL linijo not, ISDN linijo not, nastaviti kot router, printer gor - pa naj Fritz potem dela za kar je namenjen.

Samo ne vem če bom siolovce uspel prepričati, da ga "vzamejo" kot modem.
rolleyes-1.gif

Mimogrede - a kdo ve kje bi našel navodila za INNBOX V50U home gateway? Predvsem me zanima čemu točno je namenjen USB na njemu in kako se tisti USB konfigurira.
Ne na siolovi in ne na Iskratelovi strani nisem našel nič pametnega.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Če imaš samo net, bo delal na ADSL, vsaj meni je, ko sem probal. Ker imam Trio, se to ni dalo, zaradi telefona in predvsem TV.

Mislim, da imam enega starega Fritza, če si iz Ljubljane ali večkrat tu, ti ga lahko posodim za probat.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kot prvo hvala za info.

Lepa solata - še dobro, da se kdo znajde.
smile-1.gif

Jaz sem hotel (no - še vedno hočem) Fritza, ker bi se rešil ISDN centrale (don't ask zakaj sem še vedno na tem) in modem/routerja. Peljal bi vse preko Fritza - ADSL linijo not, ISDN linijo not, nastaviti kot router, printer gor - pa naj Fritz potem dela za kar je namenjen.

Samo ne vem če bom siolovce uspel prepričati, da ga "vzamejo" kot modem.
rolleyes-1.gif

Mimogrede - a kdo ve kje bi našel navodila za INNBOX V50U home gateway? Predvsem me zanima čemu točno je namenjen USB na njemu in kako se tisti USB konfigurira.
Ne na siolovi in ne na Iskratelovi strani nisem našel nič pametnega.

Pa saj ti Telekom ponuja FritzBox v "poslovnem paketu". Jaz čakam na njihov odgovor, da vidim kako in kaj.

Jernej

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
OK, takole, najprej net. Iz modema gre linija v port 1 (lan), v nastavitvah imam naštelano, da vzpostavi PPoE. Na preostalih treh LAN
..
..

PS: mogoče bi razmislil o kakšnem Drayteku, imajo cel kup primernih kištic za tvoj primer. Pokliči na Telos in se pozanimaj, imeli so enega Vigor 2930VS dual WAN, Wlan, ISDN, you name it, kaj vse si lahko nanj obesil, samo ne vem, če je še v ponudbi.

Hvala za opis.

Jernej

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ne, ta še nima DECT, ISDN in PSTN pa ima. Za test bo, novejši so isti, samo več stvari imajo in malo so spiljeni.