Elektronska knjigo o obrezovanju dreves in trte?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Rad bi si prebral nekaj na temo obrezoavnja dreves, sploh mladih starih 2 let in o trti ali ima kdo akksno elektronsko knjigo?

Nasplosno za trto se mi malce bliska, sam je tega se dosti, pri drevesih pa mevem nic pac mladim odsekajo najvisjo vejo da ne raste v tri krasne, pa nevem kdaj se poreze tudi kaksne spodnje veje da nebo drevo prenizko, vrjetno obstaja dolocena starostna skupina kdaj se kaj dela?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Jaz bi ti priporočal, da koga povabiš, da ti pokaže. Trta meni ni problem, ampak sem se naučil v mladosti. Drevje pa sem se učil sam po knjigah in imam slab sadovnjak. Bolje bi bilo, da bi sosedo, ki je agronom in to tudi pri sebi doma dela, povabil na kavo, požrl moški ponos (saj vse vem) in da mi nekaj let kaže kako se stvari streže. Tako ali tako je pri par drevesih problem, da iz leta v leto pozabiš še malo tistega, kar si mogoče znal ali ti je kdo dobro pokazal.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Pa saj ni problem. Jaz sem si skopiral strani iz knjige in šel v akcijo. Trta se tudi sedaj reže (klasika) kot so jo naši stari starši. Sadno drevje je mal drugače, ker se ne sadijo več tako velika drevesa.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Trto je res simple rezat, če imaš pravi rodni les. To imaš, če si znal prav delati "zelena" dela in ni bilo toče. Ne govorim za brajde, ker s temi se ne ukvarjam.
Pri drevju se mi zdi problem začetna rez (prvih nekaj let), da imaš res lepo vzgojno obliko. Bolj ko sem gledal slikice, manj jasno mi je bilo, rezultat pa je bil še slabši
redface-1.gif
.