Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
A mi lahko kdo razlozi cemu sluzi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot npr. tole ? Vidim spisek nakladanja spodaj cemu naj bi zadeva sluzila, a mi ta spisek nic ne pove (razen da ne potrebujem testa nosecnosti ter umetne oploditve, zobarja in zobne protetike iz javnega sistema nisem videl se nikoli in nimam se nobenega namena prevazati z resevalnimi vozili v nenujnih primerih).

Kaj konkretno mi bo zmanjkalo, ce tega ne placujem ? Obiski zdravnika so predvsem ob sportnih poskodbah, torej kaksen zlom -> RTG -> gips ali pa mogoce kaksna luknja za zasiti, normalne poskodbe pac, trkam na les da bo tega cimmanj
smile-1.gif
Ce sem ze dobil kaksen recept (spomnim se tocno enega v zadnjih desetih letih), sem moral zadevo placati v celoti sam, kljub temu, da sem imel to dopolnilno zavarovanje, in ko sem enkrat potreboval UZ slikanje zaradi osteoartritisa, je bila pa tako ali tako edina opcija samoplacnisko, ker so v bolnici povedali, da sploh ne delajo takih stvari v okviru zavarovanja. Drugih obiskov zdravnika nimam (= manj kot jih je, boljse je).

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Dopolnilno zdravsteno zavarovanje pokriva razliko do polne cene standardnih zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti.
Tukaj imaš https://www.zdravstvena.net/dokumenti/23_clen.doc seznam storitev, ki jih krije obvezno zdr.zavarovanje in v kolikšen deležu jih krije. Do polne cene storitev si pa samoplačnik, ali pa ti gre iz dopol.zdr.zav.

Edit: pa če se ti zgodi, da bi naenkrat prišlo do slučaja, da bi bilo ekonomsko smiselno imeti to zavarovanje, vedi da se ti za vsako leto ko nisi zavarovan premija dvigne (ne vem na pamet, se mi zdi da za 3%), polek tega imaš pa še karenco (ti zavarovanje ne začne teči takoj z datumom sklenitve).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Edit: pa če se ti zgodi, da bi naenkrat prišlo do slučaja, da bi bilo ekonomsko smiselno imeti to zavarovanje, vedi da se ti za vsako leto ko nisi zavarovan premija dvigne (ne vem na pamet, se mi zdi da za 3%), polek tega imaš pa še karenco (ti zavarovanje ne začne teči takoj z datumom sklenitve).

To, da traja tri mesece, preden zacne funkcionirati, pise na povezavi. Pise pa tudi, da mora biti premija enaka za vse zavarovance (ceprav ni za tem nobene ekonomske logike; zdaj, dokler je nabor storitev manj omejen, placujemo prevec tisti, ki jih ne koristimo, ko bo oklescen, bo pa tako ali tako brezpredmetn kdo bo placeval) in da ima zavarovalnica samo 3% maneverskega prostora okrog predpisanega zneska (napisano je za popust, podrazitve pa nisem opazil nikjer omenjene).

Ali torej ne drzi, da mora biti za vse enako (+/- 3%), ampak je lahko hipoteticno za nekoga recimo +15%, ce 5 let ne bi bil dopolnilno zavarovan in bi bilo res 3% na leto ?

Vidim tudi, da so se izognili natancnemu opisovanju, vse je napisano zelo ohlapno (razen nujne pomoci, za kar ze tako vemo, da je pokrita).

Bizarno se mi namrec zdi placevati 300 EUR na leto za nekaj, od cesar imam obcutek, da nimam absolutno nic, pa ze tako gre vsak mesec tretjina prispevkov za zdravstveno zavarovanje, torej se precej vec denarja, kakor teh dodatnih 300 EUR.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Nisem sicer natančno bral, piše kje tudi koliko ti lahko letno zaračunajo doplačil, v kolikor nimaš urejenega dopoln.zavarovanja? Se še spomnim iz licence za zavarovalnega zastopnika, da je določen maksimalni znesek (mislim da nekje v višini dveh letnih premij, ampak nisem siguren).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem kako mi je prej uspelo tole spregledati:

Citat:
Kdaj je potrebno skleniti zavarovanje?

Zakon določa, da se posamezniku, ki se ne vključi v zavarovanje v roku enega leta od dne, ko postane zavezanec za doplačila, z vsakim polnim nezavarovanim letom, premija poviša za 3 odstotke. Enako velja za vse, ki bodo prekinili zavarovanje in nato ponovno vstopili v zavarovanje po več kot letu dni. Za izračun števila polnih nezavarovanih let se upoštevajo vsi dnevi po 1. 1. 2006. Skupno povišanje je lahko največ v višini 80 %.

Seveda nikjer ne pise kateri zakon (najbrz ZZVZZ) in za kaksno zavarovanje gre. (obvezno ? sicer ni nobene logike) .

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Glej osnovno ti krije določen znesek, za ostalo moraš pa doplačati. Torej po tvoje, recimo za poškodbo noge - boš moral doplačati za vsako stvar ki ti jo bodo naredili, ker to ni življenjsko ogrožujoče (vse kar je življenjsko nevarno je zastonj v sloveniji).

Koliko je pa za doplačati je pa okrog 20% celotnega zneska, zdaj po novem je mogoče kaj drugače, lahko ti povem da za prevoz z reševalnim vozilom plačaš 90% cene prevoza. Za ostalo pa nebi vedel.

Tako da se raje dodatno zavaruj, oziroma samo tole dopolnilno. Razne nadstandardne nategancije spreglej
wink-1.gif

3 mesece je pa čakalna doba zato ker potem bi lahko nekdo bil brez zavarovanja, potem bi se pa prijavil recimo na 10.000eur drago operacijo, plačal 30eur dodatnega zavaarovanja in imel operacijo zastonj.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jah, vidim da je sistem postavljen tako, da se temu ne da izogniti, sicer bi razliko (in se vec) prinesli noter v prihodnosti, kot se vidi iz citiranega zgoraj. Najraje bi sicer koga odgovornega potegnil na drevo, ker jim je pretezko vkljuciti tega hudica v obvezno zavarovanje (katerega ga itak vsak mesec placujemo), saj je tole izsiljevanje na koncu enako obvezno.

Ker je pri obveznem znesek cca. 90 EUR za tiste na minimalni placi, in ustrezno vec za tiste z visjo, bi bila "podrazitev" (= ukinitev dopolnilnega zasluzkarstva privatnih zavarovalnic na racun zavarovancev) prakticno zanemarljiva - agregatno bi placali celo manj, ker ne bi bilo enega parazita (= privatne zavarovalnice) vmes, pa se meni podobni ne bi bili slabe volje nad nacinom predstavitve.

Za cakalno dobo je vse jasno.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Najraje bi sicer koga odgovornega potegnil na drevo, ker jim je pretezko vkljuciti tega hudica v obvezno zavarovanje
Pred leti je bilo vse del obveznega zdravstvenega zavarovanja. Nato je država zaradi prevelikega števila kadra ločila obvezno in dopolnilno zavarovanje (s tem se je praktično podvojilo število delovnih mest) in v ta namen ustanovila Vzajemno. Kasneje so preoblikovali delovanje vzajemne in s tem omogočili še konkurenco (triglav, as). Nato pa zaradi konkurence, ki je uničevala vzajemno, uzakonili še izravnalne sheme s katerimi zavarovalnice z dobičkom pokrivajo morebitne izgube druge zavarovalnice, in s tem onesposobili konkurenco.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Banda parazitska.

Ce ze obstaja moznost, da privatniki od tega sluzijo, naj naredijo vse skupaj, torej da lahko tudi prispevke od place das npr. AS ali Triglavu in potem zasluzijo na tebi. Ta razdelitev zdaj je ravno najslabsa mozna opcija.