Elektro omrežnina.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Ste kaj primerjali položnice za elektriko med lanskim letom in letos?
Primer:
Decembra smo plačali elektriko 33eur, takrat pa je bil 1 kwH 8,4 cente.
Aprila letos plačamo 40eur, 1 kWh pa stane 6,3 cente. To da plačujem pavšal 270kWh mesečno ne rabim omenjat.
Torej enaka poraba, nižja cena elektrike, pa višja cena položnice. Kako je to mogoče. Ja seveda, banda prekleta si je omislila OMREŽNINO. Zakaj? Seveda bo odgovor da za vzdrževanje in podone bedarije. Toda kako so pa živeli od leta ko je Tesla izumil elektriko pa do leta gospodovega 2009?? Ravno tako so živeli, postavljale so se elektrarne, gradili daljnovodi itd. in seveda omrežnine niso poznali.
In to bi naj bila neka država. Pa na cajte si mislim, ma zakaj se je Rudolf Majster sploh trudil. Lepše bi nam bilo pa še s Hrvati nebi imeli probleme.
V glavnem sram me je da sem Slovenec in da živim v taki gnili državi.

O tem kaj se je moji ženski zgodilo v bolnici pa v naslednjem postu.

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
isto so se spomnili tud za plin. tako da plačuješ, tud če nič ne porabiš. prej si pa plačeval samo tisto, kar si porabil, če nisi nič porabil pa nič.

pa še to, da ti napišejo račun, so začeli računat. pa merjenje števca računajo vsak mesec, , čeprav nikoli ne pridejo odčitat, ampak jim podatke sam sporočim.

Obračunsko moč pri elektriki pa smo plačevali že od nekdaj.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
pri elektriki priključna moč ni isto kot omrežnina. To sta dve različni stvari, ki pa se računata po istem ključu.

Obračunska moč je že od nekdaj, zdej so pa še dodali omrežnino.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Dokler ne veš, da plačuješ, je v redu. Enako je pri meni - če na račun, ki ga izstavim stranki (do katere sem se na primer vozil pol ure), zapišem še postavko kilometrina, so takoj čudni pogledi. Če kilometrino vključim v ceno storitve pa sva oba zadovoljna.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Citat:
Uporabnik ForeignBreed pravi:
Podobno je pri vodi priključna moč...

Tudi pri elektriki je proključna moč, ampak ta je bila že leta poprej in me ne moti. Moti me kaj so uvedli sedaj. Za ta denar bi lahko imel recimo za en paket hitrejši internet, a ga moram calat tej bandi pokvarjeni.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Omrežnina je vedno bila...

Ne omrežnine prej ni bilo. Sem pregledal vse lanske odrezke. Bila je priključna moč in dejanska cena kWh. Sedaj pa so tri postavke.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Dokler ne veš, da plačuješ, je v redu. Enako je pri meni - če na račun, ki ga izstavim stranki (do katere sem se na primer vozil pol ure), zapišem še postavko kilometrina, so takoj čudni pogledi. Če kilometrino vključim v ceno storitve pa sva oba zadovoljna.

Glej če stranka plača 80eur delo in in 20eur potne stroške je enako kot če bi plačala 100eur samo za delo.
Ampak v tem primeru pa jaz plačam recimo delo 100eur + 20eur potnih stroškov, ki si jih ti že itak obračunal v prejšnjkih 100eur. Razumeš.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Ne omrežnine prej ni bilo. Sem pregledal vse lanske odrezke. Bila je priključna moč in dejanska cena kWh. Sedaj pa so tri postavke.
Seveda je bila! Le ni imela svoje postavke. Upravljalci omrežja so VEDNO pobirali omrežnino.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Zakaj pa je sedaj položnica večja, čeprav je cena kolovatne ure manjša. Lahko to razložiš?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Seveda je bila! Le ni imela svoje postavke. Upravljalci omrežja so VEDNO pobirali omrežnino.
Sej so bili režijski stroški (pisanje računa) tud prej vedno v ceni elektrike. Zadej je pa cena elektrike ostala enaka, pisanje računa ti pa še posebej zaračunajo.

Pri plinu pa nobene omrežnine prej ni bilo. pa nobenga merjenja števce, pisanja računov... Vse je bilo v ceni plina.
Če nisi nič pokuril, nisi nič plačal.
Sedaj pa če nič ne pokuriš, plačaš mesečno 11€. Tolk recimo plačuješ čez celo poletje, ko ne kuriš.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Jaz plačam povprečno omrežnine 8 eur. To je na letnem nivoju recimo tam v grobem 67miljonov evrov ki jih skasirajo distributerji, ob predpostavki da sem jaz nek povprečen odjemalec in da je v sloveniji 700tisoč gospodinjstev. 67miljonov?? za eko sranja in pisanje položnic.

Ma nategujejo nas kot male zajce no.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Omrežje se pa po tvoje vzdržuje na lepe oči ane?
smirk-1.gif

Ok, razne subvencije veternic, sončnih elektrarnic in podobnega sranja ne podpiram, vendar samo obratovanje/vzdrževanje omrežja niti slučajno ni zastonj.
Malo opisano za kaj vse se uporablja omrežnina:
http://209.85.129.132/search?q...=sl&ct=clnk
(žal malo starejši datum, samo se mi ne da preveč iskati)

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
smirk-1.gif

Ok, razne subvencije veternic, sončnih elektrarnic in podobnega sranja ne podpiram, vendar samo obratovanje/vzdrževanje omrežja niti slučajno ni zastonj.
kaj se pa potem obračunava iz obračunske moči?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Omrežje se je do nedavnega vzdrževalo iz priključnine.
Res?
smirk-1.gif
Ah daj nehej no...
Dej si že enkrat dopovedati, da je omrežnina vedno bila. Pač ni bila posebej napisana.
Sedaj jo napišejo posebej, dodali pa so ji še 2 dodatni bedariji.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.180
113
Glej če bi to prej bilo obračunano v ceni elektrike, bi morala biti položnica enaka. Pa ni! Je DRAŽJA in to zavoljo omrežnine. Get it!

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
smirk-1.gif

kaj se pa potem obračunava iz obračunske moči?
Tudi pri obračunski moči se dejansko gre za omrežnino.
grims-1.gif