e-bralniki

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Kupuje se en kvaliteten e-bralnik. Zaenkrat sta v igri novi Kindle Paperwhite in Kobo Aura. Bralo se bo večinoma angleške knjige. Ali ima kdo kakšne izkušnje z omenjenima dvema? Kako je s podporo formatov? Ali se da nalagati kake knjige iz pašnikov? Ker se bo zadeva kupila v ZDA, me zanima ali so kakšne razlike med USA in EU verzijo?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kindle je zakon. Če imaš knjigo v .mobi formatu jo prikaže. Lahko ročno nalagaš. Lahko si jo tudi pošlješ na poseben e-mail in se avtomatično naloži na kindla. Pdf-ji so bol tako tako. Prikaže jih, samo so pdf-ji večinoma narejeni za A4, kindle ekran je pa manjši. Potem se pa primerno pozna na kvaliteti. Podpira še par drugih formatov. Če pa dobiš knjigo v epub, pdf,... pa jo lahko spremeniš v .mobi s programom Calibre.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Hvala za odgovor. Če prav razumem ni omejitev pri formatih, čeprav ima Kindle zaprt in zaščiten Amazonov sistem, če konvertiraš e-knjige s Calibre programom? Zaenkrat vidim prednost KOBO-ta v razširljivem pomnilniku in podporo za Adobe DRM, ki ga uporablja tudi slovenska e-knjižnica biblos.si. V čem misliš da je boljši Kindle?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Kindle ni nič zaprt. Na njega lahko preko USBja naložiš karkoli, tudi preko emaila lahko na njega naložiš karkoli. Mislim da še vedno ni podpore za EPUB* format, je pa podpora za MOBI in nek amazonova varianta le-tega. Pa tudi PDFje bere, ampak kot že povedano je problem v velikosti ekrana (PDFji nimajo text-reflowa).

* EPUB se da pretvoriti v MOBI

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
E-pub nima? To sem pa razočaran. Zaenkrat uporabljam kar iPAD-a, gledal pa sem paper white-a.

A se da pdf kaj zumirat?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Kolikor vem se da epub čisto enostavno pretvoriti v mobi. PDF se da zoomirat pa vse, je pa malo nepraktično ker moraš scrolati, kar pa je na e-inku precej bolj "čudno" kot pa na nekem LCDju.

Imaš pa možnost tudi landscape postavitve, kar pa je po mojem menju že dovolj široko za branje PDFja. Tako ne rabiš več scrolati levo/desno ampak še samo gor/dol.

Paperwhite je pomojem čisto OK. Belo ozadje mogoče ni tako pomembno, je pa fino imeti lučko. Jaz je na Kindle Touch nimam in je v slabši svetlobi problem brati (rabiš dodatno osvetlitev).

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Ja, saj za to se mi gre, ker ne morem imeti luči ko berem (potem sveti mulcu čez hodnik).

Vidim da ima B&N zdaj tudi Nooka z lučko. Kdo ve kje bi se to dalo dobiti? Hotel sem ga kar naročiti preko interentne strani, a zavrne slovenski naslov.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Calibre zna pretvoriti vse, kar ni zaščiteno z DRM. Zna tudi sam naložiti knjigo na kindla, ali kateri drugi e-reader.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Po trenutno zbranih informacijah bo verjetno kar novi Kindle Paperwhite padel. Iz USA dobim Kindle-a z reklamami za cca 87 €.
cheer.gif

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.285
195
63
Citat:
Uporabnik Mirko pravi:
Po trenutno zbranih informacijah bo verjetno kar novi Kindle Paperwhite padel. Iz USA dobim Kindle-a z reklamami za cca 87 €.
cheer.gif

Če ga boš naročil preko interneta, ne bo ravno 87. Konkretno tega iz tvojega linka ne pošiljajo v SLO (sem preveril), na 87 EUR prištej poštnino, na vse skupaj pa še 22% našega DDV. Pa si na ceni iz Leclerca. Razen če ti ga kdo osebno prinese...

landcruiser

Fizikalc
19. sep 2007
289
34
28
Slabost obeh je, da sta primarno namenjena svojim sistemom (trgovinam) s tem, da je Kobo bolj odprt, saj podpira Adobe DRM, ki ga uporablja večina sistemov na svetu (razen Amazon, Appla in še enih par). Amazon ne bo nikoli podpiral epub fajlov, saj cel čas vzporedno razvija svoja formata mobi in kf8, v končni fazi je dovolj močan, da si to lahko privošči. Zasloni in glow funkcije sta pri obeh primerljivi. Uporabniški vmesnik je pri Kobotu veliko boljši kot pri Kindlu. Kobo ima (na otip) boljše ohišje.

Če se odločas med tema dvema dam jaz glas za Kobota. Imam polno bralnikov na polici, pa lahko rečem, da mi je od vseh najboljši, če naredim primerjavo.

Drugače pa naj bi, po mojih informacijah, bil v začetku 2014 na voljo na slovenskem trgu bralnik, ki se ga bo dalo dobiti preko Biblos.si in bo imel podporo tudi pdf reflow (tako kot je to že sedaj možno v ios in android appih, ki jih ima Biblos. Ampak cena po moje ne bo pod 100€.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Sem imel včeraj sposojen Kindle Paperwhite in moram rečt da je zelo fajn zadeva. Razni formati zaradi Calibre-a niso nobena težava, tudi PDF, če je narejen iz tekst datoteke, ne. Adobe DRM je s pomočjo google-a pokleknil po nekaj minutah
smile-1.gif
Nalaganje knjig je otročje lahko - kot na USB ključek, drugih načinov nisem niti poskušal. Kobo Aura se itak še ne dobi v USA, tako da se bo vzel novi Kindle Paperwhite pa še precej cenejši je.