Edubuntu na NAS povezava

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.396
254
83
Stvar takole iz gleda:
- imam windows omrežje z NAS-om, ki dela bp,
cheer.gif

- imam star PC z Edubuntu 10.04 in tudi dela bp.
cheer.gif

To dvoje želim povezati. Tako sem na pc z edubuntujem inštaliral webmin. Tu pa se je ustavilo.
confused-1.gif
Kaj in kje v webmin GUI naj vpišem, da bo edubuntu pc videl windows omrežje z NAS-om? Ime omrežja, geslo, kam, etc?

Znalci hvala.

Nazadnje uredil moderator:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Ti si malo zabluzil ...

Kaj ti bo webmin? Nimaš fizičnega dostopa do računalnika mogoče?

Sicer pa se (ed/k/x)ubuntu lepo poveže z windows network drivesi brez kakršnihkoli dodatkov (oz. rabiš orodje za mount "smbfs" s tem da en vem ce ni to ze vkljuceno v sam ubuntu po defaultu).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ne vem kateri desktop environment ima edubuntu. V Gnome-u (tudi ubuntu) imaš zgoraj v meniju pod places tudi network, kjer ti potem prikaže windos network in vse mašine, ki so gor. Če ti pa katere ne prikaže, se lahko poskušaš na njo povezati preko "Conect to server..." opcije in vpišeš ip mašine.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.396
254
83
webmin sem dal na edubuntu, ki je derivat ubuntuja, ker mi je "znalec" linuxa tako svetoval. Drugače pa sem bos v linuxu. Zato pa sprašujem. Bom pogledal pod network.
hvala obema.

gangsta

Pripravnik
19. sep 2007
81
0
6
Webmin se ponavadi uporablja za server različice ubuntuja, kjer nimaš dostopa.
Ti pa imaš (ed)ubuntu za desktop, zato raje uporabi namizje GNOME ali KDE.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.396
254
83
Še zadnje vprašanje: v winsih imam mape na NAS-u v My Computer. Kako bi nardil na Edubuntu-ju, da bi imel mape od NAS-a "pri roki"?
Aja torej gre laho webmin dol?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Webmina potem ne rabiš .. to je samo internet vmesnik (WEB GUI) za oddaljenos nastavljat parametre sistema.

Povej še to, a rabiš samo dostopat do windows omrežnega (share) diska ali hočeš tudi "nudit" linux disk windowsom? V prvem primeru kot sem že omenil ne rabiš nič instalirat; v drugem primeru rabiš "samba" server.

Sicer pa imša vse informacije kako naredit stvari tule. Prepisat moraš par pravih ukazov v komandno vrstico in to je to .. potem lahko načeloma mountaš shared folder tudi na namizje ob zagonu.

(glej razdelek "Mount password protected network folders" kjer je napisano vec ali manj vse kar rabiš)

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.396
254
83
Na linux mašini z edubuntu želim imeti samo dostop do NAS-a z vsebino za otroke (risanke in filmi), da bi jih predvajal z VLC. Linux ne bom nudil winsom.
Bom pogledal tisti vodič. Hvala.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Aja še to, a NAS je samostojna enota (like zunanji mrežni trdi disk)? Ker če imaš opcijo si lahko vklopiš tudi kakšen drug (dodaten) file sharing servis .. recimo za linux je bolj domače FTP ali pa SSH (SSHFS).

Sicer bi pa tudi s tistim vodičem moral rešiti stvar - malce znajo bit problemi če imaš kakšne čudne pravice na shared folderjih.

Doma 3 leta nazaj, ko sem imel mešano okolje (win+linux), nisem imel nobenih problemov s tem, celo shared printer je delal.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.396
254
83
NAS je samostojna enota, ki gosti vse moje multimedijalne vsebine za vse v hiši. Otroci bi imeli dostop le do svojih vsebin: risanke, filmi etc.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ta navodila so verjetno bila zastarela že pred desetletjem, ko si bila pisana...
wink-1.gif

Za dostop do map na NAS-u, klikni menu Places / Network..... kot je že zgoraj bilo napisano.

Za deljenje lastnih map, pa se zdaj ne spomnim točno, ampak nekako takole gre:
- desni klik na mapo in v meniju izbereš Share this folder... (ali podobno)
pol še moraš potrdit z klikom na OK in je boljkone fertik (sicer pri Ubuntu vedno moraš še malo moliti, ker vsaka druga stvar ima neko napako...)

Če slučajno ni tega menija (radi spreminjajo stvari iz verzije v verzijo) pa poglej v Places meniju ali pa v Administration ali Preferences.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Navodila so čisto OK, ker povedo kje so stvari in kako so zapisane na sistemskem nivoju (oz. kaj dodati v sistemski mounter /etc/fstab) ... sicer sem stvar omenil ker je avtor želel imeti avtomatsko moutanje folderja nekam na "vidno" mesto (v navodilih to lepo piše).

Kar se tice tistih "places" v Ubuntuju pa ne deluje OK niti za SSHFS, kaj šele ze eksotiko tipa windows file share.

Izkušenj pa res nimam, ker nimam v LANu več dveh sistemov.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.396
254
83
No urihtal sem toliko, da pod network vidim moj NAS. Ko pa kliknem nanj mi javi eno napako in ne vidim map.
Uni vodič pa je tu mač, ker sem čist noob pri linuxu.
No ja... počasi pa bo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Saj. To sem tudi pozabil, da komot browsaš mrežo, torej ti prikaže spisek prisotnih PC-jev (ki ponujajo svoje mape).

(kak to dobiš pa res zdaj ne vem, ker nimam pred sabo)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Evo, sem zdaj probal
wink-1.gif

V meniju Places klikneš Network, pa ti odpre.
Tam pol klikneš Windows Network, če že ni na prvi strani.

Pač odpreš kot vedno.

Če želiš imeti stalno, pa v meniju okna daš samo Bookmark / Add.

Pol imaš to zgoraj v desktop meniju Places (če jih je preveč, jih da v podmeni Places/Bookmarks).

Da bi imel prav na desktopu, pa ne vem. Mogoče v novejših verzijah.

Tole sem namreč probal na Ubuntu 9.04. Zdaj je 10.04.

Pa še deljenje:
- desni klik na mapo
- Sharing Options
- v dialogu obkljukaš Share this folder
(pol še nekaj nalaga in instalira, mogoče zahteva prvič še en restart)