Diy kuhinja

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Se splača sam delat kuhinjo v L (2x2m) ali je kak privatnik cenejši ali ikea?
Material bi nabavil (vsaj razrez iverala in abs robove, luknje za pante) v slovenija lesu.
Vse je "štirioglato", torej brez kakih okroglin in vzorčkov.
Po kake zadeve bi itak bilo potrebno se zapelat v ikeo:)

Zanima me, če je že kdo delal kakšne izračune in primerjave, da ne odkrivam tople vode:)

Kar se bojim, da bi na začetku zgledal zelo poceni. Potem ko bi se pa lotil bi pa "vsake pol ure" skakal v trgovino, ko še manjka to pa ono...

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
pred leti sem dal narediti kuhinjo. V bistvu ima brat delavnico in sem dal naredit samo razrez elementov. Sestavila in montirala sva sama z bratom.
Kuhinja je bila ene 2X3. Pa me je prišel material (iverka) in razrez + vsa okovja in ročke cca 800€.
Vbistvu je najdražje okovje, pač odvisno kok se preseravaš. Če nisi zares mojster in če nimaš ustrezne opreme, je boljša ideja IKEA

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Sam se raej ne igraj, ker ne boš prišel nič ceneje skozi (sploh ker sam nimaš orodja, ki bi ti to omogočal).

Če nimaš hudih potreb poglej za cenejšimi sestavi. Zmontiraš in gasa.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Kaj od orodja si mislil?
Ker če naročim razrezan in zarobljen material, potem ostane samo še šraufanje in lepljenje.
Sej kot sem že rekel, trenutno zgleda zelo "enostavno" in "poceni" , zato me mika, da bi se sam lotil. Vse dimenzije bi itak kr iz obstoječe prekopiral, ker je kar optimalno postavljena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Dvomim da bos ceneje prisel skozi z lastno izdelavo kot z neko poceni kuhinjo iz ikeje, ali pa tudi nasih trgovin. Ce pa dobis predracun za kuhinjo jurja po metru, b pa res naredil kalkulacijo koliksen del je v tej ceni dodana vrednost mizarja.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Upam, da se @sevlje kaj javi, pa bo najbolj točno povedal
grin1.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Rabiš baterijsko, nastavke, cvinge itd...da ne omenjam sam montaže, kjer moraš velikokrat kaj prirejat, pa štemat, da vrhnji del kuhinje obesiš itd...
Nebi te rad odvrnil od tvoje ideje. Zavedaj se samo nekaj: sestaviti svojo kuhinjo je precej težje od sestavljanja omaric, ki jih kupiš v IKEI in podobnih trgovinah. Tam dobiš vse pripravljeno da sestavi lahko vsak. Če boš pa dobil iz delavnice razrezano kuhinjo, pa bo le ta brez načrta sestavljanja, ne boš vedel kam namestit okovje itd... da se, je pa zelo hebeno. V bistvu boš dobil kup lesa, ne boš pa vedel kam gre kaj.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Hja

Jaz itak moram zagovarjati, da se jo v lastni režiji ne izplača delati
smile-1.gif
:)

Po pravici povedano me je najbolj zmotilo to, da si napisal da ima stara kuhinja optimalno postavitev. Ker res še nisem videl stare kuhinje z optimalno postavitvijo.

Je pa tako, da če ti nekdo naredil delavniško verzijo načrta kuhinje imaš mogoče možnost, da ne boš preveč zaplaval.
Če pa misliš sam delat tud to, potem pa sem prepričan, da ti bo žal, ker boš v Slovenijales šel sigurno vsaj trikrat ali celo večkrat.

Upoštevaj pa še nekaj. Takšna kuhinjo, kot jo lahko ti sam narediš, lahko zelo poceni tudi kupiš. In to v ikei ali podobnih ali pa en kup lokalnih fušarjev, ki ima doma vsaj malo delavnice. En malo bolj resen mizar pa ti bo računal cca 600 eur na meter. Seveda govorim to o kuhinji iz cenejšega iverala, z minimalno predali, mogoče kak dvižni mehanizem in ultrapas pult z robom.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz bi rekel, da če imaš dosti časa in volje, potem go for it. Sploh, če te tako delo veseli.
Če pa temu ni tako, pa raje ne.

Če se boš slučajno lotil tega, ti bo zelo v pomoč da si narediš šablone:

Npr eno šablono za luknje za ročaje, eno za pante od vratic, eno za vodila za predale...

Ker, če tega ne boš imel potem boš 100% vsaj 1x zaj... z luknjami, verjetno pa še večrat.
grin1.gif

Opcija je tudi, da že v naprej kupiš vse okovje ga izmeriš in potem narišeš kuhinjo v sketchupu.

Posledično boš za vsako luknjo vedel kje mora biti in kako velika in lahko v slovenijalesu naročiš še, da ti s cnc-jem naredijo vse luknje na pravih mestih.

Primer šablon, če se boš tega lotil:

Vse te šablone si lahko enostavno sam narediš iz vezane plošče...

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz sem študiral o taki izvedbi kuhinje, pa se mi je potem k sreči malo drugače izšlo... in izkazalo se je, da če hočeš to imet za "sprotni" projekt, je izvedba iz nule no-go. Če imaš čas, you go...

Že to, da zadeve postaviš na tla, na steno, da je vse v vagi, da je pult raven, na steno v piko, ročajčki, panti, obpultne letve,... jaz sem še tla menjal, kital in belil stene... tako da sem bil na koncu konecv vesel, da sem delal samo "finomontažo" vsega. Če bi delal iz nule še omarice bi celotna zadeva trajala dvakrat dlje in pomoje bi se mi ftrgalo
grin1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Se strinjam.
Jaz imam npr. vse potrebno orodje za tak podvig, pa mi kaj takega ne pade na pamet, ker mi je enostavno škoda prostega časa.

Če bi bil v penziji potem že, tako pa prosti čas raje namenim stvarem, ki me zelo veselijo.
wink-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
(aja... meni je zgornje delo, torej, menjava tal, beljenje, sestavljanje in montaža kuhinje vzela dober teden življenja, vsak dan po šihtu po malo. Sej ne rečem, prihranek je, na koncu pa se že samemu sebi že malo zdiš kot budalo
grin1.gif
)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ja vem kako je... ko sem kupil stanovanje, sem 3 mesece vsak da po šihtu do polnoči štemal, vrtal, brusil, zidal, pleskal...
Ko bo enkrat bajta, bo pa na ključ.
grin1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@all
sedaj se jo bom pa iz principa lotil
evil.gif

Sej to mene veseli v prostem času
wink-1.gif

Hvala za namige glede šablon. Sem itak mislil na njih.

Jah, vem, da se čudno sliši, da je optimalno postavljena. Sam smo že staknili glave skupaj in gledal kaj bi se dalo drugač, pa nismo našli drugačne rešitve. Ker je že takrat bila težava in so pretehtal vse možne opcije (voda, elektrika, okno, hladilnik, pomivalc) pač v tako malem prostoru ne moreš kaj velik obračat:)

To sem tudi že napisal ja, da se bojim, da bom potem imel še miljon skokov v razne trgovine.

Vrjetno bom naredil popis materiala in naredil "predračun" Me res fibec matra
write.gif

Sem pač upal, da ima kdo praktične izkušnje;)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
(aja... meni je zgornje delo, torej, menjava tal, beljenje, sestavljanje in montaža kuhinje vzela dober teden življenja, vsak dan po šihtu po malo. Sej ne rečem, prihranek je, na koncu pa se že samemu sebi že malo zdiš kot budalo
grin1.gif
)

jst pa to rad delam. je sprostitev po pisarniškem delu
grin1.gif

ok, po službi je mal bolj tečno. Sem si pa že vzel teden dopusta, da sem delal cele dneve in zrihtal. pa mi nič žal. vedno ko pogledam sem ponosen, se spomnem kaj sem se novga naučil... pa če prov sem vmes marsikaj preklel
tongue-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Če ti znese, psihično in fizično, sevede narediš sam. Meni je šlo na tesno, ker sem bil dobrih 10 dni brez kuhinje... v dnevno na klubsko mizico sem si naštimal kamp kuhalno ploščo, toliko da sem imel vsaj kavo
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Ksz
Kupis kuhinjo za 500 evrov (do jurja) pa iz polic naredis predale. Ker tiste za 500 evrov nimajo predalov, vsaj ne nekih pametnih.
Ali pa spremljas bolho in kupis nekaj pametnega za manj kot pol cene. Sicer pa tudi meni ni jasno zakaj staro funkcionalno kuhinjo menjati. Najbrz zato ker mu barva kuhinje ni vec vsec.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
To mogoče, ja. Samo fronte menjaš, kakšno okvje, kakšen predal, pa imaš novo kuhinjo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Zakaj staro menjat? Ker je zjahana, znucana...
Če bi se sam okovja menjal, so še vedno vidni znaki uporabe (kaj okrušeno, police zdrgnjene, ročke spraskane, kje v ozadju vprašanje kaj je... Pult je obvezno potrebno nov. Zaradi novga hladilnika in pomivalca je bilo potrebno malo predelat in sedaj zgleda zelo grdo...
Pač ko jo pogledaš je stara grda kuhna. Kljub menjavi front je v notranjosti še vedno stara kuhna. Del okoli nape bi bil vretno tudi drugačen pri novi...
Pač ko potegneš črto je (moje mnenje) boljš naredit novo, kot staro flikat. Kot bi star avto samo prebarval...