Domače omrežje

MaliRevez

Pripravnik
14. avg 2007
116
20
18
Gorenjska
Aloha,

Pri starših v hiši imamo omrežje v pritličju: 3 računalniki, Raspberry pi, Nas in 1 IP TV (skupaj 6 priključkov). TV priklopljen direktno v T2 Innbox v50 ostalo pa preko routerja.
V 1 nadstropje je napeljan en utp kabel in ni možno potegniti novih kablov. Sedaj bi rabili v 1 nadstropju priklopit en IP TV in 2 računalnika.

Kako bi bilo najboljše priklopit , ker bi radi vsi PC-ji uporabljali Nas za dodajanje video vsebin - in bili istočasno dostopni vsem.
Zaradi hitrosti pa bi radi imeli žično povezavo. (Imam možnost dobit en 3com 24-portni switch).

Hvala in Lp

Nazadnje urejeno:

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Po moje bi se to dalo rešit z VLAN-i, samo boš za to moral imeti boljši in dražji switch/router. Druga (taka bolj leva) rešitev je da deliš UTP kabel, samo potem pozabi na gigabit povezavo.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.849
2.140
113
Jaz sem si po hiši v izogib razbijanju sten in premajhnemu dosegu brezžičnih omrežij omislil ethernet preko električnih vtičnic. Deluje brezhibno, 100mbit.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Jaz bi v obeh nadstropjih uporabil po 1 usmerjevalnik, na katerga se da naložiti OpenWRT ali kak drug alternativni FW. Nato bi skofiguriral dva VLANa, enega za data, drugega za video. Med njima se uporabi obstoječi kabel za trunk, na vsakemu od njih pa določeni nekaj portov za data (PCje) in nekaj za video (IP TVje) - po potrebi. Idealno in najbol enostavno bi bilo to rešit z managed switchi, vendar so tudi najcenejši dražji kot te domači usmerjevalniki.

Kakšen je tvoj trenutni usmerjevalnik in ali imaš že kakšen switch v uporabi?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
WRT54GL bi se dalo ponucat, vendar ostaneš omejen na 802.11g wirelss in 100Mbit/s mrežo. Omenjen switch ti ne bo koristil kaj dosti, ker je unmanaged (ne moreš definirat VLANov), razen, če ga potrbuješ kje za več portov.

Če si pripravljen investirat, bi jaz spodaj montiral Mikrotik RB260GS. Pridobiš Gigabit ethernet (vrjetno dobrošlo za NAS) in 802.11n wireless ter VLANe. Rabiš pa nekaj znanja, da vse skupaj skofiguriraš.

Cenejša alternativa bi bila 2 komada kakih TP-Linkov za 30-40EUR (recimo 1043ND), na katere se da naložiti OpenWRT in nastaviti VLANe.

Glede na to, da imaš 100Mbit mrežo (gigabit potrebuje vse 4 parice v UTP kablu), lahko načeloma tudi fizično ločiš UTP kabel, kot so ti že predlagali (2+2 parici). 2 parici uporabiš za priklop TVja direktno na modem, 2 parici pa za priklop switcha na obstoječi router, kamor potem priklopiš PCja v zgornjem nadstropju. Meni ta rešitev ravno ne diši, je pa poceni, če deluje.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Če jim je trenutno 100Mbit dovolj, potem mogoče niti ni potrebe po nadgrajevat na 1Gbit.

Potem je varianta z dvema žilama na enem kablu najcenejša in najbolj enostavna za nastavit (recimo v stilu tega, s tem da imaš 1 ženski in 2 moška priključka).

Sicer bo v vsakem primeru treba nabaviti še en switch za zgoraj, tako da je tudi varianta z VLANi cenovno tam-tam (kupiti je potrebno le ustrezen switch oz. router).

MaliRevez

Pripravnik
14. avg 2007
116
20
18
Gorenjska
Po jutranji razpravi
smile-1.gif
so se odločili, da bi nabavli raje 2 nova Tp Link routerja. Doma se mi valja še en kupon za Hardwareversand.de, zato jih bom naročil kar tam.

@XSIDE Verjetno si mislil tega: TP-Link TL-WR1043ND, 300Mbps

Zaenkrat hvala vsem, k bojo pa routerji doma, bom pa prosil še za malo pomoči pri konfiguraciji.
cheer.gif

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Jaz imam starejšo verzijo tega modela in je tudi OK, sploh odkar sem nanj dal DD-WRT
grin1.gif

Pri flashanju edino pazi da boš vzel pravi firmware - tako novi, kot tudi stari model imata oznako 1043ND, le da je en v1, drugi pa v2.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Mislim da druge izbire kot OpenWRT in DD-WRT nimaš. Je pa DD-WRT lažji za uporabo, tako da je mogoče boljše če začneš s tem.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
108
63
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:
Glede na to, da imaš 100Mbit mrežo (gigabit potrebuje vse 4 parice v UTP kablu), lahko načeloma tudi fizično ločiš UTP kabel, kot so ti že predlagali (2+2 parici). 2 parici uporabiš za priklop TVja direktno na modem, 2 parici pa za priklop switcha na obstoječi router, kamor potem priklopiš PCja v zgornjem nadstropju. Meni ta rešitev ravno ne diši, je pa poceni, če deluje.
To dela. K da bi mel dva 100mbit kabla bo, BP.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
wiki). Sem naložil pred parimi dnevi na enega, sicer se nisem igral z VLANi, bolj z OpenVPN itd., vidim pa da je nov GUI z bootstrapom precej pregelden in se da tudi VLANe dosti enostavno nastavljat.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
Da se ne boš preveč mučil. Pred parimi dnevi sem reševal podobno zgodbo z dvema 1043ND v2 in OpenWRT za žlahto. Sem pripravil konfiguracijo, prinesel na lokacijo in ugotovil, da ima Telekom sedaj nekoliko drugače priklopljene Boxe (no vrjetno že nekaj časa, doma imam Telemach in se že dolgo nisem špilal z IPTV). Porti za Boxe so nastavljeni na trunk, tako da imaš netagiran Data VLAN in tagiran Video VLAN (ID=3999). Sem prekonfiguriral VLANe na obeh routerjih, vendar ni šlo. Mreža je delala, kanali so delali na TVju, določene funkcionalnosti Boxa pa ne.

Na koncu sem ugotovil, da ima zadnja stable verzija OpenWRTja za ta model bug, tako da na istem portu ne moreš imeti untagged in tagged VLAN (lahko nastaviš, vendar untagged VLAN vseeno taga z nekim IDjem). Poslednično na Boxu ne dobiš Data VLANa in določene funkcije ne delujejo (recimo catchup, youtube,...). Ko sem se špilal z verzijami iz trunka, sem uspel bricknit router. Na koncu sem ga sicer rešil prek serijske konzole priklopljene na rPi in flešanjem s pomočjo tftpboot.

Sedaj sem naložil daliy build r44017 (dl), s katerim taganje očitno deluje pravilno, nisem pa še uspel potestirati z IPTV (morem odnest routerja nazaj). Upam edino, da nima ta FW kakih drugih težav. Če želiš GUI na tej verziji, ga moreš namestit z opkg update && opkg install luci, ter omogočit z /etc/init.d/uhttpd enable.