Lahko narediš sama doma: Izstisneš jabolčni sok, ga pasteriziraš (vsaj 72 st.c) in še vročega preliješ v RES čisto cisterno (posebno higieno nameni pipici). Nato daš cisterno na hladno kolikor gre, ter zaliješ vrh z oljem.
Tak sok bo nekaj časa obstal, nikakor pa ne v nedogled, prej ali slej bo ciknil...
"življensko" dobo mu lahko znatno podaljšaš z raznimi prijemi:
- Da ga vliješ v nepredušno zaprto inox posodo (sod za pivo) in mu med točenjem dodajaš plin (CO2 ali dušik)
- imaš sod stalno hlajen na cca 4 st.c
Za domačo uporabo bi pa še najbolj svetoval sledeče:
- pasterizacija na 65 st.c, še vročega preliti v čiste steklenice (kak cm do vrha) steklenice nepredušno zapreti (kronski zamaški).
- stekelnice morajo biti kvalitetne (debelejše steklo). Nato jih za kako uro daš v kopel 72 st.c
- Nadaljno jih hraniš v kleti ali še bolje v hladilniku
Če narediš vse prav, lahko pričakuješ dolgo življensko dobo
Kot so že omenili: Super varianta, če imaš plac, svež sok (nič segrevati) preliješ v plastično embalažo in daš v skrinjo