Dober recept za golaž

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Ima kdo kakšen dober, preverjen recept za golaž? Tisti pravi znalci molčijo.
evil.gif
"Boš enkrat zraven par ur, pa se boš naučil".

Bi si naredil en velik lonec, pa zmrznil v lončke, da bo potem samo za pogreti.
zmaga.gif
 

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Vsak si izdela "svoj" recept za golaž. Jaz za količine materiala niti ne vem - delam po občutku....
Ti dam pa dva pomembna napotka:
-da se ti čebula prej razpusti lahko uporabiš pecilni prašek. Malo, nazadnje sem ga dal manj kot pol vrečke za kotliček v katerem je bilo 4 kg čebule v 2 L olja.
-kisle komponente (vino, pelati - če jih uporabiš) daš vedno kake pol ure pred koncem kuhanja, drugače se ti meso ne bo zmehčalo.
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Golaž.... nič lažjega. Najprej rabiš meso. Tako od stegna bo zanič:) Golaž se dela iz bočnika ali pa iz pleča, vse ostalo je za moje pojme ne dobro za to reč:) Potem rabiš čebulo... Toliko, ali pa malo manj kot mesa. Čebulo prepražiš na olju, pražiš jo pooooooočasi, da se ne zasmodi. In potem na tej čebuli bopečeš meso. Koščki mesa naj ne bodo majhni, naj bodo kar precejšnji, saj ti bo tako meso ostalo sočno in okusno. No, ko boš imel meso z vseh strani lepo zapečeno doliješ vodo. Posoliš, rukneš notri lovorov list, par brinovih jagod, mali pekoči feferonček, malo popra, malo mlete kumine, malo paradižnikove mezge in stisneš strok česna. Manjka ti še rdeča paprika, ki pa jo ne moreš kar strest u pisker, ampak jo zmešaj v kozarcu z malo vode, tako, da bo zmes lepo tekoča in nič grudičasta... Paprika in čebula bosta poskrbeli, da se bo golaž zgostil. Notri lahko naribaš še kakšen korenček, zaliješ z rdečim vinčkom, kaj drugega pa že ne manjka. Potem pa to kuhaš ene 3 ure po tamalem. Čisto na rahlem ognju...
 
Nazadnje urejeno:

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Jaz zadnje čase za na hit delam tako: Jaz ponavadi nabavim več vrst mesa (srna, govedina, nekaj svinjskega mesa). Narežem na kose 2x2 cm. Meso začinim z soljo poprom, kumino. Meso počasi opečem na olju. Potem spražim čebulo. Ponavadi dam na 1 kg mesa, 1,5 ali 2 kg rdeče čebule (lahko tudi kaj paprike daš zravn) Potem ko je čebula rjava zalijem z rdečim vinom. Potem dodam meso, ki sem ga opekel in zalijem z vodo in dodam začimbe, kot je cbb omenil. Potem to kuham na rahlem ognju (ne gledam na uro). Proti koncu še dodam česen,ki ga stisnem. Na koncu se odločim, koliko golaža bi imel za v skrinjo in koliko ga bom naredil. Omaaka je bolj redka. Zato potem naredim zmes vode, paprike (lahko tudi pekoča paprika) in moke. In to v vodi raztopim in zmešam v omako. Čez čas se omaga zgosti. In golaž je pripravljen. Nekajkrat sem tudi krompir v golažu skuhal zraven (kar celega). Pekoče feforone si pač nareže kdo pač hoče v golaž, ker eni imajo radi pekoče eni pa ne. Če vem, da imajo vsi radi pekoče, naredim ubijalski golaž (namesto sladke paprike dam pekočo papriko.