Električni sevalni paneli za ogrevanje

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ali ima kdo že izkušnje s to noviteto? Ne vem, jaz prvič slišim za tole. Koliko je to sploh že preizkušeno? Kaj pa efekti na predmete in ljudi?

Ali je res tako dobro kakor piše, naj bi se tudi precej prišparalo na ogrevanju.... vgradilo bi se pa v novograjeni vikend.

link

Vsa mnenja in izkušnje so dobrodošle, hvala!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
infrardeče sevanje ni noviteta..zdaj če je to nekdo zapakiral v neko škatlico in zdaj prodaja kot novost hkrati pa naklada da prihraniš na ogrevanju...upamd a ne boš nasedel.

to je tipično el. ogrevanje....več ali manj imaš dva opciji ali prek sevanja ali z pomočjo toplega zraka..izkoristek je pri vsek el. grelcih anak 1 : 1 (el. energija : pridobljena toplota).

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
infrardeče sevanje ni noviteta..zdaj če je to nekdo zapakiral v neko škatlico in zdaj prodaja kot novost hkrati pa naklada da prihraniš na ogrevanju...upamd a ne boš nasedel.

to je tipično el. ogrevanje....več ali manj imaš dva opciji ali prek sevanja ali z pomočjo toplega zraka..izkoristek je pri vsek el. grelcih anak 1 : 1 (el. energija : pridobljena toplota).

s tem da imaš pri IR grelcih bolj občutek, toplote, ker greje direktno tebe in predmete in ne zraka.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

s tem da imaš pri IR grelcih bolj občutek, toplote, ker greje direktno tebe in predmete in ne zraka.
Ampak ta občutek je le na strani obrnjeni k grelcu
evil.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:

ti, a ti poznaš kaj tele panele? Sprašujem za prjatlco, ne zase... tolk da ji poskusim zrihtat čimveč uporabnih informacij.

Jaz sem ji sicer svetoval naj za vikend raje vgradijo kakšen električni radiator ampak ne vem kako je z izkoristkom...saj pri elektriki je še najvišji izkoristek ane?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:

ti, a ti poznaš kaj tele panele? Sprašujem za prjatlco, ne zase... tolk da ji poskusim zrihtat čimveč uporabnih informacij.

Jaz sem ji sicer svetoval naj za vikend raje vgradijo kakšen električni radiator ampak ne vem kako je z izkoristkom...saj pri elektriki je še najvišji izkoristek ane?

Poznam princip delovanja in en kolega jih ima na vikendu....On je zadovoljen. Če te zanima kaj specifičnega, ga lahko povprašam.

Pri elektriki je pri vseh klasičnih grelcih izkoristek 100%, razen pri klimi, ki je lahko tudi "500%"!

corsol

Guru
11. mar 2010
3.085
1.038
113
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
500% izkoristek? xD

a je to spet kakih trgovskih 500% ?

tako pač je
za vložen 1KW elektrike, dobiš recimo 5kw toplotne(ali hladilne) moči

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
500% izkoristek? xD

Ja.... zato je mojih 500% v navednicah, ker izkoristek načeloma ne more biti več kot 100%, ampak tu gre za toplotno črpalko, ki z eno vloženo enoto energije, prečrpa za 5 enot energije!

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Legenda, hvala ti za ta odgovor....torej bi se splačala tut ena cenejša klima vgradit na vikend, ker se jo bo manj uporabljalo in so prostori vikenda dosti manjši.... recimo 2.5kw ? Ali manjša klima po kw sploh obstaja?

Pa še en dober popust ker sem redna stranka, pa roka
wink-1.gif

ji bom dal link do alterja
srce-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Legenda, hvala ti za ta odgovor....torej bi se splačala tut ena cenejša klima vgradit na vikend, ker se jo bo manj uporabljalo in so prostori vikenda dosti manjši.... recimo 2.5kw ? Ali manjša klima po kw sploh obstaja?

wink-1.gif

srce-1.gif

Problem pri klimi zna biti, če se ta vikend pozimi ohladi do 0 stopinj ali manj. In potem ko klimo zaženeš (ja sploh inverter je tu lahko problem ker preveč računa vse parametre), bo prevelik odjem temperature na notranji enoti in bo mislila, da je nekaj narobe in ne bo dvignila obratov na kompresorju. Dobro to lahko rešiš po domače, da daš eno dekno za par minut na njo in jo malce prelisičiš, da začne delati na polno
wink-1.gif

Če pa bo v prostoru vsaj mal nad nulo pa ni problema. Ene imajo celo funkcijo, da ti držijo temperaturo mislim da 8 stopinj, da ti ne zmrznejo vodovodne instalacije...

Pokliči in bomo nekaj našli!

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:

wink-1.gif

srce-1.gif

Problem pri klimi zna biti, če se ta vikend pozimi ohladi do 0 stopinj ali manj. In potem ko klimo zaženeš (ja sploh inverter je tu lahko problem ker preveč računa vse parametre), bo prevelik odjem temperature na notranji enoti in bo mislila, da je nekaj narobe in ne bo dvignila obratov na kompresorju. Dobro to lahko rešiš po domače, da daš eno dekno za par minut na njo in jo malce prelisičiš, da začne delati na polno
wink-1.gif

Če pa bo v prostoru vsaj mal nad nulo pa ni problema. Ene imajo celo funkcijo, da ti držijo temperaturo mislim da 8 stopinj, da ti ne zmrznejo vodovodne instalacije...

ok to zdaj nima nobene vez s paneli ampak me zanima tvoje mnenje...se pravi jaz bi v prostoru recimo 50 kvadratov, dal noter kamnisko peč na pelete 9kw al pa eno tako bolso klimo....kaj bi ti dal raje? kaminsko peč na pelete al klimo? bi pa to bilo za dogrevanje prostora, ker so noter tako ali tako že radiatorji?

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
314
83
Sodelavc je kupu, dal je za 4 večije panele + termostate za v vtičnico, da naštimaš stopinje...okrok 1200€. Pravi, da naj bi malo štroma pokurlo, je pa baje fino, da imaš več lesenih predmetov okol (omare, tla...), da potem tisto oddaja toploto, plastika oz. plastična tla baje ne tok, lesena najbolj. Ne vem, ga nism tok poslušal, je 2 dni nazaj glih to montiral, zaenkrat ok, k bo zima se bo pa pokazalo.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:

wink-1.gif

srce-1.gif

wink-1.gif

ok to zdaj nima nobene vez s paneli ampak me zanima tvoje mnenje...se pravi jaz bi v prostoru recimo 50 kvadratov, dal noter kamnisko peč na pelete 9kw al pa eno tako bolso klimo....kaj bi ti dal raje? kaminsko peč na pelete al klimo? bi pa to bilo za dogrevanje prostora, ker so noter tako ali tako že radiatorji?

Ne vem kolk stane kaminska peč na pelete. Za klimo vem, da za 1200€ imaš TOP varianto. Stošek ogrevanja bo pa pri klimi verjetno malenkost nižji. Pa še hlajenje imaš rešeno v poletnih mesecih. Prostora ti tudi ne zavzame.

Kaj je bolje? verjetno je kaminska peč boljša v smislu izgleda v prostoru (za zganjanje romantike), pri klimi se moraš malenkost navaditi, da vseeno ves čas rahlo piha....

Ne vem... če bi gledal zgolj iz stališča dogrevanja, bi jst izbral klimo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
wink-1.gif

Aja a to govoriš o pokrivanju z deko notranjo enoto klime?

Pomoje temperatura v notranjosti prostora ne bo nula, ker drugače bi znale potem pokat vodovodne inštalacije... drugače pa en kaloriferček zalaufaš za par minut tolk da se dvigne temperatura pa je...če bi blo res tako kritično, da bi blo že zmrzišče, kar pa dvomim.

Klima ideja mi je všeč tut zato, ker lohk vikend poleti še hladiš z njo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
500% izkoristek? xD

tako pač je
In od teh 5 KW potem enega pretvoriš nazaj v elektriko, da ti poganja klimo, s štirimi se pa greješ ?????

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
500% izkoristek? xD

tako pač je
In od teh 5 KW potem enega pretvoriš nazaj v elektriko, da ti poganja klimo, s štirimi se pa greješ ?????

ja če znaš to pretvorbo izvesti, si zmagal
wink-1.gif

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
500% izkoristek? xD

tako pač je

To napravi, pa dobiš Nobelovo nagrado.
aplauz.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik corsol pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
500% izkoristek? xD

tako pač je

To napravi, pa dobiš Nobelovo nagrado.
aplauz.gif
Klinc pa nobelova nagrada.
Jaz bi raje svet kupil.