jagababa: ja, morda sem se narobe izrazil. saj je res, služba itd itd. ampak...še vedno, v podzavesti se (če grem) ne morem priganjati. ker konec koncev greš na to pot zase in če zase nimaš cajta...
altermost: zanima me obutev. in glede žuljev. če si jih sploh imel? jaz sem si našel primerno obutev, ki me tudi na daljši rok (akhm...) ne ožuli. in pa časovni okvir? naj bi bilo najboljše tam maja (oziroma april...) in/ali september/oktober. s tem da verjetno jeseni nucaš malo večji ruzak za toplejša oblačila...
Sori ker bom komentiral tvoj odgovor jagababi - B r a v o če boš šel s to miselnostjo na Camino ti ziher ne bo to samo hoja - če boš šel na Francosko varianto ti garantiram, da bo prvi dan najtežji - prvih pet km do Oresona je hud hrib po asfaltu potem se položi ampak je še 22km do prenočišča in če boš tudi takrat enakega mnenja kot si danes pojdi spat v Oresonu. Naj ti čas ne bo gospodar.
Obutev je pomembna - če imaš uhojeno si 3/4 problema odpravil, ostanek problema je potencialno pregretje nog, pazi, da so čevlji zračni, vsak postanek jih sezuj - vsaj prve dni!!!! Če imaš pretople čevlje te bodo slej ko prej obiskali žulji - ne pomaga ne smukec, ne krema, ne menjava nogavic. Zato še 1x pusti doma pretople čevlje - sedaj pozimi pojdi na Brezje iz Lj (ali pa v Lpgatec ali Litijo ...) in če boš imel tople noge sedaj so čevlji pretopli za Španijo. Nabavi lažje!!!!
Jaz sem žulje fasal 3 dan - prvi dan sem pretiraval, drugi dan sem mislil, da bom preprečil, tretji dan sem sem že saniral žulje (meni niso predstavljali problema ko sem hodil, ko pa sem se ustavil sem komaj štartal. Sanira se pa na čuden način: ko prideš v albergu si opreš noge in zrači noge v copatih, kroksih, plezalnih ali tekaških lahkih copatih. Čez kako uro vzemi šivanko z nitjo in v žulj porini iglo in čez potegni nitko in odstriži nit, tako da ti gledajo iz žulja 4 kosi sukanca nato izstisni tekočino v žulju ven - to ponavadi peče ampak poskusi izstisniti vse, ko je žulj prazen preko nalepi navaden "hanzaplast samolepilni trak" -obliž. Do naslednje dne popolldne ne odstranjuj obliža - ampak ga vsk večer zamenjaj (ponavadi po 2-5 dnevih žulj odpade skupaj z nitko. Če pa se bojiš (jaz se nisem-trot) da boš dobil žulje si prste, pete in podplate prelepi z navadnim obližem v traku in zamenjaj vsak večer ali pa ko daš čez dan dol čevlje (če imaš premočene štunfe jih obvezno zamenjaj). Jaz sem pridelal 16 žuljev in sem jih sam (pa ne vedno - 3x nisem sam) saniral, ko sem v hudi vročini začel dajati dol čevlje ko sem se ustavil (ponavadi po 2-3 urah hoje) in menjati nogavice se je proizvodnja žuljev ustavila.
Čas za obisk je najprimernejši od Aprila do Oktobra (čez pireneje je pot zaprta čez zimo, večina albergov je zaprtih od Novembra do Aprila ) April in Oktober znata ponoči zahladiti do nule - ampak izbereš recimo štart v Pamploni (ki ima letališče in postaje) Ker nisem imel dežja in mraza ti limam izkušnje človeka, ki je bil na Poti že večkrat
Citat:
Spopadanje s hudo vročino, dežjem in mrazom?
Najboljši nasvet:
gremo na pot v pravem času... Najhujši sovražnik je dolgotrajen dež - kljub vsem zaščitnim oblačilom si moker, če hodiš cel dan, ne moreš nikjer posušit cunj, jutri pa že moraš naprej, aja: pa še polno blata je na poti, pa še prehladiš se lahko...S seboj imejmo dežni plašč, dežnik in jakno.
Poleti pa je ponavadi huda vročina, tudi do 40C in včasih še malo čez. Vendar se da hodit. To je suha vročina, zrak je suh in vedno je nekaj vetra, tako da je občutek za okoli 5C manj. Po kakšnem dnevu ali dveh se na to privadiš.
Pri temperaturah zraka višjih od telesne temperature (na d 36 C) poteka hlajenje samo z izhlapevanjem vode - znojenjem. Prvi trenutek, ko stopiš na tak zrak je kar grozen, kot bi stopil pred vroč kalorifer - zrak (veter) te ne hladi, ampak celo greje... Že po nekaj trenutkih bolj ali manj zašvicaš in začne se hlajenje z izhlapevanjem vode - začutiš, da te vroč zrak hladi. Bolj ko se premikaš, bolj te hladi. Zato ti je najbolj vroče, če si pri miru... V takih pogojih je pomembno popiti veliko vode - nekaj litrov na dan in
dovolj soli v hrani (hrano je treba dodatno solit). Sol povečuje žejo in hkrati tudi švicanje in izhlapevanje vode - hlajenje. Hujše pomanjkanje soli lahko kljub temu, da pijemo dovolj vode ta proces ustavi. Zaradi pomanjkanja vode ali soli lahko pride do dehidracije in pregretja in se lahko zgodi, da se tak romar ne vrne več domov... V hudi vročini med hojo ne pijemo vina, ker vino še dodatno segreva. Vino pijemo šele zvečer za dober spanec.
V najhujši vročini začnemo s hojo zjutraj zelo zgodaj, še kakšno uro ali dve po temi z baterijo, potem pa smo do najhujše vročine (od 15-19 ) že na cilju.
Za dež pa dobri nepremočljivi čevlji, nepremočljive dolge hlače, dežni plašč (pelerina) in dežnik, pa rezervna suha oblačila v nahrbtniku. Konec citata.
Ne jemlji prevelikega ruzaka - 35l je max, vsa oblačila naj bodo lahka vključno s spalko, vzemi manj in nakupi tam če boš kaj potreboval so trgovine povsod, cene pa enake kot pri nas (razen v SJPP ki je v F) - pelerina naj pokrije čim več, obvezno klobuk in sončna očala. Prevelik ruzak ti poveča ceno prevoza zato si raje ruzak pošlji v štartni alberg in na koncu spet domov (je veliko cenej kot doplačilo za avion. Pravilo da je ruzak max 10% tvoje teže pa verjetno poznaš. Če potrebuješ veliko vode si s sabo vzemi čutaro-termosko prazno ker polne ne boš prinesel na letalo.
Letos sem hodil v Septembru in nisem niti 1x potreboval spalke - jo pa bom predvidoma v Aprilu ampak če bo sreča samo do Pamplone.
Če se boš držal urnika - začetek hoje ob 7 00, hoja do max 14-16 00 vmes vsaj 2-3 postanki - redna hrana in veliko pijače ne boš imel problemov.
Če boš uporabljal seznam albergov ki ga dobiš na štartu so v njem vsi podatki (km do naslednjega, kaj nudijo, ceno, št postelj ...) ki jih potrebuješ in ne potrebuješ raznih vodnikov, ki jih lahko prebiraš v hostlih od ljudi, ki so jih pustili, ker so jim bili pretežki.
Vsak dan si naredi mali plan (a moraš kupiti hrano za večerjo ali za zajtrk ... . Jaz sem planiral, tako, da sem imel vzpone zjutraj-dopoldne in ne na koncu etape.
S sabo imej mobi in vsak dan naloži slike v oblak iz fri Wifija ki jih ima 99% albergov.
Ne pozabi na čepe za ušesa !!!!!!.
Glej, da boš imel nekaj gotovine ker kar nekaj albergov ne jemlje kartic.
Naredi si slike dokumentov in avio kart, če slučajno izgubiš papirje.
Bueno Camino