Dovoljenje za obdelavo že kupljenih tiskovin

B81

22. jul 2007
37.941
11.128
113
Zdravo

Vprašam firmo, ki nam je delala neke tiskovine, naj mi pošljejo v vektorski obliki, ker nam bo druga firma delala spl. stran...(prva firma je predraga). Tiskovine se bodo razdelile in umestile na novo spl. stran.

Mi pošljejo in napišejo, da je dovoljen le ponatis, ne pa preoblikovanje itd...
Na računu, ko so nam delali, je bil tisk, oblikovanje, priprava, skratka vse.
Pogodbe nimamo.

WTF???

Jaz bi tole ignoriral.
Kaj pa vi?

Hvala!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.580
5.153
113
Avtorsko delo... V pogodbi bi naj bilo navedeno katere pravice so prenesene na kupca.
Ignoriraš lahko, imajo pa možnost, da od te ignorance nekaj iztožijo. Vprašanje pa je, če to izkoristijo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
poglej v zakon o avtorskih pravicah, poglej kaj piše v pogodbi.
načeloma , pa bi naj bilo tako, da če si ti naročil zadevo in jo plačal, je vse tvoje in lahko delaš s tistim kar želiš.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
829
113
a so ti oni delal grafično podobo? če so, si jo plačal? če si je vse tvoja last. vključno s preoblikovanjem.

lp

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Plačal je izdelek, ki ga je naročil in dobil. Predrugačenje izdelka mora dovolit avtor.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.580
5.153
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:načeloma , pa bi naj bilo tako, da če si ti naročil zadevo in jo plačal, je vse tvoje in lahko delaš s tistim kar želiš.
Načeloma ravno tako ni. Avtor je po zakonodaji bolj zaščiten. Npr. nekdo je napisal knjigo pred 30-imi leti in je prodal založbi avtorske pravice za objavo. To ne dovoljuje založbi, da knjigo objavi v digitalni obliki, ker avtor tega ni dovolil. Takrat niti vedeli niso, da bo ta oblika nastala.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
če je podjetje delalo neka drugemu podjetju po naročilu to verjetno spada v Kolektivno avtorsko delo
100. člen

(1) Kolektivno avtorsko delo je delo, ki je ustvarjeno na pobudo in v organizaciji fizične ali pravne osebe (naročnik), ob sodelovanju velikega števila soavtorjev in se objavi ter uporablja pod imenom naročnika (npr. enciklopedije, zborniki).

(2) Za ustvaritev kolektivnega dela se sklene posebna pogodba. Če niso izpolnjeni pogoji iz prejšnjega odstavka, je ta pogodba nična.

(3) Šteje se, da so materialne avtorske pravice in druge pravice avtorjev na kolektivnem delu izključno in neomejeno prenesene na naročnika, če ni s pogodbo drugače določeno.

teapot

Pripravnik
29. apr 2012
267
0
16
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Plačal je izdelek, ki ga je naročil in dobil. Predrugačenje izdelka mora dovolit avtor.
Tole.

Ponavadi je vse navedeno v pogodbi. Načeloma se stranki dostavi končno rešitev in se sploh ne pošilja odprtih datotek ... razen seveda, če je drugače dogovorjeno.

B81

22. jul 2007
37.941
11.128
113
Ni pogodbe.

To se mi zdi tako, kot bi kupil avto po naročilu narejeno dodatno opremo, npr. krom ogledali, potem pa ti ne bi smel dati normalnih črnih ogledal na avto...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Je pa podobno, kot da kupiš stanovanje in kasneje arhitekt ali biro prepove samovoljno spreminjanje fasade.
Pe podobno, kot da založnik pupi strip, ga natisne in kasneje še enkrat, samo s spremenjenimi oblački. Ne sme, strip in projekt sta avtorsko delo in moralne avtorske pravice ostanejo avtoru/avtorjem. Materialne seveda dobi naročnik, vendar mu le te ne dajejo pravice do spreminjanja avtorskega dela.

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.941
11.128
113
Ja, to je isto munjeno...da ne smeš delat hiše po svoje, ker "se ne zlije z okolico"... ko da živimo skup s smrkci ko majo vsi enake hiše...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kjer so dovolili samovoljo wannabe arhitektov, imajo danes taka naselja, da je vsaka ciganarija lepša. Urbanizem mora biti in to zelo strog.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Ko si ravno pri avtomobilih... Če bi kupil avto, skopiral zunanjost, ostalo pa naredil sam, proizvajalci tudi ne bi bili ravno zadovoljni, razen, če bi jim recimo plačal dovoljenje za izdelavo replik...
Te stvari se pač določijo s pogodbami, sem se tudi že sam podobno nategnil...
smile-1.gif

B81

22. jul 2007
37.941
11.128
113
Ne gre primerjat.
Tu sem jaz napisal tekst, dal material (izdelke) za fotografiranje, jaz sem želel popravke.
Njihova je bila le podoba in to ni enako, kot da bi ti spreminjal strip.
Mi smo naročnik, enako kot avtor stripa.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Saj bi ti z veseljem dal prav, tudi meni bi bilo lažje/ceneje,
pa vendar pravijo, da je oblikovanje avtorsko delo in lastnino bi bilo treba opredeleti s pogodbo...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ustni dogovor je tudi pogodba. Zdaj je vprašanje, kaj so se domenili in kako dobro "se spomnijo" izrečenih besed.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Glede na to, kako začuden je, dvomim, da je bilo kaj dosti govora na to temo...

B81

22. jul 2007
37.941
11.128
113
Ne vem sicer koliko ustna pogodba zdrzi ni pa bilo nic na to temo...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.435
7.085
113
Kaj pa primerjava s knjižnim delom, kjer založba kupi knjigo, le-te potem ne more spremeniti in prodajati, knjiga mora ostati v točno takšni obliki, kot je bila kupljena.