Sem probal ja. Evo moj opis zadeve izpred parih mesecev tu na forumu:
"imam seme doma, dobro, da si me spomnil, da ga posadim .
Sem precej navdušen nad feferoni, jih zbiram (seme) in sadim doma. Za boljšo predstavo, Jalapeno, ali pa kak čili, jem ob mesu kot solatno prilogo
Se spomnim, enkrat sem samo konico noža polizal, ko sem prerezal Habanera, pa je peklo, ko da bi si zbasal celo piksno jalapenov v gobec.
Za primerjavo, Jalapeno, to je ta, ki ga dobiš recimo v Horseburgerju ima po Skovilovi lestvici (0-16.000.000 enot) od 2.500-8000 enot, rdeči Tabasco seže do 5000 enot. Habanero pa od 100.000 do 350.000 skovilov, divje v glavnem.
Najbolj pekoča naravna zadeva, je Naga Jolokia, rdeč feferon, ki ima od 855.000-1.050.000 Skovilov, izvira iz Šri Lanke - bo treba probat
Kot zanimivost, solzivec ima vrednost od 2.500.000-5.000.000 enot Skovilov. Kar je več, so koncentrirani izvlečki rastlin.."