Domače salame brez E-jev

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Letos bi rad za test probal par sušenih in dimljenih salam naredit brez salamurina ali mesarske soli.

Kaj vse spada v salame se naj debatira v drugi temi.

Torej, ali date kaj več navadne soli? Date kaj cukra?
Kakšno imate razmerje meso/sol na 1kg al pa na 10kg mesa?

p.s. pa še enako vprašanje za domačo pašteto

Hvala!
 

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
V Avstriji sem enkrat kupil eno bio pašteto na eni ekološki kmetiji.
No rok uporabe je bil en teden.

Tako da če neboš vse naenkrat pojedel, je doma bv delati takšne stvari.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
za pašteto ne vem. za salamo tudi ne. ampak mi doma, dve leti pa tudi sam, sušimo meso. sol, poper, voda, začimbe, okapamo, obesimo, posušimo. jemo celo leto ali dlje. nobenih težav.

ne vem zakaj bi bilo s salamo kaj drugače.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.123
7.019
113
Pašteto sem jaz delal tako:

6 komadov slanine (tu pač vzameš domačo, ker kupljena bo že imela Eje)
čebula
4 štroki česna
500g govejih jetra
100g kokosvega olja al pa svinjske masti
začimbe po "občutku"

Jetrca prepražiš, slanino isto, in vse skupaj vržeš v multipraktik in zmiksaš
smile-1.gif
cca 10 dni zdrži v hladilniku, lahko pa daš v frižer...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.123
7.019
113
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
V Avstriji sem enkrat kupil eno bio pašteto na eni ekološki kmetiji.
No rok uporabe je bil en teden.

Tako da če neboš vse naenkrat pojedel, je doma bv delati takšne stvari.

Daš v frižer pa pač vzameš ven količino, ki jo poješ v enem tednu...
 

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Klobase delam na tak način:
svinjsko meso - 40kg
sol - 0,8kg
poper mleti - 0,07kg
česen zmiksan cca 0,5kg in zmešan belim vinom cca 2dcl
sladkor - dve jušni žlici
rum - dva zamaška
vse to zmešam, dam v črevo, prekadim, posušim in jem celo leto . Ko so suhe jih dam v vakum.
Če zraven naredim še par salam dodam masi še cel poper in malo dosolim.
 
Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.599
4.533
113
50
Na sončni strani ALP
Podobne sestavine. Razmerje med sestavinami pa ne vem točno.
Salame/klobase gredo v zelh in potem naravno sušenje.

V petek začnemo genocid s prvima dvema pujsoma...
cheer.gif
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Letos bi rad za test probal par sušenih in dimljenih salam naredit brez salamurina ali mesarske soli.

Kaj vse spada v salame se naj debatira v drugi temi.

Torej, ali date kaj več navadne soli? Date kaj cukra?
Kakšno imate razmerje meso/sol na 1kg al pa na 10kg mesa?

p.s. pa še enako vprašanje za domačo pašteto

Hvala!

Ce si pogledas recept od uporabnika SPICEK, vidis da za razmerje meso/sol uporablja standardno razmerje 2% to isto velja za kisanje zelja itd.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
je razmerje tudi odvisno malo od tega kje živiš. ravno tako dodatki paprike/sladkorja. nekje je pač manj soli in nič paprike. nebi pa vedel povedati točnega recepta. vsekakor bi pa svetoval da delaš po recepturi iz bolj domačih krajev. posebno če živiš v bolj mokrih krajih nikoli ne uporabljaj recepture iz bolj suhih krajev.
nič pa ne pišete koliko je mesa koliko pa špeha v teh salamah. tudi precej pomemben podatek.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.982
6.870
113
pri taščici
Kolikor imas pac rad spehate.
Sicer pa vse zacimbe razen soli lahko precej prilagajas. Pri soli se je pa kar dobro držati tistih 2-2,5%.
In dejansko jaz samo sol tehtam, vse ostalo "po obcutku". Pa sem ze rekel da bom enkrat si izbral tudi podatek za cesenj in poper
Me pa zanima kaksno sol date v salamo.
Fino mleto,
Grobo
Morsko
Kameno....