Domača wlan antena

pero

Pripravnik
26. avg 2007
92
0
6
Oče je na routerju odtrgal anteno. Zanima me, če je mogoče kako narediti dovolj dobro domačo anteno. Sem nekaj že poguglal, pa vsi delajo samo tiste velike metrske antene ki lovijo wlan od marsovcev če je treba, nihče pa teh malih ki se jih našravfa na router. Se pač ne splača in tega se zavedam... ampak ker sem zagrizen hobijist, me vseeno matra, če se da kako stvar narediti doma, po možnosti še nekoliko bolje, kot je bilo. :p

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.570
4.491
113
49
Na sončni strani ALP
Nekaj idej.

KLIK
KLIK
KLIK
KLIK

grims-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Najboljša homemade antena, vzameš dvožilni kabel (tisti tanki coax je najboljši, sicer pa tudi drugi kabli bodo za silo ok) .. recimo tam do razdalje 0,5m.

Zadnjih 8 cm (7.5 cm) olupiš in ločiš žile. Eno žilo usmeriš navzgor, drugo oviješ pri dnu okoli prve. Za fiksacijo (če je žica mehka) uporabi kakšen neprevoden material (recimo star kemični svinčnik, prvi drat porineš skozi ohišje, drugi ostane zunaj). Na koncu narediš še podstavek, najbolje ponucat CD, skozi luknjo daš svinčnik (zalepiš da stoji, magari s sekundnim ali pa plastik limom) in nato po CDju lepo "razprostreš" drugo žilo kabla. Za končno fiksacijo okoli CDja (postavek) naviješ kuhinjsko alu foljo.

Konektor mora bit kvalitetno zlotan če ne ne bo nič.

To je to, meni taka antena deluje bolje kot original.

Če nočeš antene na kablu pa samo na notranji "lulek" pri router konektorju prilotaj cca. 8 cm bakrenega kabla in ga zavij 90 stopinj navzgor (pazi da se ne dotika "zunanjega" navoja). Bo tudi delalo, skoraj tako dobro kot original.

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.049
119
63
Doma
Za kater router pa rabiš?Imam enga skurjenega linksysa wrt54gl, pa antene so pomoje dobre...
grin1.gif

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Mam doma tisto kratko anteno od wlan kartice, če bi ti kaj pomagalo (če so konektorji isti, ker sam nimam pojma?)?

pero

Pripravnik
26. avg 2007
92
0
6
Eh bom kar kupil nekaj, če že menjam, bom dal hujšo kot je standard ane.
tongue-1.gif

Na ebayu zadeve dejansko stanejo ene 3€ zdaj me samo zanima, kaj v praksi pomeni 5, 7 ali 10dbi?

Router je pa asus wl500g z DD-WRT. Predpotopna zadeva, ki kar dela in dela.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
dBi je dobitek (skala je logaritemska, torej +3 dB pomeni 2x boljsi rezultat, +10 dB pomeni 10x boljsi rezultat) v primerjavi z izotropno anteno. Izotropna antena je seveda teoreticen koncept in je ne mores kupiti, 5 dBi pa ni ravno da bi se clovek ob tla metal, je pa vec kakor genericen dipol (kar so ti predlagali zgoraj) ...

Cimvisja je stevilka, tem boljse zate. Pri usmerjenih antenah bi pricakoval dobitek ranga 15 dBi in vec tudi za precej preproste izvedbe, morda celo nad 20 dBi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Odvisno od tega, kaj zelis od antene. Ce bi rad povezavo do oddaljene tocke, potem, ne bo OK. Ce bi rad imel signal enakomerno na voljo ne glede na to v kateri smeri od anetene si (npr. zato, ker kar naprej skaces naokrog s prenosnikom, ki ima WiFi), potem, je OK.

Na, tukajle sem ti nasel eno zelo poljudno napisano razlago z dobrimi slikami, ki ponazorijo razliko, brez da bi sla razlaga prevec v detajle..

pero

Pripravnik
26. avg 2007
92
0
6
Ok, da rabim omni sem vedel, ker rabim povezavo v vseh straneh od ruterja, po hiši pa še zunaj po možnosti.
Hvala in lp.