Dummy vprašanje glede iMaca?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Maca še nikoli nisem imel, sedaj se ogrevam zanj in imam nekaj začetniških vprašanj:
- ali je OS podobno zasnovan kot na iPadu kar se tiče aplikacij, torej če kupim rabljenega in se registriram kot nov uporabnik, naložene aplikacije izgubim?
- ali je v osnovi že naložen kakšen program podoben Officu?
- se da dobiti kakšen freeware podoben Officu?
- ali so datoteke iz MS Office-a povsem kompatibilne s kupljenim MS Officom za Maca?

Ali je potrebno na kaj posebej paziti pri nakupu rabljenega iMaca?

Se opravičujem, če so vprašanja neumna, ampak vsaj za začetek mi bodo pomagala..
Hvala 100x

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
- ne. Naložene aplikacije so gor za vedno. Če se registriraš kot drugi uporabnik, pomeni samo, da ne boš mogel updatati aplikacij, ki so bile kupljene preko app store. Sicer je pa to isto tudi na iPadu. ostane gor dokler ne zbršeš. Lahko pa imaš celi sistem bacupiran na eksternem disku in ga lahko kadarkoli obnoviš.

- ne

- open/libre office, NeoOffice

- več ali manj. Včasih se mi je zgodilo, da v doc datoteki narejeni na windowsu na macu ni prikazalo šumnikov. Pa kako formatiranje ni vredu. Tu mislim predvsem na prelome vrstic. Če imaš kake formularje je mož no da bodo vrstice zamaknjene. Verjetno je povezano z font rendering enginom. Zanimivo, da je take dokumente ponavadi Applov Pages odpru pravilno.

Paziti moraš predvsem, da ga ne preplačaš, ker jih nekateri prodajajo kot suho zlato.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Glede aplikacij zna bit jeba s pravicami. Tukaj je apple zlo zaprt. Itak v vsakem primeru, ko kupiš rabljen računalnik nardiš svežo namestitev celga sistema. Al imaš ogledanga iMaca, ki ima kak super program kupljen?

Libre office se zlo slabo razume z MS officom. Ga dnevno uporabljam in za kaj več kot odpret in pogledat text skoraj ni uporaben. Da bi v že kak oblikovan dokument samo kaj malega popravil in poslal nazaj, pozabi.
Tukaj bo vrjetno potrebno kupit pravi office, s tem pa nimam izkušenj.

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Glede aplikacij zna bit jeba s pravicami. Tukaj je apple zlo zaprt. Itak v vsakem primeru, ko kupiš rabljen računalnik nardiš svežo namestitev celga sistema. Al imaš ogledanga iMaca, ki ima kak super program kupljen?

Libre office se zlo slabo razume z MS officom. Ga dnevno uporabljam in za kaj več kot odpret in pogledat text skoraj ni uporaben. Da bi v že kak oblikovan dokument samo kaj malega popravil in poslal nazaj, pozabi.
Tukaj bo vrjetno potrebno kupit pravi office, s tem pa nimam izkušenj.

Za resno delo imam macbooka pro, in glede Libre office sicer drži (moj mac je na firmo in tam mora biti tip-top vse). Sam sem tudi opazil določene težave ki so omenjene zgoraj, ker rabim dostop do datotek vsaj občasno na obeh okoljih me je nekega dne prijelo in sem enostavno na pc naložil Libre office in je zadeva rešena. Lb ni tako obsežen kot microsoft office ampak za običajno pisarniško delo je zagotovo več kot dovolj
cool-1.gif

In tako lahko kar nekaj denarja privarčuješ...

Lp.

Podobne teme