Elektro instalacije

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Zanima me kakšni so zadnji standardi glede elektro instalacij v kopalnici. Kolikor se spomnim iz srednje šole, v kopalnici naj ne bi smelo biti nobenega stikala? Jaz bi moral priklopiti stensko luč, in ventilator. Luč bi lahko priklopil direktno na fazo in potem uporabil stikalo na vrvico. Kaj pa ventilator? V zidu imam modul 4, se pravi bi lahko namontiral vtičnico in dva stikala.

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Po predpisih ne sme biti nobenega stikala (namontiraj jih na steno ob vhodu v kopalnico), niti vtičnic ne...

Poznam pa grozljivo nesrečo s fenom v kopalnici, in v moji kopalnici štekarjev prav tako ne bo...
tongue-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako ne štekarjev.
vsi bloki jih imajo, sej je pralni na njem. pa še kak za brivnik, ki pa se aktivira od zunaj. kot luč

kaj pa kopalniški bloki, majo vsi vtičnice in stikala za luči.
čas je šel naprej. kzs pred vse in lahko ščiješ v vtičnico. škode ne bo več kot eno urna proizvodnja spermijev.

nesreče se pa dogajajo v kuhinji..veliko prej kot kopalnici, kjer nagonsko daš naparavo pod vodo.. pa še kje drugje

igi

Guru
13. okt 2007
5.578
1.170
113
Celje
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Že imaš 30mA FID?

Kot zanimivost.... novogradnja, blok. V stanovanjih ni več FID stikal ampak je spet aktualno ničenje... kao bolj varno. Kopalnica pa ga še ima....

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
FID-i so tisti v omarici, nisem gledal katšni so. To si mislil 30ms? 30mA je malo malo za AC?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Fid ima svoj nazivni tok (to je tok, ki ga rabiš, "pokuriš" in se običajno giblje od 25A navzgor. 30mA je nazivni diferenčni tok, to je pa vrednost, pri kateri fid mora izklopiti (diferenčni tok, ujahavi tok - tok ki se zaključi mimo fida, običajno v ozemljene dele inštalacij, zemljo itd). Za kopalnico in ostale vlažne prostore pa mora čas izklopa biti manjši od 30ms, običajno se gibljejo okrog 17ms.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Aha, ok. Moram pogledat kake so mi namontirali. Inštalacije in omarici so mi štromarji zmontirali, stikala in vtičnice pa sedaj sam vežem.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Pri meni je v omarici en FID, ampak je čezenj zvezano več porabnikov...so se mi pri montaži liči žice dotaknile in je FID takoj ven ruknilo. S tem da na fazi takrat sploh štroma ni bilo
confused-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Že imaš 30mA FID?

Kot zanimivost.... novogradnja, blok. V stanovanjih ni več FID stikal ampak je spet aktualno ničenje... kao bolj varno. Kopalnica pa ga še ima....

Ne morem verjet
cool-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Predpisi so stari, ampak ničenje ni nevarno (če ohranim izraz ničenje, odvisno kaj si kdo razlaga pod tem pojmom) in ni v nasprotju z nobenimi predpisi, dokler ne pridemo do kopalnice. Sam pa sicer zagovarjam fid, ker deluje tudi ob izpadu nule, kar za prvo varianto ni sigurno.

serviser

Pripravnik
2. jan 2010
63
3
8
Pri izdelavi zaščite uporabnikov el. instalacij se v različnih okrožjih Slovenije uporabljajo različne zaščitne metode!
Ljubljana: FID - KZS, Kranj: Ničenje - KZS. Na kakšen način mora biti izvedena zaščita je predpisano v elektroenergetskem soglasju skladno z veljavno zakonodajo in predpisi.
Sedaj pa v kopalnico:
Vsi elementi električne instalacije so vgrajeni na višino višjo od 1,5m od končne višine tlaka. Stikala so zunaj prostora (torej pred vrati).
Za večje porabnike (infra, PS, ŠS, bojler 80l in večji) se vgradijo močnostna stikala (16A). Za ostalo navadna 10A. Če je porabnikov več (veliko) potem je težko vgraditi vse na en tokokrog in zato uporabiti KZS. Problem je ponavadi PREmajhna razdelilna omarica.
Pri vsem je potrebno (NUJNO) upoštevati obremenitve in preseke vodnikov 1,5 do 13A in 2,5 do 16A. Vsak porabnik ima na sebi nalepko o moči in včasih tudi o nazivnem toku.
Če se vrnem k luči in ventilatorju.
Kadar je to kopalnica v bloku torej box potem gre večinoma za omarico, ki ima že vgrajee elemente in seveda tudi stikalo za vklop. To kombinacijo lahko priključite na luč na stropu s tem, da potem v vtičnico ne vtikajte PS ali močnega Fena, ker je zdeva dimenzionirana za brivnik, zobno krtačko... Ventilator pa prigradite zopet na luč preko zakasnilnega stikal, ki ga instalirate v dozo pod lučjo. Ko prižgete luč v kopalnici se vključi ventilator in dela še 10min, ko izklopite luč. Tako se izognete poteznemu stikalu, ki ni več dovoljeno. (para in kontaktni elementi). Izračun: Luč strop 60W, Luč omarica 2x 40W, Fen 1000W, Ventilator 35W SKUPAJ: 1175W kar je ok za 1,5mm2. Problem pa je zaščita KZS, če to prenese, ker so na njem še drugi porabniki kopalnice. Če pa je na njem samo opisano pa je nujno dograditi še 10A varovalko, ker je potrebno ščititi tudi vodnike.
LP vaš serviser!