downdraft nape

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
ne vem kak to poslovenit, se pravi gre za nape ko vlečejo dol :) ima kdo? izkušnje? se splača plačat več za to.

kuhalna plošča bo na otoku, se pravi me že otočna napa pride okol jurja + kuhalna plošča.

te nape in kuhalne plošče v enem so od 2 do 3k.

faber ima lušten komplet, ampak pojma nimam kake so njihove indukcije? oz od koga vgrajujejo ?
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.642
10.840
113
Zanimivazadeva, ampak mene (nas) je zmotilo, da vzame naotoku dosti prostora, in je potem en razdelek neuporaben.
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.532
267
83
Lani sem naredil cel "doktorat" okrog teh nap.

Imaš "downdraft" in "flow-in" nape.

Downdraft imajo nekakšno dvižno steno, skozi katere vleče paro notri - po mojem videnju je problem ker je to "zadaj" in na prednjem kuhališču potem ne delue najbolje (gre preveč pare v zrak namesto v napo)

Flow-in imaš pa napo na sredini kuhališča (okroglo ali pravokotno). Bolje vleče, saj je v vsakem primeru poleg kuhališča, ne glede na to katero kuhališče se uporablja.

Pozoren moraš biti koliko prostora spodaj zavzamejo motorji in opcijske cevi (boš zrak peljal ven?)

Tole je zelo fino v živo videti kako deluje - največ na kupu sem jih lani videl na sejmu Ambient novembra se mi zdi (mislim da je tudi letos), pa lahko pregledaš kako so zmontirane in kako vlečejo.

Sam sem bil tik pred tem da vzamemo Bora(o), saj je zavzemala spodaj najmanj prostora (15cm oz prvi predal) in po videnem me je najbolj prepričala (tudi delovanje in vlečenje pare).

Na koncu smo drugače obrnili kuhinjo in sem vzel stensko, tako da je potem nisem vzel.
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.525
1.109
113
Sem tudi to sam študiral in hitro opustil idejo. Sicer dosežeš pri vsakem firbcu "WOW efekt", a mene ni prepričala. Spodaj moraš imeti odtok. Spodaj boš skoraj gotovo izgubil prostor, razen če boš imel tako širok polotok, ali pa moraš imeti že vse v tleh. Druga stvar je ta, da ti recimo dvižna stena nape ovira odlaganje loncev in pribora okoli kuhališča. Tretja pa je ta, da se ti zmanjša flex cona. Četrta pa ta, kaj če ti kaj kipi preko robu?
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.525
1.109
113
Ko pa kupuješ napo, pa dobro preglej specifikacije in teži k temu, da bo čim tišja na najnižji stopnji. Če boš kupoval Faber (imam tudi sam) imaš kar precej različic. Novi modeli imajo brez krtačni motor, slim modeli pa so ponavadi glasnejši.
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.532
267
83
Sem tudi to sam študiral in hitro opustil idejo. Sicer dosežeš pri vsakem firbcu "WOW efekt", a mene ni prepričala. Spodaj moraš imeti odtok. Spodaj boš skoraj gotovo izgubil prostor, razen če boš imel tako širok polotok, ali pa moraš imeti že vse v tleh. Druga stvar je ta, da ti recimo dvižna stena nape ovira odlaganje loncev in pribora okoli kuhališča. Tretja pa je ta, da se ti zmanjša flex cona. Četrta pa ta, kaj če ti kaj kipi preko robu?

Hja, tole kar si povedal velja bolj ali manj za dvižne nape - kar je tudi mene motilo.

Jaz sem gledal takole:

1538027331059.png


Ko je zmontirana so cevi nekako takole:
1538027436472.png


Torej izgubiš nekako prvi predal. Spodje cevi so v coklu - ki jih lahko spelješ ven (polotok ali v tlake), ali na filtre.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
saj nekaj sem že gledal, vem kaj zgubim glede prostora, estrih je žal že narejen, nismo prej gledali v tej smeri, tako da bi bil izpuh pač v coklu.

vem da je bora kao referenca na področju, ampak sem gledal tudi bosch in faber plate/nape ampak nima nihče razstavljenih niti ne znajo kaj dosti povedat

Elica sem želel it gledat v mb, pa ni več salona ki bi naj bili zastopnik :)

fora je v tem, da prodajalci sicer hvalijo, heavy duty uporabniki pravijo da to ni to, ampak tud običajne nape ni nobena 100 % ne glede na to kolk se zapravi.

bora pa elica sta bližje 3k, medtem ko bosch in faber sta 2k, kar pa ni več tolko dražje od običajne indukcije in otočne nape
 

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.532
267
83
V kolikor se ti ne mudi (oz lahko počakaš kakšen mesec) bodo verjetno spet vsi modeli razstavljeni na sejmu Ambient (ali nekaj takega). Vsaj lani so jih vsi po vrsti imeli. Nekateri so imeli prižgane in so tudi kuhali (ali vsaj vreli vodo) na njih.
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.525
1.109
113
Fantje pri tej stvari je edino praženje čebule referenca;)

Se strinjam. Faber deluje odlično. Sem presenečen, da napa lahko tako vleče. :fredi:

vogel: ja, spodaj nekaj izgubiš. Če ti to ni moteče, sploh ni problem. A midva sva navajena imeti ves bištek in "orodje" v prvem (širokem) predalu. In tega ni malo.
Če imaš velik polotok ni problem. Indukcija je široka, ne moreš imeti flex cone preko cele indukcije (če ne uporabljaš, sploh ni problem). Zadaj z izpuhom posegaš v sosednjo omarico, a to sploh ni moteče, če je polotok tako velik. Spelješ lahko tudi drugače, odvisno od kuhinje. Mislim, da kondenz ni problem, motor je pa verjetno na tleh? Hrupa verjetno ni, edino dostop je malo vprašljiv, a je to odvisno tudi od tega, kako ti mizar sestavi kuhinjo.

Mene je skrbelo še to, kako ti potegne vlago in vonjave, ko naenkrat odpreš celoten pokrov na loncu/ponvi. Točno tako kot je na sliki je kar prelepo, da bi bilo res. V praksi žal ni tako. Pa čiščenje rešetk, ko so "mastne", tudi ni najbolj enostavno opravilo. Je pa res, da tudi otočna napa zahteva čiščenje (pranje filtrov v pomivlanem stroju, ogrodje pa obrišeš z malo čistila in krpo.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.642
10.840
113
tomi, pejt v "kuhinjco" na Studencih, tam je imel eno takšno (ne vem katero znamko) pa lahko postestirate.. Vem da mi je pred časom kazal, pa smo vodo vreli. :)
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
sem bil, smo testirali, tudi v dankuchen. ampak mi to bolj malo pomaga, bi dosti raje imel izkušnje iz prve roke ;)
 
I

Izbrisan uporabnik #15304

tomi, pejt v "kuhinjco" na Studencih, tam je imel eno takšno (ne vem katero znamko) pa lahko postestirate.. Vem da mi je pred časom kazal, pa smo vodo vreli. :)
Pa je zavretje litra vode enako kot praženje treh kil čebule za golaž? Osebno si ne predstavljam, da takšna napa v resnici deluje kot napa mora.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.642
10.840
113
jaz tudi ne, zato nisva niti trznila,da bi meli to doma. Pri nas se je najbolj splačal keramični pult. To je bila top nalozba, nape nimamo, tezko pečenje delamo zunaj če že.
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.612
9.828
113
40
MB
Pa je zavretje litra vode enako kot praženje treh kil čebule za golaž? Osebno si ne predstavljam, da takšna napa v resnici deluje kot napa mora.

na štajerskem se tri kile čebule dela zunaj, nad ognjem pa kaj se spije zraven. Nisem v kuhni še nikoli delal take količine česarkoli :)
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
dobr, jest tud dvomim da bo moderna gospodinja prazila 3kg cebule...

mi je napa kr neki... kje je logika, da bo dim dol vlekla, dim tisci pa gor... da ne govorim o umazaniji ipd... to je spet ena neuporabna modna muha, k bo pozabljena v roku 2 let...

raje naj razvijejo tih motor na 3. stopnji, za tiste nad stedilnikom...