Dostop do podatkov o lastniku IP naslova

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Upam, da sem pravilno umestil.
Zanima pa me sledeče (ne gre za prijatelja, ampak za pisca tega prispevka
smile-1.gif

- na neko podjetje, na splošni naslov je bil poslan temu recimo en dopis o enih dejstvih, brez podpisa.
Zdaj me je pa od tam klicala ena oseba, kako da si upam take zadeve v anonimnem e-mailu napisat. Pa ni ne grožnje, podtikanja, .. kaznivega. Samo gola dejstva.
Vem, da se da preko e-mail glave dopit tvoj IP in potem tvojega internet ponudnika. Ampak dobit tvojepodatke pa po moje ne gre brez naloga sodišča, pa še to le v primeru suma kaznivega dejanja,...
Je šlo v tej zadevi za nedovoljen poseg v pridobitev/vpogled osebnih podatkov ali IT osebe ali zaposlenega pri ponudniku interneta?

Se zahvaljujem za vaše konstruktivne odgovore.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Kakšen pa je naslov, s katerega je bilo poslano sporočilo? Ime.priimek@nekaj.com? Je naslov s katerega je bilo poslano, objavljen kje na netu? Je ta naslov uporabljen za kakšno registracijo na Faceooku, forumu, MSN, itd... ?

Googlanje in socialni inženiring delajo čudeže pri iskanju oseb, tako da bi jaz najprej pomislil v tej smeri.
wink-1.gif
ISP ne bo dal podatkov o IP-ju, razen, če ima oseba, ki je klicala, kakšnega res dobrega prijatelja pri tvojem ISP-ju.

Edit: Drugače pa za vnaprej ... če moraš poslati kakšen mail *res* anonimno, preko TOR-a odpreš brezplačen mail account z nekim brezveznim brezpomenskim upor. imenom in nato s povezavo preko TOR-a tudi pošlješ mail. Tega maila pa nato ne uporabljaš več. Recimo, da te tako ne more najti nihče, razen, če nameravaš pošiljati pisma v belo hišo.

Nazadnje urejeno:

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Ma, ni blo nič takšnega, da mora iti striktno preko varne povezave. Ker občasno se jih kaj rabi, ta mejl je pa služil opombi, naj določene zadeve izboljšajo.
Blo je pa poslano preko e.maila ne ime.priimek ampak preko enega novega z x imenom stvari, ki ni nikjer uporabljen. Dodatno je bilo tudi preko njihovega obrazca za kontakt na webu, če to igra vlogo. Seveda imena niso bila pravilna, pa tudi e-naslov ni bil vpisan. Samo opazka o recimo teh pomanjkljivostih, ki naj jih odpravijo.
Potem imajo oæitno pri ponudniku dobre zveze...

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Če te ne moti vsebina pisanja, oz ga nisi sral, lahko prijavo oddaš tule in lahko izvedejo inšpekcijski nadzor nad podjetjem, oz ponudnikom interneta:

http://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/inspekcijski-nadzor/

Kazni so pa za podjetje in internetnega provajderja lahko dokaj rigorozne. Še posebej, ker se ponavadi na en incident našlepa še milijon reči, ki so v riti v tem podjetju, oz. ponudniku interneta ter se odkrijejo pri takem nadzoru.

Če imaš jajca, se te bodo lahko zapomnili za zelo dolgo cajta.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če si se kdaj na tej isti spletni strani identificiral (vpisal pravi email..), pol so to z lahkoto našli v svojih zapisih.
(da si z istega PC-ja)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
Blo je pa poslano preko e.maila ne ime.priimek ampak preko enega novega z x imenom stvari, ki ni nikjer uporabljen. Dodatno je bilo tudi preko njihovega obrazca za kontakt na webu, če to igra vlogo. Seveda imena niso bila pravilna, pa tudi e-naslov ni bil vpisan. Samo opazka o recimo teh pomanjkljivostih, ki naj jih odpravijo.

Se vedno dalec premalo informacij. Vemo samo to, da si isto stvar poslal dvakrat, enkrat preko e-maila in se dodatno preko njihovega obrazca online. Morda je ze MX tako butasto nastavljen, da pusca v sirni svet vec informacij o posiljatelju, kot ti mislis da jih. To je cisto preprosto preveriti, le e-mail moras komu od nas poslati (ce si zainteresiran, ti bom dal en naslov in potem header sporocila objavil tukaj, pa bos sam videl kaj lahko drugi opazijo o tebi).

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Ne, vsebina je bila čisto normalna, samo dejstva. Sem danes od providerja dobil en mejl (na strani utrace je bil naveden, pa sem poslal), da načeloma samo z nalogom dajo podatke. Bom jutri še poklical, da vidim, kaj bodo rekli. Če ne pa zna tudi ta mejl priti prav
evil.gif

K ostalima: ne, prej ni bilo nobene registracije ali posredovanja mojega original mejla.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Ma, mejl provider sicer pošlje zraven kar nekaj informacij, ampak med glavnimi je samo moj IP naslov. To dobim, ko kliknem na izvirnik sporočila oz podrobnosti kode. Iz naslova mejla tudi ni vidno ime, ker je samo v stilu xxxx@mail.com

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Long shot ampak lahko je zelo banalno - si slučajno ta dopis po mailu poslal v obliki npr. Word priponke?

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
A, ne. Tam lahko takoj vidijo ime uporabnika kot je prijavljen v računalnik.
V mejlu je blo preko web vmesnika, preko njihove strani pa v tista okenčka tam.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.522
2.892
113
v lokalni ostariji
1. lahko da je nekdo po načinu napisanega pogruntal da si to ti
2. ker si oddal pritožbo preko njihovega obrazca so iz svojega loga izbrskali IP, ter nato prebrskali vse loge (od mail serverja do web) in povazeli IP od pritožbe s kakšnim starim mailom (če imaš statični IP to sploh ni težko)

mimogrede: zakaj si pa napisal anonimno? ma predstaviš se poveš kaj je narobe in jih pošlješ v PM!

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.156
3.628
113
Marlbor
Če na e-mail prihajajo podobne pripombe z različnih naslovov. Pa da prej nikoli ni blo nobenih problemov, zdaj pa kar nekaj, najbrž ni treba dvakrat ugibati, da gre za isto osebo?

Pa da mi recimo sms-i začnejo prihajati z različnih številk, s podobno vsebino, najbrž ne rabim okrog Mobitela ali Simobila skakati, da ugotovim da gre za isto osebo.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
Če sš z imenom, te takoj dajo na "črno" listo.
Da pa poiščejo tvoje podatke, se morjo pa vsaj malo potrudit
evil.gif

Čepravvprašanje, če je tu blo vse legalno. Bom videl, če bom višje zapisan e-mail mogoče uporabil...