Dopustna obtezba v praksi - za starejse hise

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kot naslov pove.
Cca nekje 1950 zgrajeno, leseni stropi oz tla. Ne morem pregledat, ali so hrastovi tramovi, ali kaj drugega. Od oka vsaj 25cm.
Recimo statična obtežba tik ob zunanji steni. Postavljen kamin, pa da bi ogradil z opeko.
Čez palec - koliko zdrži 1 kvadrat?

Naslov in tvoje vprašanje povesta le eno. Da nujno potrebuješ statika, ki ti bo zadevo pregledal in izračunal. Takole - čez palec namreč ne bo šlo. Verjetno pa tudi ne želiš, da bi zaradi čezpalčne ocene nastradal palec nekoga, ki bi bil v spodnjih prostorih v trenutku, ko bi lokalni črv pregriznil vitalni del kritične letnice v tramu, ki je še vse skupaj držala skupaj.

Čisto zares - dober kamin je kar solidna obtežba - zato je statični izračun dobra odločitev. Statik ti bo mogoče svetoval tudi način ojačitve podlage kjer bo stal kamin - če bo presodil, da je to potrebno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Teža kamina (kpl z oblogo.....).
Ob steni je strop zelo močan (majhni momenti) in načeloma ni problem. Če pa bo ta kamin tehtal eno tono, bi se pa jaz prej vprašal v nosilnost tlaka na stropnikih.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
imeli smo problem v stari hiši ko je v kopalnici pod tlakom zamakalo in je bil poden-tramovi čist gnil,...pa tega sploh nismo vedli,....če ne bi renovirali kopalnicde in tega sanirali bi mogoče čez leto, dve , pet, deset?! vse skup sam dol padlo,....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz bi ti raje svetoval tega 'samostoječega'...koliko so težki ne vem.a verjetno 150 kil bojo tla brez problema prenesla. Nekaj pokneš na tla, da ti ne zgori cela hiša, če ti pade kaj na tla, spotoma še porazdeliš obtežbo in veselo kuriš.

nekaj v tem smislu...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Še dobro da se upate hoditi, da imate kakšno omaro postavljeno in podobno. Za količino drv boste tudi statika vprašali? Če statik pride, bo imel vpogled v nosilno konstrukcijo? Če bo gledal samo parket, potem...(je lahko kot pri zgornjem v kopalnici). Posveti se raje požarni varnosti. Razen če boš res tono opeke prinesel, potem pa se za zamisliti in preračunati.
Še vedno ne vemo teže kamina.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Tko za občutek, če je strop zdrav se upam z avtom po njem voziti. Zdaj pa računaj....
Pri starših je rauf kamra (zidana) postavljena, pa v njej 200kg mesa ali več... Letnik 60.
Zdaj pa je kamin problem. Razen če bo to ena trdnjava večja kot krušna peč....

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Teža kamina je 130kg.
Potem sem naredil podstavek in ima cca 40kg. dimenzije 1m X 0,7m
Potem sem začel razmišljat, da bi ga obložil. In sem navlekel navadne glinene opeke. Recimo, da jih je bilo cca 50 in kot sem že v temi o obzidavi napisal - taka opeka tehta 2,4kg. Torej 120kg opek.
In včeraj zvečer sem probal eno šamotno opeko položit na kamin. Se konkretno bolj ogreje kot navadna glinena. Ne moreš niti sekunde držat roke gor, medtem, ko na navadni glineni lahko brez problema.
In če bi zamenjal teh 50 s šamotnimi - sem stehtal opeko in je težka 5,2kg. Se pravi 260kg.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
In če bi zamenjal teh 50 s šamotnimi - sem stehtal opeko in je težka 5,2kg. Se pravi 260kg.
Če prideta na pivo dva težkokategornika, ki skupaj tehtata toliko kot tvoja nova pridobitev - bosta smela vstopiti in se usesti vsak na svoj štirinožni stol z naležno površino 20cm^2, brez odobritve statika?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.156
6.968
113
pri taščici
Sicer bo skupaj z malto in drvi tehtala zadeva pol tone, ampak jaz bi bil bolj v strahu za deske oziroma tlak na stropnikih kot pa same stropnike.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Če tramovi niso gnili (če je suho v hiši) potem nimaš kej bat, ti tramovi 25x 25 cm nesejo 10 kaminov ne samo enega. Če se ne motim med tramovi ni estriha betonskega ampak savski pesek ( pred in še nekaj po drugi vojni so ga dajali namesto estriha, je odličen zvočni izolator) in če ramovi nesejo tiste tone peska bodo še en bogi kaminček.
lp