Durs - izterjava dolžnikov podjetju?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Pozdravljeni,

na spletni strani nekega računovodskega servisa sem slučajno zasledil podatek, da za svoje stranke posredujejo, da jim dolžnike izterja DURS.
Da ne bom delal reklame, samo skopiram tekst s strani:

Citat:
V naših računovodskih servisih lahko za stranke posredujemo, da jim dolžnike izterja DURS

* Stranke ni potrebno izterjati preko sodne izvršbe
* Brez stroškov, sodnih taks in odvetnikov
* Imate večjo možnost za ohranitev poslovanja

Mi lahko nekdo prosim razloži, v kakšnem primeru DURS izterja moje dolžnike brez sodne izvršbe?

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
V nobenem, pokliči pa tja, naj ti razložijo ... ker sam dvomiim 99,99 % Durs izterjuje le za državo razne kazni ne pa tudi sicer !

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Ne izterja DURS - tule si preberi.

Sam je catch, da lahko dolžnik poda ugovor in si spet na začetku
crazy1.gif
.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Sem bil sam na tem, da to speljem skozi, pa so se zadeve obrnile v drugo smer.
Kakor mi je gospa na dursu razložila, potrebujem IOP potrjen s strani dolžnika ter kopije računov v vezi s tem IOP.
Potem grejo lahko oni v izterjavo, vendar kot so omenili že prej, če se dolžnik pritoži, si spet na začetku. Prav tako tvoj dolg ostaja, dokler ni poplačan s strani dolžnika, če drugega ne ti tečejo obresti.

Še največji problem - vsaj v mojem primeru - je od dolžnika pridobiti potrjen IOP. Sploh ko jim enkrat poveš kaj nameravaš. Nihče si pač ne želi sklepa o izvršbi, računa pa tudi raje ne bi plačali, kajneda
uf-1.gif

Včasih se splača malček razmisliti o odkupu terjatev, gre skozi verižno kompenzacijo, kdor ti izterja in najde verigo si pač pobere %. Osebno sem se tega dalj časa otepal, vendar sem ugotovil da lažje preživim brez nekaj 100 € kot brez nekaj 1000 €.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Videl sem že, da ta možnost obstaja, da če ti sam dolguješ DURS-u, pa jim rečeš, da imaš odprt račun še do nekoga (od katerega čakaš pač plačilo) in DURS tej osebi pošlje dopis, če je to res in če ga tista oseba potrdi, durs odtrga od tiste osebe na tvoj račun, potem pa še sebi tisto, kar mu ti dolguješ.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Poskusil sem že z odkupom terjatev, pa jih nočejo, ker je bil dolžnik letos že blokiran.
Bom se mogoče direktno na DURS pozanimal, kaj je s stvarjo.

Hvala za odgovore.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
imas se tretjo moznost, cesijska pogodba. Ce ves za kaksne njihove kupce jih lahko kontaktiras in ce so pripravljeni sodelovati, se lahko zadeva spelje. Jaz sem sel v to varianto oz. podobno, speljana je bila verizna kompenzacija. Delal sem z alpe-adria.
Ce te se kaj zanima, lahko na zs.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Moraš pa se vseeno zavedati, da so vse cesije (rok je eno leto pred začetkom stečaja) izpodbojne, v primeru, da ti gre dolžnik čez nekaj časa v stečaj.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ne, s cesijo se mora strinjati njihov kupec. Vsaj tako mi je bilo razloženo. Njih se potem samo obvesti, tako da lahko zaprejo terjatve do kupca in dolg do dobavitelja (tebe).