Dokupiti 4Gb RAMA ali boljšo GRAFIČNO ?

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Pozdravljeni,

Približno dva meseca nazaj sem si omislil nov računalnik tudi s pomočjo vaših nasvetov
smile-1.gif
Samo sedaj se je izkazalo da je za delo v Lightroomu nekoliko "počasen". Namreč ko že izvedem na fotografiji določeno število popravkov začne počasi "mleti". Pa me zanima
Imam: - 4 Gb Rama 1333 Mhz
- Procesor AMD phenom XII 550 3,1 Ghz
- Integrirano grafično 128 mb (Ati Radeon 4290), pomoje tu tiči razlog v počasnosti...

To bi bilo to... Torej kaj se bo bolj poznalo na zmogljivosti grafična ali dodaten ram ?

Lp
wink-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Grafična nima veze z Lightroomom, bi lahko imel tudi integrirano intelovo, pa bi blo enako.

Več kot 4GB RAM-a pa tudi ne verjamem, da ti Lightroom porabi (lahko pa preveriš s ctrl+alt+del ko bo začelo mlet).

Po moje je razlog v samem programu, ki večje količine ''undo'' podatkov začne nalagat na disk in zato melje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tole je sicer mocno odvisno od tega kako program deluje in kako velika je tvoja slika, a obstaja se ena moznost, ceprav zelo "long shot" - tisti RAM, ki ga trenutno OS (ce je 32-bitni) ne zna uporabiti, se da alocirati kot RAM disk (plus se kaj vec, ce bi tako zelel). Torej navidezni disk, ki je v RAMu in je torej dostop do njega daaaaalec hitrejsi od cesarkoli, vkljucno s SSD.

Hipoteticno torej, ce program shranjuje spremembe za hiter undo na disk, kjer imas sliko, in teh sprememb ni vec, kot bi ti lahko spravil skupaj RAM diska (za zacetek seveda samo z neuporabljenim pominilnikom, kolikor ga je ze zdaj v skatli), bi tako pridobil najvec, pred obdelavo bi moral sliko skopirati tja, po obdelavi pa nazaj. Ostane seveda vprasanje zakaj program najprej ne dela undo slik kar v RAM, do katerega lahko direktno dostopa ...

Ce bi zelel to poskusiti, imas na voljo kup zastonj RAM disk driverjev, ki jih najde Google, npr. "Gavotte ramdisk" in podobne.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če je prost RAM in program piše na disk, pristane to vseeno v RAM-u (cache).

Čeprav v praksi to vedno ne deluje idealno.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Hmm, zgleda res ni problem v ramu ker sem opazoval in ga še vedno nekaj ostane. Okej jst sem mislil da je problem v grafični pa sem se očitno motil... Bi pa kr verjel da vzrok tiči v disku ! No fino vsaj ne bom denarja za grafično stran metal ! Radirko uporabljam Windows 7 se pravi 64 bitne.

Torej nakup SSD diska
sprasujem se.gif

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Odpri resource monitor ali pa opazuj lučko za disk.

Za lightroom sicer ne vem kako je, se pa pri fotošopu pozna če imaš pravo grafično (ki jo fotošop zna izkoristiti).

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Radirko to z Gavotte ramdiskom je mišljeno zgolj za 32 bitni sistem ali tudi za 64 ?

Philips če gledam lučko od HDD-ja več ali manj gori takrat ko "melje"

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Če ne utripa ampak kar gori, potem je hudo obremenjen. Meni na laptopu takrat bolj ali manj tudi vse stoji
grin1.gif

Za začetek lahko zaženeš defrag.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem ce obstaja za 64-bitni OS tudi zastonj driver, ker ga nikoli nisem iskal.

Pri tvoji tezavi je mnogo ce-jev, najbolj smiselno je identificirati kje je tezava in sele potem ukrepati. Jaz bi spremljal obnasanje programa s programom v stilu Task managerja (imas se kup drugih podobnih, ta pac pride z Windowsi), kjer lahko vidis kaj pocne program z RAMom in koli operacij ima z diskom. Ko takole ugibam, mi pade na pamet vec potencialnih problemov (od tega, da je program butasto napisan, do tega, da ga ti uporabljas na ne najbolj optimalen nacin, in kupa stvari vmes) in ugibanje res nima smisla.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Imaš soliden sistem
z dodatnim ramom ali grafo boš morda nekaj profitiral v tem programu
s SSD boš zagotovo profitiral pri tem programu in pri vsem ostalem

4GB rama na 4 podlage recimo pri obdelavi (HD home) videa naredi praktično nič. Le pri rendiranju se pozna kakih 15-20%. Sem jih vzel ven in porabil v drugem PS. S SSD pa se zadeva konkretno pohitri. Razen zadnje faze obdelave rendiranja v HD kjer je procesor konkretno šibek člen Q9550).
Podobno bo pomoje tudi tu, saj je podatkov ogromno in glede na opis je prenos z diska praktično stalen.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Jaz bi spremljal obnasanje programa s programom v stilu Task managerja (imas se kup drugih podobnih, ta pac pride z Windowsi), kjer lahko vidis kaj pocne program z RAMom in koli operacij ima z diskom.

Točno tega se trenutno poslužujem, in opažam da se počasi zasedenost rama "nabira" hmm a obstaja kakšen ukaz da ti iz Cacha al kako se že temu reče izbrise vso navlako ? Pomoje je del problema tudi tu. Vidim pa da prej kot ram nabije procesor do 100% se pravi bi bilo pametno da bi razmislil o odklenitvi še dveh jeder
cool-1.gif

SSD se mi je pa že motal po glavi, pa očitno si ga bo treba omisliti
wink-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Cakaj, ali se opazi, da melje disk takrat, ko se upocasni, ali ne ? Jaz sem tako razumel sporocilo na zacetku teme (= da se). Ce ja, potem je razlog za navidezno zasedenost procesorja lahko tudi to (slabo napisan program caka na konec opravila). Ce ne, potem ti morda SSD ne bi bistveno pripomogel (pomagal bi pri zagonu OSa in programa, ne pa potem pri obdelavi fotografij, ce program ni omejen s hitrostjo prenosa z/na disk).

Je pa zanimivo, malo sem pogooglal in ne najdem niti ene teme, kjer bi kdo napisal, da mu Lightroom deluje zares hitro. Nasprotno, kup ljudi ima propombe, da je neverjetno pocasen program in da dodajanje RAMa (mnogo jih je poskusilo s tem) ne pomaga.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Cakaj, ali se opazi, da melje disk takrat, ko se upocasni, ali ne ? Jaz sem tako razumel sporocilo na zacetku teme (= da se)

Ja tako je ko se upočasni "melje" disk. Za živce parat...
10.gif
Zanimivo to kar praviš o drugih odzivih na Lightroom in počasnost ! Photoshop je kar se tega tiče bolj tekoč !

Lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Iskal sem pod "lightroom performance" (brez "") in z nekaj podobnimi iskalnimi nizi, ker me je zanimalo kaj drugi pravijo o tem, da je pri njih omejujoci dejavnik.

Ker si napisal, da melje disk, je potem SSD res najbolj preprosta (ce ze ne poceni za kvaliteten primerek) resitev.

dnagrafik

Pripravnik
10. sep 2010
89
0
6
Hmm sem malce prehitro sklepal, sem več časa posvetil temu kaj se dogaja z računalniku med obdelavo fotk v Lightroom-u in ugotavljam da pri povprečni rabi "melje" procesor, kadar pa fotografijo dlje časa obdelujem pa melje poleg procesorja še disk še posebej če odprem še Photoshop... ali še kakšen drug program
rolleyes-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaki disk pa imaš trenutno?

Ni treba nujno SSD (ki je drag glede na kapaciteto).