Dve vtičnici: kako preverim ali gre za isto fazo?

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Torej, razmišljam o nakupu vmesnikov za LAN preko 220V napeljave. Da zadeva deluje, morata biti baje oba adapterja na isti fazi.
Kako bi lahko preveril, da sta na isti fazi?

Ne morem dostopa do varovalk, nimam načrtov napeljav, ne da se dodatnih kablov za stalno povlečt...
Kakšne ideje?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Imaš multimeter?
Najprej za vsako vtičnico posebej ugotovi kje ima fazo, nato pa pomeri medfazno napetost. Če ti pokaže 0 V je ista faza, če ti pokaže 400 V je različna
wink-1.gif

elth

Pripravnik
20. avg 2007
417
24
18
Kavčke
V eno od vtičnic vklopi podaljšek in ga potegni do druge vtičnice.Z unimerjem pomeri na obeh kje je faza napram nuli-odmik 220v,potem pomeri obe fazi med sabo.Če sta isti ne bo med njima kazalo nič,drugače pa 380v.

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Citat:
NigelM, elth
30 let sem štromar, pa mi ni čisto jasno kako lahko z multimetrom ugotoviš katera žica je faza in katera je nula.
Za to rabiš faznfrufr (Phasenfruefer).

Meritev: s podaljškom približaš vtičnici in pomeriš vse 4 možnosti (N1:N2 = 0V, N1:F2 = N2:F1 = 230V, F1:F2 = 0V (ista faza) ali 400V (različni fazi)).

Lp,
Peter

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.063
113
Citat:
Uporabnik peter_nn pravi:
Citat:
NigelM, elth
30 let sem štromar, pa mi ni čisto jasno kako lahko z multimetrom ugotoviš katera žica je faza in katera je nula.
Za to rabiš faznfrufr (Phasenfruefer).

rolleyes-1.gif

.. pa recimo takole, če pošlataš fazo se bo to kje opazilo? Je par pogojev da se ne bo opazilo, ampak načeloma se. Logično sklepanje vodi do tega da bo tudi neka elektronska naprava ki meri napetost znala ugotovit fazo, če jo bo le štromar pravilno uporabil.

Načeloma recimo če daš rdečo žico na fazo, drugo pa nikamor (zrak) bi se moralo pojavit malenkostno nihanje napetosti na fazi, medtem ko na nuli tega ne bo. Za ziher pa lahko probaš drugo žico vtaknit še kam drugam (nekam kar ima potencial bluzu nule, to je pa v vtičnici res težko najt zato moraš podaljašt multimeter vsaj do strelovoda na strehi).

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Niti ne, v vsaki vtičnici je ozemljitev, tako da z multimetrom (v funkciji voltmetra) zlahka najdeš fazo in potem pomeriš med dvemi fazami - rezultat okrog 0V pove da gre za isto fazo, rezultat okrog 400V pove da gre za različne faze.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.095
4.063
113
Tisto s strelovodom je bilo mišljeno sarkastično!
grin1.gif

Sicer pa razlika med fazami temelji na sinusnem gibanju 3 faz in je zelo pavšalno reči da je razlika 400V .. za naš primer je dovolj da se reče da je večinoma večja od 0 medtem ko je na isti fazi 0 in to je dovolj.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jap, vendar je ravno zaradi sinusa z "zamikom" 120 stopinj medfazna definirana kot 400V in tam okrog naj bi tudi pokazalo. Če nameriš 100 ali 200V je nekaj narobe.