Elektro blamaža

2. okt 2007
3.776
2.263
113
Zanima me, če ima kdo kaj več informacij o tem, da naj bi elektro Mb v okolici Lenarta pri priklopu generatorja na omrežje zamenjal N-nulo in gor priklopil fazo od generatorja, tako da se imele vtičnice medfazno napetost 400V. Škode bi naj bilo ogromno, v šoli bi naj popokale luči, ljudem so crknili TVji, žarnice...

Me čudi, da se o tem nič ne piše, ali pa so to samo govorice pri nas v službi. Ker če je to res,.....

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Težko, ker je nula ozemljena v TP in še v drugih točkah in bi reagirala zaščita na agregatu. Možno je pa vse..

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.492
925
113
Težko, ker je nula ozemljena v TP in še v drugih točkah in bi reagirala zaščita na agregatu. Možno je pa vse..

Men je enkrat strela odbila pancerko.
Sem klicu lokalca, da jo pride zamenjat (nekak ni hotu verjet, da je res panacrko odbilo). In mi mrtvo hladno svetuje naj naredim briko pred fidom (z žive faze na manjkajočo). Sem to naredu....ampak sem pa kasnej pomislu....a je tip na elektro sploh pomislu komu daje nasvete po telefonu. Komot bi koga ubil, med šarjenjem po elektroomarci.

torentino

Majstr
8. sep 2009
387
344
63
Ne bi o tem
To naredijo pri nas vsaki dve leti, samo vas zamenjajo.
Triglav ma pa krizni sestanek drug dan...
Zadnjič so obrnili fazo in nulo v neki gorski vasici, vse cevi in radiatorji so svetili pod fazndriferjem.
So se pa babe malo hitrej tuširale, k so mele vzpodbudo...

2. okt 2007
3.776
2.263
113

samo trafo so odklopili zaradi del, naselje pa so potem priklopili na generator. Ljudje so dobili neke obrazce, da vlagajo škode.
Me res zanima, če mi npr. skurijo 3 leta staro TČ, dobim novi ali upoštevajo amortizacijo,.. enako velja tudi za TVje, štedilnike...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.559
6.643
113
pri taščici
Se ne splaca, za dve leti star apatat napisejo da je vreden se 20% pa pojdi po novega. Samo ne vem kje bos dobil novega za 20%

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Tehnično je šlo tu najbrž za to da je bila vezava na dve fazi in s tem medfazna napetost (400V) kar pa jasno naredi kaboom. Samo nule so v naših sistemih ponavadi vedno nekje brikane na ozemljitev in čudno da ni agregata vrglo ven prej, očitno je bil dosti močan da je celemu selu posmodilo brike na valjanec ali pa so bili še vsi oz. večina v selu na ničenju.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Dajmo nekaj pozitivnega opazit. Ne spomnim se, da bi v preteklosti kdaj z agregatom reševali gospodinjske odjemalce med vzdrževalnimi deli. Nisem vedel, da ta praksa obstaja. Seveda ni vedno realna. Kadar delajo na samem nizkonapetostnem omrežju, elektrika pač ne more do odjemalcev.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Je pa tako, da ima Elektro tudi take podizvajalce, ki ne ločijo faze od nule, kje je šele stroka in varno delo na el. napravah...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.608
709
113
Tehnično je šlo tu najbrž za to da je bila vezava na dve fazi in s tem medfazna napetost (400V) kar pa jasno naredi kaboom. Samo nule so v naših sistemih ponavadi vedno nekje brikane na ozemljitev in čudno da ni agregata vrglo ven prej, očitno je bil dosti močan da je celemu selu posmodilo brike na valjanec ali pa so bili še vsi oz. večina v selu na ničenju.
skoraj zagotovo je prišlo do prekinitve ničle in potem do nesimetrije