Električni pastir

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.374
247
63
Torej stvar je taka:
- imam električnega pastirja na baterije,
- imam el. priključek in ne rabim baterije,
- rabim usmernik 220/12 za priklop pastirja,
- elektro mojstri kaj mi predlagate za nabavo, ker ima el. pastir ločeni žici za + in - morate to upoštevat in to da sem noob kar se tiče štroma.
cool-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če je pastir kupljen, je na njemu kakšna nalepka mogoče? Napiši podatek o moči in napetosti. Če je na baterijo - ali je to baterija ali je akumulator.

Drugače pa - električni pastir zaradi impulznega delovanje ne pokuri veliko, zato bi zadostoval povsem cenen 12V polnilec za akumulatorje. Nekaj takega kot se včasih dobi v kakih šparih itd za par evrov. Bi pa v takem primeru verjetno rabil en dober kondenzator vezati vzporedno.
Po mojem bo najbolje da v bližini poiščeš kakega modela ki se s štromom ukvarja ali kakega nadebudnega mladeniča, ki ojačevalce v avte montira in podobno, pa boste tik tak rešili.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.374
247
63
V bistvu ga polnem z avto akumulatorjem. In ja sem rabil cenen 12V polnilc za napajanje el. pastirja, pa je šel rakom žvižgat. Lahko poveš kaj več o kondezatorju, kako, kam?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Večina cenenih avtopolnilcev nima glajene napetosti, kar bi mogoče lahko nagajalo pastirju, ni pa nujno - odvisno od pastirja kako je narejen. Možni so tudi kakšni povratni sunki napetosti, ki lahko res uničijo polnilec. V ta namen bi kak kondenzator prišel prav, ker bi gladil napetost in rezal špice. Povsem na pamet bi rekel da bi zadostoval kakšen elektrolitski kondenzator 470 mikrofaradov, ki pa naj bo za precej višjo napetost - vsaj 25V ali več. Še bolje bi bilo vezati dva manjša vzporedno - npr 2 komada po 220 mikrofaradov.

Kondenzator se veže vzoredno (v bistvu ga imaš tam namesto akumulatorja in prav tako je treba paziti na polariteto kot pri akumulatorju), je pa do dokaj majhna reč.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
- rabim usmernik 220/12 za priklop pastirja,
Tole je dobro in relativno poceni:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalniskiDodatki/izd_6546_te8003031_video_napajalnik_12v_5a

Citat:
Napajalnik je narejen za kamere in naprave, ki potrebujejo 12VDC napajanje in ne presegajo 5A trenutne porabe.
Napajalnik je opremljen z indikatorjem, ki ob prisotnosti napajanja, sveti zeleno.
Vhod AC 100-240 V
Izhod DC 12 V
Max. poraba 5 A
Ohišje trda plastika
Napajanik je opremljen z dolžino kabla 220 cm zaključenega z vtičem 2.1/5.5 mm („+” je notranji) ter indikatorjem
za stanje (vklop/izklop) na trpežnem ohišju naprave.
Univerzalen in primeren za vse CCTV kamer, ki ne presegajo trenutne porabe 5A.

Če je treba, konektor odreži in žičke zveži v prostor za baterije.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.374
247
63
No sedaj sem pogledal na pastirja in piše 12 DC in 0,25A.
Varijanta od Busha bo OK. TAko da bom nabavil.
Hvala vsem za pomoč.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.374
247
63
Zadevo, ki jo je Bush priporočil sem dobil.
Je kakšna varijanta, da ne konektor ne odrežem, ker bi bi mi tako prišlo bolj prav? Obstaja kakšen ženski vtič, ki mi razdeli na + in - ?
Thx.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Obstaja seveda. Kot ti je že svetovano - conrad, big bang mogoče, še bolj mogoče kaka terna, ic-elektronika ali hte. Vzameš takšnega za kabel in po montaži boš pastirja enostavno priklopil ali odklopil.