Dnevnice in malica/prevoz

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Prvo vprašanje: gledam plačilno listo in vidim, da mi za prejšnji mesec za tri dni delodajalec ni izplačal prevoza in malice. Kar se ujema s tremi izplačanimi dnevnicami (ena celodnevna in ena dvodnevna službena pot).

Okej, razumem, da malice ne dobim povrnjene, ker je to prehrana na delu in jo dobim v okviru dnevnice. Zanima pa me, če enako velja za prevoz na delo? Na službeni poti sem seveda s službenim avtom in se običajno najprej pripeljem do kraja dela, usedem v službeni avto, grem na pot, pridem nazaj do firme, kjer se spet usedem v svojega in odpeljem domov. Kakšna je praksa pri vaših delodajalcih?

Drugo vprašanje: vzamem dan dopusta, ki ga koristim iz neizplačanih nadur. Dobim za ta dan povrnjeno malico in prevoz?

Hvala vsem za pomoč!
cheer.gif

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Za prvo ne vem, ampak če se pripelješ z svojim avtomobilom v slubo, bi morl dobit potne stroške.
ZA drugo pa, ti na žalost ne pripada, ker te ni v službi in ne dobiš prevoza in malice.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Drugo vprašanje: vzamem dan dopusta, ki ga koristim iz neizplačanih nadur. Dobim za ta dan povrnjeno malico in prevoz?

Zakaj?

Saj te ni bilo v službi.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Dobim za ta dan povrnjeno malico in prevoz?
Malico si dobil plačano že takrat, ko si delal nadure. Če si pa te nadure prišel ekstra delat si pa dobil vožnjo plačano tudi že takrat.
Na 8 ur ti pripada cela malica, kar je pa več gre pa po enem ključu, mislim, da je 0,76€ na vsako dopolnjeno uro po polnem delovnem času.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Prvo vprašanje: gledam plačilno listo in vidim, da mi za prejšnji mesec za tri dni delodajalec ni izplačal prevoza in malice. Kar se ujema s tremi izplačanimi dnevnicami (ena celodnevna in ena dvodnevna službena pot).

Okej, razumem, da malice ne dobim povrnjene, ker je to prehrana na delu in jo dobim v okviru dnevnice. Zanima pa me, če enako velja za prevoz na delo? Na službeni poti sem seveda s službenim avtom in se običajno najprej pripeljem do kraja dela, usedem v službeni avto, grem na pot, pridem nazaj do firme, kjer se spet usedem v svojega in odpeljem domov. Kakšna je praksa pri vaših delodajalcih?
Pri nas je na izbira ali star od doma ali start iz službe.
V decimalke nisem šel preverjat, ampak če štartaš iz službe, torej se moraš najprej tja pripeljat, dobiš potne stroške.
(mogoče le polovico, ker se domov več ne pelješ).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Ampak če štartaš od doma, se ti potem mora po drugi tarifi obračunat prevoz na delovno mesto, šele naprej pa prevoz do kraja dela, oz kam pač greš?

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Da pristavim lonček pri tem vprašanju,

kako je z urami (delovno obvznostjo), če greš na službeno pot npr v tujino (z letalom) v soboto zjutraj ob 7.00 in prides v sredo ob 19.00.

Pri nas itak ni nič, ampak a to mogoče ureja kaksnen splošni pravilnik (oziroma kako je to po raznih firmah urejeno).

LP

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Meni so zdaj razložili takole: za koriščenje "plus" ur dobiš povrnjeno tudi malico in prevoz (ker si takrat, ko si delal "plus" ure tudi bil v službi), malice za dan, ko si dobil dnevnico, ne dobiš. S prevozom pa je drugače: če si tri dni na službeni poti dobiš 3 dnevnice in samo en prevoz na delo.

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Meni so zdaj razložili takole: za koriščenje "plus" ur dobiš povrnjeno tudi malico in prevoz (ker si takrat, ko si delal "plus" ure tudi bil v službi), malice za dan, ko si dobil dnevnico, ne dobiš. S prevozom pa je drugače: če si tri dni na službeni poti dobiš 3 dnevnice in samo en prevoz na delo.

Vprašanje gre na to - če sem bil celo nedeljo službeno v tujini - a je to 8 (24) delovnih ur ali kako (trenutno je to tako, da se te "extra" ure nikjer ne upoštevajo, itak nobenih ur ne pišemo, ker če bi jih bi bil z nadurami že milijonar)

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Če si bil na službeni poti npr. na izobraževanju ali na konferenci, potem ti za nedeljo (ker takrat ni delovnik) pripada dnevnica in nič nadur.

Drugače bi pa bilo, če bi takrat delal, v tem primeru bi ti pripadale nadure (spet odvisno od firme do firme - nekatere jih izplačujejo, druge ne) in, po moji logiki, tudi dnevnica.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pri nas ti dnevnice izplačujejo tudi glede na dolžino bivanja... Tujina se šteje od prestopa meje... NAd 12 ur je polna dnevnica. Če je v ceno nočitve všteta tudi cena zajtrka ti odbijejo 10%. Mora pa biti ta postavka vidna na računu...

19. jul 2007
2.894
1.609
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Če si bil na službeni poti npr. na izobraževanju ali na konferenci, potem ti za nedeljo (ker takrat ni delovnik) pripada dnevnica in nič nadur.

Drugače bi pa bilo, če bi takrat delal, v tem primeru bi ti pripadale nadure (spet odvisno od firme do firme - nekatere jih izplačujejo, druge ne) in, po moji logiki, tudi dnevnica.

Saj je lahko delo tudi to da sediš in poslušaš (poglej parlamentarce
grims-1.gif
). Zanimajo me bolj pravne definicije vsega skupaj.

PS: Če si predstavnik tvojega delodajalca (po nalogu delodajalca) na npr. na izobraževanju ali na konferenci, je to delo (kljub temu, da nisi niti enkrat krampa dvignil)

sg1

Pripravnik
12. jan 2010
111
0
16
Lj
Pri nas so natančni in se upošteva ali je bil start in povratek od doma/domov (potem seveda ni plačanega prevoza do službe) ali start in povratek iz/v službo - če štempljaš prihod, službeni odhod, službeni prihod, odhod (v tem primeru je). Malice pa tudi jasno ni v nobenem primeru.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
ksz

Osnovna ureditev se najde v ZDRju - podrobneje (in ponavadi tudi "ugodnejše" za delavca (zaposlenega) pa v kolektivnih pogodbah posameznih branž).

Glede na postavljeno vprašanje so "odgovori" v od poglavja 3. Plačilo za delo (od 126. člena dalje) dalje.

Nisem pa v samem ZDRju našel jasne definicje, kako se "šteje" npr. "vrtenje palcev v nedeljo na službenem potovanju" - delni odgovor se najde v 141. členu - delovni čas - tam se najde termin "efektivni delovni čas" (
Citat:
Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.
).

V konkretnem primeru (zaradi "izobraževanja" (whatever) odposlan v nedeljo popoldan na službeno pot - potoval 4 ure - prispel v nedeljo zvečer - dejansko pričel z "izobraževanjem" v pondeljek zjutra) bi se čas potovanja štel v delovni čas (delavec NI prosto razpolagal s svojim časom), čas po prihodu na nastanitev, pa je "prosti čas" - torej delavec NI delal - ergo NI plačila.

Tud pri nas na ta način "obračunavajo" - se pravi štejejo se le ure, ki si jih efektivno porabil za delodajalca + čas potreben za potovanje.

V "starih" časih so poznali še dodatek za ločeno življenje - s katerim so deloma tudi take stvari pokrivali - danes se je pač za take "dodatke" potrebno izboriti sam - sam zakon ti teh pravic avtomatično ne daje (možno, da je v kakšni kolektivini drugače določeno - samo mi se jih ne da vseh brati).