Elektrika v P206

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Kaj bi bilo lahko narobe, da se uničujejo svečke. Po zamenjavi je nekaj dni v redu, potem pa začne avto v višjih obratih "cukat" in zopet crkne svečka.

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Avto je od prijateljice, bila je že dvakrat na servisu in bi rada še kakšno mnenje. Na servisu so ji govorili nekaj o popravilu elektrike, prišlo pa naj bi okoli 300€, kar se mi zdi za star avto zelo veliko.

Skiny

Alternativni tehnik
15. okt 2007
48
0
6
KK
Kaj pa barva svečke (dokler ta še ne "crkne") pove o dogajanju v cilindru, ki "uničuje svečke", če se jo primerja z barvo ostalih treh svečk? In je ta svečka res zanič (enako cuka tudi, če jo prestaviš na kak drug cilinder), ali samo demontaža in ponovna montaža kabla / tuljave začasno odpravi težavo? Da bi kakršnakoli električna napaka skurila svečko, zelo zelo težko verjamem...

Vzrok edinega primera zelo pogostega crkovanja svečke na enem cilindru, ki sem ga srečal v praksi, je bil "prepihan" sesalni ventil, zaradi česar se je ob vsakem delovnem taktu del zgorele zmesi vrnil v sesalni kanal. Je vredno preveriti z meritvijo kompresije. Druga možnost, ki mi pade na pamet, pa je (delna) okvara šobe na tem cilindru in posledično pregrevanje in odpoved svečke. V obeh primerih pa bi se to kazalo na barvi svečke, dokler ta še ne crkne.

LP, Skiny