Duh iz steklenice

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Zdravo

Kuhal sem Scottish Light po tem receptu: https://pivovarium.si/si/recepti/413-skot.html

Začetek fermentacije je bil cca 36 ur po dodajanju izdatno rehidriranega kvasa US-s05 (2 uri mešanja v erlenmajerici, ker sem čakal, da se pivina shladi)
Fermentiral na 15°C pod pritiskom cca 0,7 bar 14 dni.
Preizkusil pivo (iz fermentorja) in je imelo slab vonj/okus. Dvignil temperaturo za 2 dni na 21°C, nato pa shladil na 6°C.
Sedaj ima zadeva grozen vonj/okus (še vedno v fermentorju) - takšen vonj sem včasih zaznal zgolj v ostankih kvasa na dnu fermentorja.
Ugibam, da bi znal biti problem diacetil.
Je zadeva rešljiva?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
- rehidracija se ne izvaja v erlenmajerici, ampak se kvas samo posuje po 1dl vode in NE premeša. Premeša se šele po ~20min
- ni vsak kvas primeren za tlačno fermentacijo in se lahko različno odzivajo. Za US-05 sicer ne vem, da bi bil problematičen.
- pri tlačni fermentaciji se lahko potem temperatura nekoliko dvigne.
- diacetil ima okus in volj po maslu/kokicah. Zaznaš to? Diacetil razgradijo kvasovke po primerni fermentaciji. Zato je priporočljivo nekoliko dvignit temperaturo fermentorja, vsaj nekaj dni, rajši vsaj en teden. Ne hitet s cold crashom.
- Če ni okusa po maslu/kokicah, lahko daš kakšen bolj natančen opis? Lahko si pomagaš s tem: https://www.homebrewtalk.com/forum/attachments/beer-flavor-wheel-jpg.274840/
- Sicer se pa vsakemu pivu (če ni opazno okuženo) splača pustiti še par tednov (tudi več kot mesec) preden ga zavržemo. Nekateri se lahko lepo popravijo.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Pa ti je že ratalo naredit ok pivo iz US05 kvasa pri 15°C? Ka ni point tlačne fermentacije ravno to, da lahko furaš fermentacijo na višji temperaturi brez estrov?
Jaz lagre delam na 12-14...

Ta okus/vonj po mrtvem kvasu ni diacetil, ampak nekaj drugega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Opiši malo več kako si fermentiral. 36h lag časa kaže že na neko osnovo napako, ale kvas bi moral začet fermentacijo v 12h če je vse ok pri nekem povprečnem OGju, pri nizkem OGju kot je tale v receptu bi stvar morala bit pa samo še pospešena.

Koliko si dal kvasa? Če eno vrečko na 25l potem je po "naših" standardih to komaj ok za klasično fermentacijo pri visokih temperaturah (glede na nizek OG), za fermentacijo na 15C in še pod tlakom pa bi moral dat vsaj dve vrečki.

Kako si dvigoval pritisk? Po naravni poti (počakal da ga fermentacija sama proizvede) ali si ga nabil že na začetku? Nikoli ne nabiješ pritiska pred začetkom fermentacije, najbolj varna pot je da pritisk ustvari naravno kvas sam. Sicer ne vem kaj si dvigoval tlak oz. nižal temperaturo, tu gre za enakovreden efekt na estre in pri kvasu kot je US05 mirno lahko fermentiraš pod tlakom na zelo viskoh temperaturah (20-25C).

Fermentacija sama je potekla ok oz. koliko je bil FG? Če FG ni bil uspešno dosežen je problem v premalo kvasa, tu ti sedja pomaga samo da izpistiš pritisk in dvigneš temperaturo ter upaš da se bo fermentacija nadaljevala.

Fermentacija pod tlakom ne prezrači piva kar zna bit problem pri določenih kvasih ker ostanejo določene vonjave v pivu. Recimo klasičen primer je žveplo in US05 ga lahko tudi proizvede čeprav je bolj na nevtralni strani. Če je problem žveplo (vonj gnilh jajc) potem (počasi) spustiš pritisk da gre CO2 in s tem tudi arome ven iz piva, ne škodi celo 2x prezračit (ko prvič izpustiš ves CO2 in počakah par ur da gre iz piva še 1x nabiješ pritisk in ponoviš izpuščanje) glede na stil ki ga imaš (ker se za aromo hmelja nimaš kaj sekirat ker jo itak ni).
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Vonja ne znam opredeliti, kolega pravi, da zazna maslenost.
Zanimivo je, da sem isti vonj srečal v sveže odprtem "Karlovačkem" pivu - ampak je bil bistveno blažji.
FG in OG sta v mejah pričakovanega (na grafu sem skalo odrezal nalašč, ker iSpindel ni umerjen).

poročam, ko se pokaže kakšna sprememba
Hvala
 

Priponke

  • kiklar_skot.PNG
    kiklar_skot.PNG
    18 KB · Ogledi: 251

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
V industrijskih lagerjih se velikokrat čuti žveplo ko ga odpreš, tako da ti priporočam da če imaš še vedno pod pritiskom da naprej počasi spuščaš pritisk do atmosferskega.
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Počasi spustil pritisk do atmosferskega, dvignil temperaturo na 22°C - vonja se nisem popolnoma znebil.
Dodal 300g dekstroze prekuhane v pol litra vode in še en zavoj kvasa S05 - takojšnja reakcija in še ena fermentacija - tokrat v drugi (netlačni) posodi.
Vonja sedaj po nekaj dnevih ni več, ostaja pa en tak rahlo "maslen" okus.
Bi znal nekajdnevni Cold crash ta okus odstraniti?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Maslen priokus je Diacetil, kar je v določenih angleških stilih celo priporočeno, v lagerjih se pa npr. šteje kot napaka

Cold crash ga ne bo odstranil. Diacetil odstranijo kvasovke v zaključni fazi fermentacije, tako da ga raje drži na toplem še kak teden, lahko temperaturo tudi dvigneš na 25 st.c in malo prerukaš, da se kvas ponovno dvigne
 

Podobne teme