Ekonomska računica; vožnja v službo vs. stanovanje

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Spremenil sem naravo dela, tako da se morem dnevno vozit 85km v eno smer (urca vožnje), sledeča matematika;

Vožnja od doma:
Plača: 2400 bruto ; 1750€ neto
Stroški nafte: 300€ (120km/h; 6 prestava tempomat, 5,8L)
Amortizacija vozila: 1200€, nebi znal zračunat točno
redface-1.gif
3600 mesečno / 43200km letno
Čas: Tu sicer ni govora o denarju, je pa sigurno neko dejstvo 2 uri potrošit v avtu vsak dan; varnost; 480 ur več na cesti kot sicer
Delo ob delu (v domačem kraju imam še eno pomožno delo za par urc na dan; 400€)
Stroški "doma"; cca. 100€ (štrom, voda, prašek, mehčalci, bla bla)

Brez vožnje:
Najemnina stanovanja: 450€ (vem da je dosti, ampak ne odstopam od nadstandardnega enosobnega stanovanja, ker nisem pes)
Stanovanje neposredno ob firmi; avto stoji v garaži
Ogromno prihranjenega časa (60 ur mesečno)

Prosim samo za ekonomsko utemeljene odgovore, brez nevmesnih.

LP!

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Avstrija?
ker v SLO 2400€ bruto ni 1750€ neto. Pri nas dobiš ven samo cca 1450€ neto, razen če ti izplačujejo preko nadomestila stroškov.
Kaj se pa splača: če dobiš za 450€ stanovanje z vključenimi stroški nimaš kaj razmišljat.
Pomožno delo doma ti je ravno za nafto pokrit. Ko k temu prišteješ še dodaten komplet gum letno (600€) in da v 5 letih avto samo z vožno na šiht zgoniš praktično do konca (25K€/ 5 let / 12 mesecev) 420 € mesečno amortizacije.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
za 1750€ se jas nebi vozo v At

85km je "samo". (ura tja in nazaj)

Tut jaz se nebom skoraj 100%, ker matematično negre skozi, zaj edino če bi mel 300€ avto na kurilno olje, in vsake tri mesece
kupil drugega in samo preselil tablice, s skropocalom pa se nemislim vozit naokoli, tako da načeloma se selim, stanovanje sem
že nagledal danes, v četrtek nesem varščino, tak da do takrat mam čas za "matematiko naredit".

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik strasni pravi:
Avstrija?
ker v SLO 2400€ bruto ni 1750€ neto. Pri nas dobiš ven samo cca 1450€ neto, razen če ti izplačujejo preko nadomestila stroškov.
Kaj se pa splača: če dobiš za 450€ stanovanje z vključenimi stroški nimaš kaj razmišljat.
Pomožno delo doma ti je ravno za nafto pokrit. Ko k temu prišteješ še dodaten komplet gum letno (600€) in da v 5 letih avto samo z vožno na šiht zgoniš praktično do konca (25K€/ 5 let / 12 mesecev) 420 € mesečno amortizacije.

.at ja.
Ni vklučenih stroškov, ki so nekako identični našim (+15€ za nekaj več, -15€ za nekaj manj).

Sem odločen skoraj sigurno na selitev, nenazadnje je to še vedno "doma". Bol se mi gre za čas ki ga zgubim v avtu. (skoraj 500ur letno)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Pa bos potem prevoz dobil, ce se bos selil? Ena taka okrogla cifra da se pogojno splaca vozit je vsaj 20c/km brez placila tvojega casa. Kje so se morebitne kazni...

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Mene bi najbolj motilo tam med holcerji živet. Kle mam kolege, babo, starše itd..., gor pa ne.

In na koncu bo tako da se boš 2-3x na teden vseeno pripeljal domov in ne boš naredil nič (domnevam da bo še vedno doma "doma" in se ne boš za stalno preselil gor, torej vključno z menjavo kroga v katerem se giblješ).

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Mene bi najbolj motilo tam med holcerji živet. Kle mam kolege, babo, starše itd..., gor pa ne.

In na koncu bo tako da se boš 2-3x na teden vseeno pripeljal domov in ne boš naredil nič (domnevam da bo še vedno doma "doma" in se ne boš za stalno preselil gor, torej vključno z menjavo kroga v katerem se giblješ).

Mene menjava ne moti, predvsem da bom srečeval 5x manj okvirjev in iæ-arjev, oz. vsaj ti so na .at nivoju. Kaj se tiče frendov in to,
itak da pet-sob. se bom vrnil v zdajšnje stanovanje, res pa ne mogoče vsak vikend, niti nimam posebnega interesa. Babe nimam
več, prijateljev in kolegov mam pa kup, in dvomim da mi bo kdo zameril
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Ne mislim ce bos dobil fizicno prevoz, zanima me ce bos dobil placanega. Ne vem kako i,majo to v avstriji urejeno. Pri nas legalno ne bi dobil(ce bos prijavil prebivalisce cez cesto od firme, bi ti pa morali dati dodatek za loceno zivljene oziroma nekaj v tem smislu. Ne poznam pa tocno teh for.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16

Delo ob delu (v domačem kraju imam še eno pomožno delo za par urc na dan; 400€)
Stroški "doma"; cca. 100€ (štrom, voda, prašek, mehčalci, bla bla)

Kaj pa misliš s tem delom?
A ga boš kar pustil v nasprotnem se moraš vseeno vozit domov.

Pokovc

Pripravnik
22. mar 2011
233
1
16
Za enkrat bi se vozil, potem pa vidiš kako bo in če dobiš vožnjo nazaj potem sploh ni problema.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.029
11.151
113
mislil sem tudi da za 1750 neto, nebi rinil v AT, tam boš še večji čefur kot tukaj.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če model nima tu službe zakaj ne bi za ta denar šel delat gor ? si manjši davki, an koncu pa še celo možnost da dobi iz a penzijo ( pri nas jo bodo itak ukinili )
v naših krajih itak ni pametne službe posebno ne če sam na gobec raste
evil.gif

za 2.5k € moraš imeti pri nas veliko srečo oz biti pri koritu. je pa to pri nas cca 1.5k€ neto