Določitev pravega kota

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kako bi se dalo na vrtu določit pravi kot glede na hišo.

Se da to kako matematično ali kako drugače na dokaj enostaven način naredit?

Na hišo bi rad naredil en zidek pod kotom 90 stopinj, pa mi ne kapne kako najboje zadeti pravi kot (ni pa kakih 'merkov' po katerih bi se dalo orientirat).

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
uporabi enostavnega pitagora: stranici po 3 in 4m, pa 5 m diagonala in evo pravi kot...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Naštudiraš pravokotni trikotnik in to v naravi izdelaš trikotnik z vrvico. Dobro ne bo ti treba ravno celega trikotnika izdelat..... Probaj, jaz tega v praksi še nisem sprobal...tako da ne vem kako se obnese

To sem se spomnil pri preverjanju pravih kotov kvadaratov (okna, pohištvo), kjer meriš diagonale.

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Tako kot ti je že odgovoril Zetor5011, vzameš meter od zida odmeriš 30cm, pa ob hiši 40cm, ko to narediš mora diagonala biti 50cm, če si slučajno falil in ti diagonala ne pride samo prestaviš mero 30cm malo bolj noter ali ven odvisno ali je diagonala daljša ali krajša.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.119
6.948
113
pri taščici
zetor je navedel dober nacin. če imas ravnino moras zadet "v nulo". seveda namesto zetorjevega 3,4,5 m, uporabi samo to razmerje. za enoto vzemi poljubno dolžino. najbolj točno boš naredil ce bos vzel cim daljšo možno.(dolžina hiše ali dolžina zidu)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
a2+b2=c2 (a=8, b=6, c=10)

Torej: (8x8) + (6x6) = 100

Tehnika dela pa: uporabiti je potrebno nekaj, kar se ne bo raztegnilo, zadošča kovinski meter.
Zarišemo stranico a, nato pa stranici b in c označimo na terenu z delom krožnice. Tam, kjer se sekata je ogljišče pravokotnega trikotnika, pravi kot pa je med stranicama a in b.
Znanost, stara najmanj 6 tisočletij, ki jo je pred skoraj 2500 leti zapisal Pitagora.

In jo je pravkar oddolgovezil še Oriolus, pa čeprav so pred njim to v osnovi razložili že drugi (Zetor5011, SPICEK in Hanzi)
wink-1.gif
,)

P.S.: 6,8 in 10 (ali 60, 80, 100) so lahko tudi metri, kilometri, karkoli, celo stotinke milimetra!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Ok hvala vsem.

Bom naredil tole s pravokotnim trokotnikom. PA tudi 3,4 in 5 metrov bo ravno prav prišlo!

Pa še enostavno bo za ugotovit. 4 metre zarišem na hiši, potem pa iščeš stičišče diagonale (5 metrov) in krajše stranice 3 metre..ko ga najdem imam pravi kot.

Njami
smile-1.gif
.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Lahko pa to rešiš tudi takole: postaviš se la poljubno lokacijo črte novega zida (dlje od zida, bolj bo natančno). Vzameš neko dolgo lato, daljšo od najkrajše razdalje med to točko in hišo in od te točke odmeriš z lato na hišo levo in desno točko. Ko imaš obe točki, odmeriš in natančno na polovici razdalje med njima dobiš drugo točko zida, s katero s prvotno točko (če si delal natančno) tvori pravokotnico.
1314504-Drawing1-Model.jpg

Priponke

• 1314504-Drawing1-Model.jpg
    1314504-Drawing1-Model.jpg
    35,8 KB · Ogledi: 6.490

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ok hvala vsem.

Bom naredil tole s pravokotnim trokotnikom. PA tudi 3,4 in 5 metrov bo ravno prav prišlo!

Pa še enostavno bo za ugotovit. 4 metre zarišem na hiši, potem pa iščeš stičišče diagonale (5 metrov) in krajše stranice 3 metre..ko ga najdem imam pravi kot.

Njami
smile-1.gif
.

zanimivo kajne kako nam pridejo prav osnovna znanja matematike
smile-1.gif

Pred xy leti pa smo se jezili na (tovarišice) učiteljice, ki so nam to tumbale v glavo
grims-1.gif

Tudi sam sem zadnje leto precej v gradnji in marsikdaj povprašam kakšnega mojstra, kako napravi to in to.
Največkrat rabi samo tračni meter, dva-tri žeblje in kos vrvi
zmaga.gif

BDW: Drugi teden sta na vrsti dva oboka (polovica elipse).
Ga morda kdo zna narisati z tremi žeblji, kosom vrvi in seveda svinčnikom (sploh ne rabiš metra).
Za najbolj enostaven in delujoč odgovor talam *****
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
BDW: Drugi teden sta na vrsti dva oboka (polovica elipse).
Ga morda kdo zna narisati z tremi žeblji, kosom vrvi in seveda svinčnikom (sploh ne rabiš metra).
Za najbolj enostaven in delujoč odgovor talam *****
wink-1.gif
Jaz znam elipso narisati z dvema žebljema, ne vem, zakaj bi rabil tri?
confused-1.gif

Kakorkoli, žeblja v obe goriščnici, štrikec na željeno mero in že sukaš svinčnik.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
He, he, ja keber, res sta dva žeblja dovolj, vendar potem potrebuješ še nekaj, s čimer rišeš, morda je zato Robert zapisal tri - tretji riše. Ti si predlagal svinčnik, morda je bilo mišljeno risanje po tleh.
Takšnemu načinu pravimo 'vrtnarski način', ker je uporaben pri urejanjih vrtov, zelenic in podobno.
Ali pa pri oblikovanju osnov obokov, kakor je zapisal Robert.
Vendar je tako narisati elipso sicer dokaj enostavno, mnogo teže pa jo je narisati, če se zahtevajo njene natančne zunanje dimenzije.
Pri uporabi žebljev in vrvice je to seveda prav tako možno, vendar zahteva nekaj več poznavanja geometrije, ali pa veliko poskusov z premikanjem žebljev in/ali spreminjanjem dolžine vrvice. Ali pa še bolj preprosto (kakor za koga) - najprej jo narišeš v AvtoCad-u in prebereš mere
wink-1.gif

Kaj pa, če ne znaš narediti izračuna, pa bi samo želel narisati elipso na leseno ploščo, brez da jo naluknjaš z žeblji?

Je tukaj kdo ki to zna?

In še en izziv: s šestilom narisati (skoraj) idealno spiralo.

Nazadnje urejeno:

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Kaj pa, če ne znaš narediti izračuna, pa bi samo želel narisati elipso na leseno ploščo, brez da jo naluknjaš z žeblji?

Je tukaj kdo ki to zna?
Elipso ai krivuljo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.119
6.948
113
pri taščici
Se vidi da si malo "dlje" hodil v šolo kot večina alter uporabnikov. vsaj jaz sem te zadeve pozabil kot je vincent pozabil 3,4,5 za pravi kot, pa čeprav ima nekaj več kot OŠ. 3,4,5, pa sem uproabljal tudi kasneje pri delu in tega potem ne pozabiš kar tako.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi: Elipso ai krivuljo?

Geometrijsko popolnoma pravilno elipso, z ujemanjem seštevka, kakor je prikazal Zetor.
Namig: obstaja celo pripomoček za takšno risanje
wink-1.gif

Kako je pa s spiralo? Še nihče nima ideje? Kakšen pravi stavbni klepar ('špengler') bi to skoraj moral znati...

@hanzi:
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Vendar je tako narisati elipso sicer dokaj enostavno, mnogo teže pa jo je narisati, če se zahtevajo njene natančne zunanje dimenzije.
Niti ne, danes je internet v veliko pomoč. Vse kar še rabiš dodatno dveh žebljev (ali pa treh), je meter, da lahko natančno določiš goriščnici.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ellipse#The_pins-and-string_method

Drugače pa je meni za take fore najbolj v pomoč ravno autocad, kjer se potem hecaš s tangentami, pravokotnicami in ostalimi točkami.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hja, moje dodatno vprašanje zgoraj je bilo: "Kaj pa, če ne znaš narediti izračuna, pa bi samo želel narisati elipso na leseno ploščo, brez da jo naluknjaš z žeblji?"
Odgovor na tisti Wiki strani sicer je, vendar ga je treba preliti v prakso.
In zanimalo me je, če je kdo tukaj ki to še zna, recimo tudi brez uporabe Cad programov...