Dogrevanje sobe

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
V sobi je mal mraz, pa bi rabil samo za mal dogrevat. Lani sem uporabljal en mali kalorifer z ventilatorjem, pa me zanima, če so kvarčni ali halogenski grelniki za 15€ iz baubau trgovin kej boljši?
V čem se razlikujejo te tehnologije ogrevanja?

el.radiator ali bilo kaj drugega večjega ne pride v poštev.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
v porabi elektike so vsi isti.... imajo pa skor 100% izkoristek
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
poraba ni problem. A niso neke fore o nekem sevanju toplote in da se pri nekaterih ne shladi tako hitro, ko ga ugasneš?
možno, da sem kej zamešu...

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ne shladijo se edino oljni radiatorji.

Pa še ti "kitajski" imojo čisto tanko pločevino in zelo malo olja not. Po moji izkušnji je zelo hitro hladen
frown-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
kot so že rekli..poraba in efekt bo isti.

Zavisi ali bi rad imel večji občutek 'topline' ali zgolj višjo temp. zraka...če prvo si omisli infra (oz. sistem ki močno segreje grelo - na meji žarjenja..tam po Štefanovem zakonu, sevanje skrbi za 'toplino'...če bi rad toplejši zrak bo ventilatorski povsem OK..seveda tudi njega lahko usmeriš vase, če ti bo seveda všeč pihanje).

Torej..infra je bolj za gretje teles (tebe), ventilatorski pa za gretje (ogrevanje) zraka.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.733
5.893
113
Torej po neki logiki, se prostor prej ohladi če izklopiš infra grelo in ostaja dlje topel, če segrevaš zrak. Am I right?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Torej po neki logiki, se prostor prej ohladi če izklopiš infra grelo in ostaja dlje topel, če segrevaš zrak. Am I right?

Jap.

Pozimi pred kafiči delajo 'gobice' - plinska sevala. Dokler si zraven te hajca, ko greš stran si na hladnem. Tu 'ogrevati zrak' je mission impossible.

Sevalo se lahko gleda z vidika da ti je v hladnem prostoru toplo ko deluje...in zahladi v trenutku ko izklopiš sevalo.

Pri običajnem grelcu pa dlje časa rabiš da segreješ prostor, je pa tudi dlje časa zadeva segreta.

Torej sevalo je smotrno tam kjer se zadržuješ zelo malo časa - rabiš pa toploto (ne bi pa segreval v prazno), klasiko pa v prostoru kjer se zadržuješ dlje časa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Infra grelnik seva (ir svetlobo), torej gre za precej usmerjeno energijo ...

Infra grelnik je torej "poceni" za ogrevanje točno določenega mesta ne pa prostora; recimo če imaš neizoliran prostor, ki je "delovna pisarna" je najbolje da usmeriš infra grelnik vase in se s 500W lepo greješ; prostor se zaradi tega ne bo skoraj nič oz. zelo malo segrel.

Če uporabljaš kalorifer boš grel zrak, kaj je sicer fino, ampak porabiš 4 več energije da ti je toplo. Če prostor ni izoliran pa pomeni da moraš skoraj 100% časa greti z 2000W, kaj je precej potratno.

El. radiator je nekaj vmes, delno "seva" toploto delno ogreva zrak. Poleg tega je kondenzator toplote in do neke mere "zadržuje" toploto da ne gre "predaleč". Vseeno je ogrevanje na ta način bližje kaloriferju ...

Skratka če je prostor dobro izloiran, potem je kalorifer še najboljša izbira. Če je zanič izolacija pa infra grelnik .. s tem da če se giblješ po prostoru, potem infra grelnik ne koristi kaj veliko.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Jaz imam dva oljna radiatorja, pa sem kar zadovoljen. Zraven je tudi en mali ventilatorček, tako da recimo za na hitro segret se kar obnese, potem pa ventilator izklopiš in pustiš samo gretje. Enega imam v pisarni, drugega občasno uporabim za dogrevanje sobe - radiator centralnega gretja je rahlo poddimenzioniran, v kombinaciji z dvemi kamnitimi zunanjimi stenami pri -15°C to pomeni že kar mrzlo sobo
smile-1.gif

Poleg tega imata radiatorja tudi timerje, tako da lahko nastaviš kdaj se bo vklopil/izklopil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.658
6.702
113
pri taščici
kalorifer se mi zdi najmanj pameten od zgoraj naštetih, ker zrak pospešenokroži zaradi njega.
Upam da imaš toliko pameti da te bolj zebe (pri istih temperaturah) če je zunaj veter kot pa če ga ni.
Oziroma tudi poleti ti pri 30 in vetru ni vroče, če pa je brez vetrje pa najbrž da ja.

Zanimiva mi je infra peč in podobne infra zadeve, sploh če si v sobi samo nekaj ur na dan. Spati pod infra pečjo pa si ne predstavljam. takarat pa rabiš el. radiator.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Upam da imaš toliko pameti da te bolj zebe (pri istih temperaturah) če je zunaj veter kot pa če ga ni.
Oziroma tudi poleti ti pri 30 in vetru ni vroče, če pa je brez vetrje pa najbrž da ja.

Če dogrevanje potrebujem, potem imam pihanje vklopljeno, ko me ni v prostoru, torej da se zrak v prostoru ogreje. Ko sem v prostoru, mi gre pihanje na živce, poleg tega ventilator ni ravno najtišji.

V vsakem primeru bi se na mestu avtorja odločil za oljni radiator. Kot sem že napisal, če dobiš takšnega z uro, nastaviš gretje in pihanje recimo pol ure preden boš v prostoru (ne vem, recimo preden prideš iz službe), ko prideš je prostor že ogret in lahko pihanje komot izklopiš, gretje pa pač pustiš vklopljeno.