Električna roleta in upravljanje

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
Zmontirali nam bojo električno roleto, vse bo nadometno, upravljanje bo na tipko. Načeloma tipko vem kako kupit, me pa zanima, če obstaja kakšna ugodna varianta daljinskega upravljanja (tudi po možnosti s timerjem), ki bi se lahko montirala namesto tipke, torej na notranji strani okna. Motor bo navaden, ker tisti ki omogoča daljinsko upravljanje oz. ima te elemente vgrajene je več kot 2x dražji...

hvala za ideje
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
v bahausu imaš "pametno inštalacijo". Sam se ne spomnem firme, da bi lahko na netu pogledal.
Imaš daljinca s timerjem in tipke in dodatke za tipke. Tkole z glave bi rekel, da bi te oboje skup prišlo 50€.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Če si kaj sam svojega mojstra in elektronika, potem kak mini arduino klon z wifi, bt modulom, ali kaj podobnega, če je le dovolj prostora v škatli za vse skupaj.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
3
38
V tem primeru rabiš nekaj znanja programiranja... Pa arduino ni najbolj elegantna rešitev, rabi svoje napajanje itd... Pa niti poceni ni za taki špas!

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Če si kaj sam svojega mojstra in elektronika, potem kak mini arduino klon z wifi, bt modulom, ali kaj podobnega, če je le dovolj prostora v škatli za vse skupaj.

Vse to odpade ker bo zadevo 95% časa upravljala starejša oseba... Timer bi bil moja želja, da se naredi spust rolete vsak večer, ter zjutraj gor.

Bom šel jutri pogledat v bauhaus pa da vidmo. Hvala!

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
Bil danes v bauhausu, dejansko tale intertechno zgleda čist OK, problem je samo ta, da je vgrajen v roleto motor, ki potrebuje 1-0-2 stikalo, kar pa teli daljinci nimajo.

Zaenkrat bo tipka, lahko jo pa naknadno spremenim v daljinca, če bo karkoli. Bo mati vsaj bolj zihr hehe

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Preveri pri dobavitelju...ponavadi ti že sami probajo prodat kako "krmiljenje".

Mogoče preveri še od Somfy-ja krmiljenje, vem da ko hočeš ponudbo da screen-roloje vedno dalinjce tiščijo zraven
grin1.gif

lp

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Preveri pri dobavitelju...ponavadi ti že sami probajo prodat kako "krmiljenje".

lp

Ja, sem povprašal, ampak je cena skorajda 200€ za drug motor in daljinca s timerjem. Zato smo se odločil pač za ročno upravljanje...

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.554
-3.740
113
Kolegu so zmontirali rolete, sam je nabavil in montiral tipke. Sedaj mu pa dela tako, da mora držat tipko, da gre roleta gor (ali dol), ko pa pride roleta v končni položaj se sama ustavi. Moralo bi bit pa tako, da tipko samo kratko pritisne in gre roleta gor ali dol.
Kaj je tu narobe? so mu napačno montirali, je sam kaj narobe zvezal ali so tipke neustrezne?

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Tipke neustrezne.
Oziroma niso neustrezne, samo drug tip je, ki ima tipkalo, namesto preklopnega stikala.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Pri tem je treba pazit samo na eno stvar... da če se paralelno vežeta dve STIKALI in je eno v poziciji "dol" in če pritisneš drugega "gor", lahko pokuriš motor rolete. Za to se montirajo tipkala (pa tudi, da ne puščaš faze na končnem stikalu, če ni potrebe).

lp

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
Sem gledal tudi tole ja, samo kolikor vidim za tole rabiš met upravljanje na tipko in ne na stikalo? Ker pri meni se motor premika samo, če je na "fazi", torej je tipka vseskozi na dol do konca... Enako za gor.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Če smem izkoristit temo.

Ali je že kdo videl taka stikala, ki bi šla v TEM ČATEŽ Modul doze. Po vseh sobah imam te module in mi je ideja o timerju za žaluzije všeč
smile-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
http://www.conrad.si/Casovno-stikalo-za-rolete-Inprojal-Elektrosysteme-Royal-M,-bele-barve.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=809389&ci=SHOP_AREA_17201_0801091

Hm, tale bi pa verjetno "palil". Kolikor sem videl v navodilih je ob pritisku na tipko gor za več kot 2s "vključena" faza za gor za 2.5 minute, potem pa gre v stanje stop. To bi bilo pa dovolj, da se roleta dvigne :D
Če pa pač pritiskaš na hitro jo pa premikaš po delih...

Razmišljam prav?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Pri tem je treba pazit samo na eno stvar... da če se paralelno vežeta dve STIKALI in je eno v poziciji "dol" in če pritisneš drugega "gor", lahko pokuriš motor rolete. Za to se montirajo tipkala (pa tudi, da ne puščaš faze na končnem stikalu, če ni potrebe).

lp

ne bo cisto drzalo. Vecina teh stikal ima to tako reseno, da ce imas vklopljeno dol, ne mores vklopit istocasno gor, dokler prejsnjega ne prestavis nazas. Je not neka mehanska blokada.
Ceprav trenutno se ravno ukvarjam s tocno tem problemom. Menjal sem stekere, do zdaj sem imel opisan sistem z mehansko blokado. Zdaj pa imam take, ki dejansko lahko oba naenkrat vklopis. Niso se montirana, malo se bojim da se bo zgodil tvoj scenarij. Mogoce pa ima v stekeru kako elektronsko to reseno?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Hm, res? Kako pa naj bi stikalo "vedelo"? Saj, logika je simpl, če je na zgornjem kontaktu faza, ne sme dovolit preklopa faze na spodnji kontakt. Sem pa podrl že kako stikalo in vem da neke pameti notri nimajo
grin1.gif
Žal, za to sem težavo izpostavil.

Saj, dejansko treba je to samo "ženi" pojasnit... kratkotrajno ne bo nobene škode, samo je pa treba imeti v mislih, da če se ruleta ne premakne, da poglej drugi šalter.

lp